Đedović Handanović sa Misijom MMF-a

Značajne reforme sprovedene u energetskom sektoru

SrbijaVesti

20.10.2023 18:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Značajne reforme sprovedene u energetskom sektoru Značajne reforme sprovedene u energetskom sektoru
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u petak u Beogradu sa Donaldom Mekgetiganom (Donal McGettigan), šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je... Značajne reforme sprovedene u energetskom sektoru

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u petak u Beogradu sa Donaldom Mekgetiganom (Donal McGettigan), šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je u poseti Srbiji, o unapređenju regulatornog okvira i sprovođenju reformi u energetskom sektoru, posebno u Elektroprivredi Srbije (EPS), tekućim i planiranim investicijama i strateškim pravcima razvoja.

„Za manje od godinu dana od formiranja vlade, Ministarstvo energetike ostvarilo je značajne rezultate praktično u svim oblastima. U zakonodavnoj sferi, usvojene su izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), čime su stvoreni uslovi za više zelenih megavata (MW) uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema“, izjavila je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, to je omogućilo sprovođenje prvih aukcija za dodelu tržišnih premija za OIE, koje su rezultirale sa novih više od 700 MW proizvodnih kapaciteta iz OIE i investicijama vrednim 1,2 milijarde evra.

„Takođe je omogućena je uspešna reforma gasnog sektora izmenama Zakona o energetici i formiranjem nezavisne Republičke komisije za energetske mreže, zadužene za kontrolu poslovanja operatora prenosnog sistema električne energije i operatora transportnog sistema prirodnog gasa“, dodala je Đedović.

Ona je predočila da je u završnoj fazi izrada strateških dokumenata nove Strategije razvoja energetike i Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

Tim dokumentima će biti postavljeni ključni ciljevi u pogledu povećanja učešća OIE u energetskom miksu, smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja energetske efikasnosti.

Đedović je podsetila da je vlada donošenjem Polaznih osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, utvrdila listu prioritetnih projekata koji obuhvataju sve delove energetskog sektora.

Ona je rekla da se privode kraju radovi na izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će biti ostvaren pristup novim izvorima snabdevanja gasom, pre svega iz Azerbejdžana, kao i da je u  završnoj fazi izgradnja novog bloka termoelektrane Кostolac B3, snage 350 MW, koji će doneti veću sigurnost snabdevanja električnom energijom.

„Prioriteti za naredni period obuhvataju, između ostalog, izgradnju RHE Bistrica, koja je ključna za bržu integraciju OIE, i nastavak ulaganja u prenosnu mrežu koje smo započeli i jačanje povezanosti sa zemljama regiona i sa Evropskom unijom“, objasnila je Đedović.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
Foto: Youtube screenshot

Ona je kazala i da su pokrenute značajne investicije u distributivnu mrežu, koje će omogućiti veću pouzdanost snabdevanja uz smanjenje gubitaka na mreži.

„Započeli smo i pripreme za izgradnju naftovoda ka Mađarskoj koji će omogućiti diverzifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom“, navela je Đedović.

Ona je naglasila da su jedan od prioriteta ministarstva podrška lokalnim samoupravama i domaćinstvima u cilju značajnog smanjenja potrošnje energije.

„U saradnji sa Svetskom bankom obezbedili smo 50 miliona dolara koja će biti utrošeni na sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti oko 50.000 domaćinstava, nakon što je već 20.000 domaćinstava bilo ranije obuhvaćeno ovim programom“, podsetila je Đedović Handanović.

U ovoj godini potpisani su ugovori sa 131 lokalnom samoupravom, vrednosti 1,8 milijardi dinara, a većina tih gradova i opština raspisala je javne pozive za građana.

Na sastanku je razgovarano i o uspešnim reformama pokrenutim u EPS-u, imenovanju profesionalnog Nadzornog odbora, kao i o narednim koracima u reformi tog preduzeća.

Takođe je bilo reči o zaštiti energetski ugroženih kupaca i pripremljenosti energetskog sektora za narednu zimu, gde je situacija ocenjena kao dosta povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, posebno kad je reč o hidrologiji, rezervama uglja i rezervama gasa.

Razgovarano je i o novom nametu na ruski gas koji je najavila bugarska vlada i posledicama njegove eventualne primene.

Mekgetigan je rekao da je energetski sektor u središtu stendbaj aranžmana i pohvalio dosadašnji rad Ministarstva i Vlade Srbije.

On je naglasio da su značajne reforme sprovedene u prethodnom periodu i da je energetski sektor u Srbiji u boljem stanju nego u vreme kad je program sa MMF započet.

Misija MMF-a, koja je juče započela posetu povodom drugog razmatranja rezultata aktuelnog stendbaj aranžmana sa Srbijom, boravi u Srbiji do 31. oktobra.

  • MAXMAD

    21.10.2023 #1 Author

    Grčiću ti li si?

    Odgovori

  • CIGI

    22.10.2023 #2 Author

    Pa bravo vam ga , Ali mozemo vise toga iskoristiti sto nam je podneblje dalo.

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2023 #3 Author

    Ostvarili znacajne rezultate..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...