Velike ambicije kineskog proizvođača mobilnih telefona

Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil

AutomobiliLifestyleSvetVesti

28.12.2023 16:44 Autor: Vladimir Jokanović 3

Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil
Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi predstavio je u četvrtak svoje prvo električno vozilo i odmah najavio mu je cilj da postane jedan od pet... Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi predstavio je u četvrtak svoje prvo električno vozilo i odmah najavio mu je cilj da postane jedan od pet najvećih proizvođača automobila na svetu.

Limuzina nazvana SU7 (Speed Ultra 7) dugo je očekivan model za koji je Xiaomi najavio da ima tehnologiju „super električnog motora“, koji je sposoban da ostvari veće ubrzanje od električnih automobila kompanija Tesla i Porsche, prenosi Reuters.

Automobil SU7 koji će verovatno biti u prodaji za nekoliko meseci, debituje u vreme kada se kinesko tržište automobila, najveće u svetu, bori sa preopterećenošću kapaciteta i usporavanjem potražnje koji su podstakli žestoki rat cenama.

Uprkos tome, Xiaomi je najavio velike ambicije, da u narednih 15 do 20 godina postane jedan od pet najvećih svetskih proizvođača automobila, nastojeći da unapredi celokupnu kinesku automobilsku industriju. To uključuje proizvodnju „automobila iz snova“, koji je uporediv sa Teslom.

Očekuje se da će SU7 privući kupce svojim zajedničkim operativnim sistemom sa Xiaomi telefona i drugih elektronskih uređaja. Njegovi kupci će imati neometan pristup postojećoj ponudi mobilnih aplikacija kompanije. SU7 će se proizvoditi u dve verzije, sa autonomijom vožnje do 668 kilometra sa jednim punjenjem i sa dometom 800 kilometara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...