Ministarka Tatjana Matić za Biznis.rs o planovima za izgradnju komunikacione infrastrukture

U Srbiji oko 70.000 porodica nema pristup internetu

BiznisInfrastrukturaIzdvajamoSrbijaVesti

21.4.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 14

U Srbiji oko 70.000 porodica nema pristup internetu U Srbiji oko 70.000 porodica nema pristup internetu
Procene su da u Srbiji pristup fiksnom širokopojasnom internetu nema 1.370 naselja, tačnije 70.712 domaćinstava, što je 2,84 odsto od ukupnog broja domaćinstava u... U Srbiji oko 70.000 porodica nema pristup internetu

Procene su da u Srbiji pristup fiksnom širokopojasnom internetu nema 1.370 naselja, tačnije 70.712 domaćinstava, što je 2,84 odsto od ukupnog broja domaćinstava u našoj zemlji, otkriva za portal Biznis.rs Tatjana Matić, ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije u Vladi Republike Srbije.

Srbija je nedavno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisala sporazum o kreditu u vrednosti od 18 miliona evra namenjenih prvoj fazi izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim krajevima.

„Ruralna naselja u Srbiji neretko karakteriše nedostatak gradske, ekonomske i proizvodne infrastrukture, kao i širokopojasne komunikacione infrastrukture, koja je neophodna za razvoj regionalne ekonomije, unapređenje obrazovanja i podizanja kvaliteta životnog standarda lokalnog stanovništva. Javnim pozivima koje je raspisalo Ministarstvo, obuhvaćena su ruralna naselja u kojima nedostaje širokopojasna komunikaciona infrastruktura i u kojima ne postoji komercijalni interes operatora elektronskih komunikacija da u ovim naseljima grade samostalno infrastrukturu. Upravo kroz zajedničku izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture Ministarstva i operatora obezbediće se pristup internetu domaćinstvima u ovim naseljima“ objašnjava ministarka Matić.

Ona ističe i da je preliminarna procena da će u okviru prve faze projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije biti obuhvaćeno oko 600 naselja sa 90.000 domaćinstava.

„Konačan broj naselja odnosno domaćinstava, zavisiće od konačnog izbora prijava operatora u okviru sprovedenih javnih poziva za zajedničku izgradnju komunikacione infrastrukture u ruralnim naseljima, stepena ruralnosti u smislu dostupnosti komunikacione infrastrukture, demografske razuđenosti i slično. Svedoci smo na koji način je pandemija korona virusa umnogome promenila navike i ponašanje ljudi, kao i način poslovanja privrednika, koji su prelaskom na elektronsko poslovanje uspešnije prevazišli negativne posledice pandemije. Širokopojasni pristup internetu doprineće da lokalni proizvođači u ruralnim naseljima plasiraju na internet svoje tradicionalne proizvode i proizvode starih zanata i putem digitalnih kanala prodaje ponude svoje proizvode u okviru i izvan teritorije Srbije, uzimajući u obzir činjenicu da internet prodaja ne poznaje geografske granice. Omogućavanje modernog elektronskog poslovanja u oblasti trgovine, poljoprivrede, zanatstva i slično, neophodan je uslov za ostajanje mladih u ruralnim naseljima i dalji ekonomski prosperitet ruralnih predela u Srbiji“, navodi Matić.

Ministarka podseća i da Ministarstvo na čijem je čelu, kroz sprovođenje projekta „Povezane škole“ radi na povezivanju svih škola u Srbiji na Akademsku mrežu koja im obezbeđuje siguran, pouzdan, brz i besplatan pristup internetu. Do danas, ističe ona, projektom je obuhvaćeno i povezano na AMRES više od 1.600 matičnih školskih objekata dok je do kraja ove godine planirano povezivanje i svih isturenih školskih objekata.

„Nesporno je da će se i kroz projekat obezbeđivanja komunikacione infrastrukture, a koji znači i obezbeđivanje interneta u školama u ruralnim naseljima podići kvalitet nastave i obrazovanja, imajući u vidu da je pristup internetu neophodan preduslov za razvoj digitalnih kompetencija i digitalne pismenosti i đaka i nastavnika“, zaključuje ministarka Matić.

 • Ljubinka

  21.4.2021 #1 Author

  21. Vek…

  Odgovori

 • sanja

  21.4.2021 #2 Author

  Poražavaju’e je da škole u Srbiji nemaju internet. prilika da država pokaže kako ulaže u obrazovanje koje je ključ drustva

  Odgovori

  • Strahinja

   21.4.2021 #3 Author

   Tuzno, doduse, na takvom smo stepenu IT pismenosti da je i ocekivano

   Odgovori

 • Jovana

  21.4.2021 #4 Author

  Uzas

  Odgovori

 • Maja

  21.4.2021 #5 Author

  Mirnija im glava

  Odgovori

 • N. N.

  21.4.2021 #6 Author

  Porazavajuce zaista…

  Odgovori

 • olja

  21.4.2021 #7 Author

  Toliko o digitalnoj pismenosti!

  Odgovori

 • Danijela

  21.4.2021 #8 Author

  Porazavajuci podatak.

  Odgovori

 • Jelena

  21.4.2021 #9 Author

  Zdraviji su to je sigurno

  Odgovori

 • Mara

  21.4.2021 #10 Author

  Ništa nisu ni propustili 🙄

  Odgovori

 • Mdx

  22.4.2021 #11 Author

  Isto mislim, ne propustaju

  Odgovori

 • Lelica

  22.4.2021 #12 Author

  Srecniji su bez interneta.

  Odgovori

 • NINICA

  3.6.2022 #13 Author

  Odmor za glavu😂

  Odgovori

 • MARE

  20.11.2022 #14 Author

  Zar smo gori od Crnogoraca

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...