Kraj jedne ere popularne društvene mreže

Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Facebook posle 14 godina

BiznisHi-techLifestyleNovac

5.6.2022 09:36 Autor: Vladimir Jokanović 25

Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Facebook posle 14 godina Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Facebook posle 14 godina
Najava odlaska Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) sa pozicije glavne operativne direktorke kompanije Meta, pod čijim okriljem je Facebook, predstavljena je kao kraj jedne ere... Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Facebook posle 14 godina

Najava odlaska Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) sa pozicije glavne operativne direktorke kompanije Meta, pod čijim okriljem je Facebook, predstavljena je kao kraj jedne ere u Silikonskoj dolini. Pored ostalih izuzetnih dostignuća, Sandberg (52) jedna je od retkih osoba koja je zaradila više od milijardu dolara, iako nije bila izvršni direktor kompanije.

Dok mnogi korporativni rukovodioci imaju tendenciju da zadrže većinu svojih akcija kao dokaz poverenja u svoje kompanije, ona je prodala više od 75 odsto svojih akcija Facebooka tokom proteklih 10 godina. To je ukupno oko 22 miliona akcija, što joj je donelo 1,7 milijardi dolara, prema podacima analitičke kuće VerityData, prenosi CNBC.

Prema magazinu Forbes, njeno neto bogatstvo procenjeno je na 1,6 milijardi dolara, što je čini drugom najbogatijom ženom u tehnološkoj industriji, posle Meg Vitman (Meg Whitman). Vitman je bila dugogodišnja izvršna direktorka kompanije Hewlett Packard, a njenu imovinu Forbes je procenio na 3,2 milijarde dolara.

Sandberg je svoje akcije unovčila u širokom rasponu cena, jer su one višestruko dobile na vrednosti tokom njenih 14 godina rada u Facebooku. U inicijalnoj javnoj ponudi kompanije 2012. godine akcije su koštale 38 dolara, dok se u septembru prošle godine njima trgovalo za 382 dolara po akciji.

Uprkos statusu milijarderke, Sandberg nije pokazala sklonost prema jahtama, privatnim avionima i kućama na plaži, kao što je uobičajeno za tehnološke tajkune. Sandberg je takođe poklonila dobar deo svojih prihoda u dobrotvorne svrhe, pa je tako 2016. godine donirala 107,2 miliona dolara kroz svoju fondaciju „Lean On“.

Izvor: Google

Njena istoimena knjiga iz 2013. godine učinila ju je kontroverznom figurom korporativnog feminizma, ocenjuje Guardian. Ova knjiga je postala svojevrstan manifest za žene na radnom mestu.

Sandberg je nekoliko puta svedočila pred Kongresom, kako bi odgovarala za pogrešne poteze Facebooka. Uspešno je odbacila krivicu kompanije od optužbi za manipulaciju glasačima na predsedničkim izborima 2016. godine, kao i za prošlogodišnje nemire na Kapitol hilu.

Delovala je kao mekša i prijatnija verzija izvršnog direktora kompanije Facebook, sada Meta, Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) od koga je starija 15 godina. Analitičari ocenjuju da je bilo dosta kontroverzi, ali sa čisto poslovnog stanovišta, dok će ono što je izgradila u kompaniji Facebook ostati veoma moćno i ući će u poslovnu istoriju Silikonske doline.

Sandberg se pridružila kompaniji Facebook četiri godine nakon njenog osnivanja, kao jedina „odrasla osoba“ među omladinom koja je pokrenula platformu. Izradila je strategiju monetarizacije brzorastuće baze korisnika i pomogla u revoluciji poslovnog modela oglašavanja. Kada je došla u Facebook 2008. godine, godišnji prihod kompanije bio je oko 200 miliona dolara, a prošle godine Facebook je prihodovao 117 milijardi dolara, prema podacima kojima raspolaže Business Insider.

