umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 odsto

Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu

BankeNovacSrbijaVesti

11.1.2022 18:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu
Svetska banka je zadržala prognoze privrednog rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu i na četiri procenta za narednu godinu, koliko je predviđala... Svetska banka zadržala prognozu rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu

Svetska banka je zadržala prognoze privrednog rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu i na četiri procenta za narednu godinu, koliko je predviđala i u oktobru prošle godine.

U objavljenom januarskom Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima u utorak, ova međunarodna finansijska institucija je takođe ostala pri jesenjoj proceni rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021. godini od šest odsto, prenosi Tanjug.

Za razliku od oktobarskog izveštaja, u novim prognozama Svetske banke nema pojedinačnih poglavlja o ekonomskim prilikama po zemljama.

Ovaj međunarodni kreditor predviđa umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 odsto u tekućoj godini i od 3,8 procenata u 2023. godini.

Takođe smatra da će ekonomski oporavak u regionu izgubiti zamah kako budu slabili efekti eksternih podsticaja i zbog podrivanja poverenja usled rastućih političkih neizvesnosti, posebno, kako navodi, u Bosni i Hercegovini.

Dalje dodaje da se očekuje da će ovaj region imati korist od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Kada je reč o globalnoj ekonomiji, u Izveštaju se navodi da nakon snažnog oporavka u 2021. godini, svetska privreda ulazi u izrazito usporavanje zbog pretnji od novih sojeva virusa Covid-19, rasta inflacije, dugova i nejednakosti u prihodima koje bi mogle da ugroze oporavak ekonomija u usponu i zemalja u razvoju.

Prema predviđanjima Svetske banke, globalni rast će usporiti sa prošlogodišnjih 5,5 procenata na 4,1 procenat u 2022. godini i na 3,2 procenta u 2023. godini, jer će se nagomilana tražnja, koja je bila sputana u jeku pandemije, raspršiti, i zbog toga će se mere fiskalne i monetarne podrške ukidati širom sveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...