Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Udruženje migranata iz Afrike pokrenulo proizvodnju patika

Ulični prodavci u Barseloni kreirali svoj brend

BiznisPoslovanjePreduzetnik

10.6.2021 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ulični prodavci u Barseloni kreirali svoj brend Ulični prodavci u Barseloni kreirali svoj brend
Ulični prodavci u Barseloni osnovali su sopstveni brend patika Top Manta, koje se proizvode u Alikanteu u Španiji i Portu u Portugaliji. Oni su... Ulični prodavci u Barseloni kreirali svoj brend

Ulični prodavci u Barseloni osnovali su sopstveni brend patika Top Manta, koje se proizvode u Alikanteu u Španiji i Portu u Portugaliji. Oni su osnovali istoimenu zadrugu, a nameravaju da novcem koji ostvare prodajom obuće pomognu migrantima da „postanu legalni i da rade za pristojnu platu“.

Nakon godina ulične prodaje jeftinih kopija obuće i odeće poznatih brendova, „manterosi“, mahom migranti iz Afrike dizajnirali su svoju liniju obuće u bojama koje podsećaju na kontinent sa kojeg potiču, prenosi Guardian. Nadimak „manterosi“ dobili su zbog toga što svoju robu prodaju na čaršavima (manta), uvek spremni da vežu njihove krajeve i pobegnu od policije.


Njihov prethodni pokušaj da kreiraju brend 2017. godine, kada su došli na ideju da zalepe svoj logotip na obuću uvezenu iz Kine, nije uspeo, ali oni nisu odustali od namere da osnuju svoju robnu marku. „Oduvek su nas kritikovali i proganjali zbog prodaje kopija, ali sada imamo svoj brend“, saopštilo je udruženje Top Manta.

Njihov logo je stilizovan čaršav, koji istovremeno predstavlja talase, što simbolizuje njihov opasan put preko Mediterana u malim čamcima. Kako navode u udruženju, opredelili su se za odgovornu proizvodnju u cilju oživljavanja zanatske industrije obuće. Do sada su proizveli 400 pari patika koje se prodaju po ceni od 115 evra.

Zahvaljujući članstvu u udruženju 120 „manterosa“ dobilo je legalno prebivalište, a 25 članova dobilo je posao. Upitani zašto bi neko odabrao patike Top Manta, umesto neke svetski poznate marke, u udruženju navode da se time pomaže diskriminisanoj zajednici „umesto multinacionalkama koje iskorištavaju očajnike u zemljama u razvoju“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...