Finansijska i mentorska podrška u okviru programa "Pametni početak"

Timovima i mikro preduzećima odobreno do 4,2 miliona dinara

Firme u fokusuInovacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

23.5.2022 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Timovima i mikro preduzećima odobreno do 4,2 miliona dinara Timovima i mikro preduzećima odobreno do 4,2 miliona dinara
Fond za inovacionu delatnost objavio je rezultate na osnovu prvog javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa Pametni početak. Za razvoj prvog... Timovima i mikro preduzećima odobreno do 4,2 miliona dinara

Fond za inovacionu delatnost objavio je rezultate na osnovu prvog javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa Pametni početak. Za razvoj prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda finansijsku i mentorsku podršku dobilo je 27 mladih timova.

„Podrška se odnosi na sprovođenje prve faze istraživanja tržišta, razvoja proizvoda, uspostavljanje poslovnog modela i početak priprema za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava. Timovima i mikro preduzećima su za pojedinačne projekte odobrena sredstva do 4,2 miliona dinara“, piše na sajtu Fonda.

Dodaje se da se za ovu vrstu podrške prijavilo 115 startapova/timova, najviše iz informaciono-komunikacionih tehnologija, i iz Beograda. 

„Razvoj uređaja za uništavanje ambrozije na ekološki način, modularni vertikalni vetrogenerator za iskorišćavanje vetra male snage, aktivni jastučići za produženje roka trajanja hrane, prototip pametne kabine za primenu aerosolizovanih supstanci za odbijanje komaraca, platforma za šahiste – neki su od proizvoda koji će se u narednom periodu razvijati zahvaljujući podršci od strane Fonda“, navode iz te institucije.

Zahvaljujući sredstvima iz nacionalnog budžeta za podršku mladim timovima i preduzećima izdvojeno je milion evra sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Inovativni projekti koji su odobreni za finansiranje su iCheckout, Mobile plant prototype for hazardous waste inertization (Safewaste materials), Neural Factory No-Code AI (Neural Factory), Pro Shot, AMPD controller (Rotodyna), Smart PathSoft Platform (M-Rising), Spotter, Outpost Chess, GapApp, Quantum Workflow, Orbium, smartBox (TryMyBox), Collabwriting, AIR – AI tool for sRp (Deepsonai), Breathe4U (Flexisense), Ekološko uništavanje ambrozije (Eco Energy), Mosq-Switch, Održivi aktivni jastučići za pakovanje hrane visokih performansi (ACircPack), Pametan i čist čelik (Tehnološko-metalurški fakultet), Veerny, Everholm, Geo smart soil sampling and agriculture – AgriSmart (Terra Controlling TMD), Who Won (Who Won Brand), Darc Cloud (Digi-Arch Systems), NutriCal, SFLOW Analysis tool (Developico) i Modular Vertical Wind Generator (Vertical Wind Generator), i drugi.

  • SNEZANA

    23.5.2022 #1 Author

    Odlicne vesti za nasa mala preduzeca

    Odgovori

  • kaćica

    23.5.2022 #2 Author

    Bravo za pomoc,znacice svakako.

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #3 Author

    Sjajna vest. Lepo je znati da u Srbiji žive ljudi sa ovakvim idejama

    Odgovori

  • TATJANA

    23.5.2022 #4 Author

    Kakvi proizvodi, scaki za sebe je odlican..

    Odgovori

  • VERA

    23.5.2022 #5 Author

    Odlična podrška start up firmama.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    24.5.2022 #6 Author

    Svaka čast! Samo neka se investira u preduzeća, kako bi se pto više razvijala.

    Odgovori

  • NINO

    24.5.2022 #7 Author

    Super iznos za inovaciju u projektima. Znacice dosta.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.5.2022 #8 Author

    Uvek pozdravljam stimulaciju preduzetnistva i pomoć mladim firmama to je uvek i pravac za razvoj celog društva i same zemlje.

    Odgovori

  • Lelica

    24.5.2022 #9 Author

    Svaka podrska je znacajna.

    Odgovori

  • IVAN

    24.5.2022 #10 Author

    I treba svaka cast

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #11 Author

    Znacice svakako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...