Sindikat penzionera tvrdi da novca ima

Podrška predlogu za ukidanje penala zbog prevremenog penzionisanja

AnalizaNovacPoslovanjeU fokusu

31.7.2022 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Podrška predlogu za ukidanje penala zbog prevremenog penzionisanja Podrška predlogu za ukidanje penala zbog prevremenog penzionisanja
Predstavnici Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije podržavaju inicijative članova drugih sindikata za ukidanje doživotnog smanjenja penzija zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju sa... Podrška predlogu za ukidanje penala zbog prevremenog penzionisanja

Predstavnici Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije podržavaju inicijative članova drugih sindikata za ukidanje doživotnog smanjenja penzija zbog odlaska u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina radnog staža, kako je utvrđeno izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju 2014. godine.

Od 1. januara 2015. kada je ovo pravo uvedeno u Zakon o PIO do 31. decembra 2021. ukupno 62.321 penzioner plaća penale za prevremeno penzionisanje, piše dnevni list Politika.

U udruženju smatraju da je reč o neutemeljenom obrazloženju izmena zakona, da će prevremeni starosni penzioneri duže primati penziju i tako opteretiti penzijski fond. Iako su u međuvremenu pokretane inicijative da se penali ukinu aktuelna vlast to nije prihvatila, kaže presednik ovog udruženja Jovan Tamburić.

„Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je u predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO preporučio ukidanje penala po sticanju godina za starosnu penziju, čime bi se ukinula nepravda i diskriminacija penzionera sa 40 godina staža kojima su prinadležnosti smanjene i do 20 odsto. Novca za ukidanje penala i ispravljanje drugih nedostataka u penzijskom sistemu Srbije ima, jer je učešće troškova za penzije smanjeno sa 11 na devet odsto BDP-a. Razlika u smanjenju troška za prinadležnosti je veća od milijardu evra godišnje što je dovoljno za povraćaj neisplaćenih penzija od 2014. do 2018. godine, ukidanje navedenog smanjenja, vanredno usklađivanje zbog zaostajanja za inflacijom, izjednačavanje i podizanje najnižih penzija„, objašnjava Tamburić.

Da novca ima dokazuje i nelogično smanjenje stope doprinosa za PIO izmenama Zakona o doprinosima obaveznog socijalnog osiguranja u 2019. i 2021. godini, kojim je ona sa 26 smanjena na 25 odsto tako što su obaveze poslodavaca umanjene sa 12 na 11 procenata.

„Tako su godišnji prihodi penzijskog fonda smanjeni za četiri odsto ili 26 milijardi dinara (oko 220 miliona evra) u 2022. godini“, naglašava Tamburić.

On navodi da je aktuelna vlast rasterećenje privrede i poslodavaca mogla da izvrši na račun budžeta tako što bi smanjila porez na zarade zaposlenih, ali je iz nekog razloga htela da smanji izvorne prihode RF PIO.

Ovakvom odlukom najviše su zakinuti penzioneri sa 60 godina života i 40 radnog staža. To je oko 20 odsto, odnosno 4,03 procenta po godini koja nedostaje. U prilog tome da bi novac ipak mogao da se nađe i ovi penali ukinu posle 65 godina starosti potvrđuju i podaci penzijskog fonda da se prinadležnosti za kategoriju zaposlenih koji čine 85 odsto ukupnog broja penzionera poslednja tri meseca isplaćuju od uplaćenih doprinosa, što je u velikoj meri rasterećenje za budžet. Ukupne dotacije iz republičke kase za isplatu penzija svedene su posle nekoliko decenija na 14,8 odsto, piše Politika.

Kako je potvrdio i Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO, ukupno naplaćeni doprinosi za PIO od 1. januara do 31. maja ove godine su za 3,3 milijarde dinara viši od finansijskog plana, a u odnosu na prvih pet meseci 2021. u ovoj godini je naplaćeno više izvornih prihoda za 20,5 milijardi dinara.

 • TINA

  31.7.2022 #1 Author

  Mozda se penzije I ukinu u medjuvremenu

  Odgovori

 • ljiljana drmanic

  27.8.2022 #2 Author

  Koju racunicu i kako pravdaju uzimanje ljudima deo penzije iako su kroz radni staz uplacivali u pio.. Sa kojim osnovom, kakooo uzimaju pare koje nisu nicije sem ljudi koji su uplacivali doprinose. Vratite uzete pare..

  Odgovori

 • Dušan

  1.10.2022 #3 Author

  Meni je drzava za ovih 5_7 godina pokrala jedno godisnje izmirenje penzije,ako pozivim jos 5 godina otece mi jos jednogodisnje primanje a onda ce ocekivati da umrem da im nosam na teret a 40 godina sam crncio

  Odgovori

 • Penzioner kažnjen 20,4 posto.

  18.11.2022 #4 Author

  Kakva sramota.Mi koji smo počeli raditi posle srednje škole sada smo kažnjeni.Oni koji su studirali po 10.god. nemogu ni da napune 40. god. radnog staža idu u punu penziju. Dali ima neko pametan da ovo reši.Svi oni koji su ovome kumovali neka im BOG sudi. Sa umanjenjem imam penziju 27000.rsd.,za lekove dam 7000. ,Platim dažbine 10000.,jedem suv hleb sa vodom 2. obroka.a treći kupim najjeftiniju supu. Dali ste ikada pomislili da ovako živi hiljade ljudi.Ovo kažem da nekim slučajem živim sam odprilike ovako bi raspodelio penziju.

  Odgovori

 • Rakac

  10.5.2023 #5 Author

  5 godina mi umanjuju penziju zbog penala .. ! ali bi zakon trebao da od 65 godine ponište iste i da se prima pun iznos penzije !

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...