Prema hroničarima nastanka i razvoja Silikonske doline, primarna uloga Šeril Sandberg bila je izgradnja „najefikasnijeg i najskupljeg štita dopadljivosti u istoriji“, a preko nje Facebook je izmislio ono što neki nazivaju „nuklearnim oružjem za masovno odvraćanje pažnje“. Reagujući na njenu najavu odlaska iz kompanije, Zakerberg je najavio novi pristup koji će se više oslanjati na veštačku inteligenciju.

Od prošle godine, kao matična kompanija Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, Meta je najavila udaljavanje od poslovanja društvenih mreža u prostor virtuelne stvarnosti. Zakerberg je uložio milijarde u „metaverzum“, prostor proširene virtuelne komunikacije. Odlazak Šeril Sandberg iz kompanije označava kraj jedne ere, a Facebook treba da izgradi novu reklamnu i poslovnu infrastrukturu, što će biti posao za nekog drugog. Ona će po odlasku sa druge pozicije po rangu u kompaniji Meta ostati u njenom upravnom odboru.

 • ZVE84

  5.6.2022 #1 Author

  Koga nema bez njega se može.

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  5.6.2022 #4 Author

  Razlog ?
  Dobro, ipak ostaje u upravnom odboru…

  Odgovori

 • Maša

  5.6.2022 #5 Author

  Ne treba joj vise para 🙂

  Odgovori

 • Anna

  5.6.2022 #6 Author

  Jedina odrasla osoba…sada ostaje da se deca igraju bez nadzora… 😉😁😉😁😉😁😉😁😉

  Odgovori

 • MARKO7

  5.6.2022 #7 Author

  Pa baš veliki gubitak kompanije fejsbuk..

  Odgovori

 • VILENJAK

  5.6.2022 #8 Author

  Odlazi, a ostaje…

  Odgovori

 • JANA

  5.6.2022 #9 Author

  Klasika ,prepustiri vodjstvo mladim generacijama ,ali opet ostati u odboru

  Odgovori

 • STRAHINJA

  5.6.2022 #10 Author

  Strateske promene su standard u ovakvim kompaninama

  Odgovori

 • Milovan94

  5.6.2022 #12 Author

  Sigurno postoji dobar razlog kada napušta.

  Odgovori

 • kaćica

  5.6.2022 #13 Author

  Lepo je zaradila sto da ostaje i dalje.

  Odgovori

 • EVA57

  5.6.2022 #14 Author

  Toliko bogatstvo! Sve za fejsbuk, a za sebe?

  Odgovori

  • VANJA

   5.6.2022 #15 Author

   Pametna zena ide gde joj je bolje!

   Odgovori

 • BRANA19

  5.6.2022 #16 Author

  Pa da , zaradila i bas je briga

  Odgovori

 • DANIJELA

  5.6.2022 #17 Author

  Ne moze vecno da bude na poziciji, dobro je sto dolaze mladi sa novim idejama i inovacijama.

  Odgovori

 • SNEZANA

  5.6.2022 #18 Author

  Sad moze da uziva zasluzno

  Odgovori

 • TINA

  5.6.2022 #19 Author

  Lepo zarada, svaka cast.

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.6.2022 #20 Author

  Samo menja funkciju a sve poteze ce da povlaci i dalje…

  Odgovori

 • MARA

  5.6.2022 #21 Author

  Šteta, baš smo se navikli na nju..

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  5.6.2022 #22 Author

  U pravo vreme, fb postaje sve manje popularan.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  6.6.2022 #23 Author

  Svaka čast, divim se pametnim i uspešnim ženama. Još toliko daje u dobrotvorne svrhe, impresivno.

  Odgovori

 • Ika

  6.6.2022 #24 Author

  Facebook gubi popularnost, gubi zaposlene

  Odgovori

 • DEKSI

  6.6.2022 #25 Author

  Vec dugo se slabije koristi, vecina koristi samo instagram.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...