u gubicima tehnološke i energetske kompanije

Wall Street u negativnoj zoni treći dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

10.5.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street u negativnoj zoni treći dan zaredom Wall Street u negativnoj zoni treći dan zaredom
Vodeći Wall Street indeksi su u noći između ponedeljka i utorka po evropskom vremenu zabeležili oštar pad cena akcija, pri čemu je S&P 500... Wall Street u negativnoj zoni treći dan zaredom

Vodeći Wall Street indeksi su u noći između ponedeljka i utorka po evropskom vremenu zabeležili oštar pad cena akcija, pri čemu je S&P 500 indeks prvi put nakon više od godinu dana zaronio ispod četiri hiljade bodova.

Ulagači nisu sigurni koliko će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed), još morati da povećava kamate kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones je skliznuo 1,99 odsto na 32.245 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,2 odsto na 3.991 poen, a Nasdaq indeks 4,29 odsto na 11.623 boda.

S&P 500 je od početka godine u minusu 16,3 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Oštar pad cena akcija treći dan zaredom posledica je strahovanja ulagača da će Fed morati da bude agresivniji u zaoštravanju monetarne politike nego što se očekivalo, kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim vrednostima u 40 godina. Fed je prošle sedmice povećao kamatne stope 0,5 procentnih poena, nakon što ih je u martu povisio 0,25 procentnih bodova.

„Ulagači razmatraju početak vraćanja na normalnije monetarno okruženje, a agresivno povećanje kamata otvara mogućnost recesije, posebno sa svim prisutnim komplikacijama – visokom inflacijom, ruskom invazijom na Ukrajinu i poremećajima u lancima nabavke zbog pandemije“, rekla je ekspertkinja u firmi Invesco, Kristina Huper (Kristina Hooper).

Zabrinjavaju i loši trendovi u Kini, jer su ekonomski pokazatelji sve slabiji, dok su restriktivne mere protiv širenja korona virusa u nekim gradovima, uključujući Šangaj, sve strože jer vlasti ne odustaju od politike nulte tolerancije virusa Covid-19.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su u ponedeljak po američkom vremenu pale, a najviše, u proseku 8,3 odsto, u energetskom, što je posledica oštrog pada cena nafte.

Pod pritiskom su i deonice tehnoloških divova, kojima ne odgovara okruženje s višim kamatnim stopama. Cena akcije kompanije Apple pala je 3,3 odsto, Microsofta 3,7 odsto, a Tesle više od devet odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,32 odsto na 7.216 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,15 odsto na 13.380 poena, a pariski CAC 2,75 odsto na 6.086 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...