TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU PRLJAVE POSLOVE Najveće svetske banke prebacivale novac sumnjivog porekla

BankeEUIzdvajamoNovacSvetU fokusuVesti

21.9.2020 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU PRLJAVE POSLOVE Najveće svetske banke prebacivale novac sumnjivog porekla TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU PRLJAVE POSLOVE Najveće svetske banke prebacivale novac sumnjivog porekla
Neke od najvećih svetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dve milijarde dolara, pokazuju dokumenti, koji su procureli... TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU PRLJAVE POSLOVE Najveće svetske banke prebacivale novac sumnjivog porekla

Neke od najvećih svetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dve milijarde dolara, pokazuju dokumenti, koji su procureli u javnost, javlja BBC.

Najveća britanska banka i finansijska organizacija HSCB prebacivala je prljav novac preko svojih američkih filijala na bankovne račune u Hong Kongu tokom 2013 i 204. godine. Uloga ove banke u prevari, čija se vrednost procenjuje na 80 miliona dolara, do detalja je otkrivena u procurelim izveštajima, preneo je BBC, navodeći da je HSBC dozvolila prevarantima da prebace više miliona dolara ukradenog novca širom sveta, čak i nakon što je saznala od američkih istražitelja da je reč o prevari.

wikipedia.org

Poverljivi dokumenti, naslovljeni „Izveštaj o sumnjivim aktivnostima banaka“, poznatiji su kao FinCEN fajlovi, pokazuju, između ostalog, kako su ruski oligarsi koristili banke da bi izbegli sankcije, koje je trebalo da ih spreče da prebace novac na Zapad.

Dokument svedoči o tome kako je investiciona prevara, poznata pod nazivom Poncijeva šema (Ponzi scheme) započeta nakon što je multinacionalna banka, sa sedištem u Velikoj Britaniji, HSCB kažnjena sa gotovo dve milijarde dolara (1,9 milijardi) u SAD zbog pranja novca. Nakon te kazne, banka se obavezala da će nelegalne aktivnosti svesti na minimum, podseća BBC.

wikipedia.org

Advokati prevarenih investitora izjavili su za britanski javni servis da je pomenuta banka trebalo odmah da krene u akciju i ugasi račune, koji su služili za sumnjive transakcije.

Sumnjiva investiciona šema, zbog koje je upozorena banka HSCB, zvala se WCM777. Završena je smrću glavnog investitora Rejnalda Pačeka (Reynaldo Pacheco) koji je pronađen udavljen u Napi, u Kaliforniji u aprilu 2014. godine, podseća BBC.

Pačeko je, navodno, bio deo čitave prevare i trebalo je da dovede još investitora, uz obećanje da će se svi obogatiti. Jedna žena, koju citira BBC, izgubila je oko 3.000 dolara, uloživši novac u šemu. Pačeko je završio, piše britanski javni servis, kao „žrtva Poncijeve prevare“

Procureli dokumenti, takođe, otkrivaju da je jedna od najvećih banaka u SAD omogućila ozloglašenom kriminalcu da prebaci više od milijardu dolara prljavog novca, prenosi BBC.

Podsetimo, najnoviji podaci samo su poslednji u nizu curenja tokom proteklih pet godina, kojim su razotkriveni tajni poslovi, pranje novca i finansijski kriminal.

FinCEN fajlove čini više od 2.500 dokumenata, od kojih većinu čine dokumenti, koje su banke slale američkim vlastima u periodu između 2000. i 2017. godine. U njima se nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Osim sumnjivih poslova banke HSCB, dokumenti otkrivaju i da je američka multinacionalna investiciona banka Džej-Pi Morgan (J. P. Morgan) omogućila jednoj kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je tek kasnije otkrila da je kompanija u vlasništvu mafijaša, koji se nalazi na FBI listi najtraženijih kriminalaca.

wikipedia.org

U procurelim dokumentima tvrdi se da postoje dokazi kako je jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koristio Barklejs banku (Barcleys Bank) u Londonu. Naime, neimenovani ruski oligarh je tako uspeo da izbegne sankcije, koje je trebalo da ga spreče da koristi finansijske usluge na Zapadu, a jedan deo novca korišćen je za kupovinu vrednih umetničkih dela.

Foto: Pixabay.com

Velika Britanija se, kako podseća BBC, naziva „jurisdikcijom višeg rizika“ poput Kipra, prevashodno zbog broja kompanija registrovanih u toj zemlji koje se pojavljuju u izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR). Više od 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama FinCEN, više nego iz bilo koje druge zemlje.

Procurela dokumenta pokazuju i da centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije, kao i da je Dojče banka (Deutche Bank) je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, od terorista i trgovaca drogom.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Fajlovi pokazuju i da je britanski Standard čarterd (Standard Chatered) prebacivao gotovinu za Arapsku banku više od deset godina, nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

wikipedia.org

Poverljivi dokumenti najpre su stigli do utijacnog američkog medijskog portala Buzzfeed, poznatog po otkrivanju poverljivih tajni iz svih sfera društvenog i političkog života. Istraživački novinari iz celog sveta, koji rade za Buzzfeed dostavili su tajna dokumenta u čak 108 novinskih organizacija u 88 zemalja.

wikipedia.org

FinCEN je američka mreža za istragu finansijskog kriminala, koju čine stručnjaci iz Ministarstva finansija SAD, koji se bore protiv finansijskog kriminala. Sumnje u vezi sa transakcijama izvršenih u američkim dolarima šalju se u FinCEN, čak i ako se odvijaju izvan Amerike, a Izveštaji o sumnjivim aktivnostima (SAR) primer su kako se te sumnje beleže.

Banka mora da popuni jedan od tih izveštaja ako sumnja da se neki od njenih klijenata posluje nelegalno, a potom se izveštaj šalje vlastima. Banke bi trebalo da osiguraju da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premeštaju na načne kojima se krše pravila.

Zakon nalaže bankama da moraju da znaju ko su njihovi klijenti. Nije dovoljno podnositi Izveštaj SAR i uzimati prljav novac od klijenata, očekujući da će se vlasti pozabaviti problemom. A u slučaju da imaju dokaze o kriminalnim radnjama, u obavezi su da prestanu da premeštaju novac sumnjivog porekla.

Pad akcija banke HSCB na svetskim berzama

Zbog optužbi za pranje novca deonice britanske banke HSCB u ponedeljak su zabeležile drastičan pad. Akcije banke su na najnižem nivou još od 1995. godine, javlja BBC. Na Honkonškoj berzi pale su za četiri procenta, na 30 dolara po akciji, a pad od četiri odsto zabeležen je i na Londonskoj berzi.

Ova finansijska instutucija se i pre najnovijih izveštaja o sumnjivom poslovanju našla u nezavidnoj poslovnoj situaciji. Samo u ovoj godini, podseća britanski javni servis, deonice banke pale su za čak 50 odsto.

Gubici su doveli do plana o restruktuiranju banke koji, između ostalog, podrazumeva gašenje čak 35.000 radnih mesta.

I akcije banke Standard Chartered, takođe su pale za 3,6 procenata, spustivši se na najniži nivo u poslednje 22 godine. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...