AVDIJA, POKUŠEVSKI I SIMONOVIĆ MEĐU NAJVEĆIM NADAMA NBA Održan draft američke košarkaške lige

AnalizaSvetU fokusuVesti

19.11.2020 10:42 Autor: Marko Miladinović 0

AVDIJA, POKUŠEVSKI I SIMONOVIĆ MEĐU NAJVEĆIM NADAMA NBA Održan draft američke košarkaške lige AVDIJA, POKUŠEVSKI I SIMONOVIĆ MEĐU NAJVEĆIM NADAMA NBA Održan draft američke košarkaške lige
Ovogodišnji NBA draft održan je u pomalo neočekivanom terminu. Tradicionalno zakazan za početak leta, održan je pred kraj jeseni, samo dve nedelje pred otvaranje... AVDIJA, POKUŠEVSKI I SIMONOVIĆ MEĐU NAJVEĆIM NADAMA NBA Održan draft američke košarkaške lige

Ovogodišnji NBA draft održan je u pomalo neočekivanom terminu. Tradicionalno zakazan za početak leta, održan je pred kraj jeseni, samo dve nedelje pred otvaranje trening kampova NBA timova kojima se otvara nova sezona. Naravno, takav sled događaja uzrokovan je pandemijom korona virusa.

Na draftu, 30 ligaških klubova bira 60 mladih košarkaških nada, po rasporedu prethodno određenom na lutriji i kroz međusobnu trgovinu zauzetih pozicija (pikova).

Poznati lovci na talente i skauti NBA lige ovogodišnji draft ocenili su kao jedan od slabijih u poslednjoj deceniji. Nije bilo imena oko kojih se unapred pravila velika medijska pompa, poput prošlogodišnjeg Zajona Vilijamsona (Zion Williamson) ili Slovenca Luke Dončića od pre dve sezone.

Međutim, ponekad početni izgled zavara i najiskusnije trenere, pa čak i izbor sa nižerangiranih pozicija može da donese buduće zvezde igre pod obručima. Možda je izbor našeg Nikole Jokića sa 41. pika 2014. godine i najbolji primer za takve slučajeve.

Od devedesetih godina naovamo draft je u potpunosti izmenio tretman neameričkih igrača, za šta sigurno veliki deo zasluge imaju ogromni talenti nekadašnjih zvezda NBA kao što su Dražen Petrović, Vlade Divac, Arvidas Sabonis, Toni Kukoč ili Hakim Olajdžuvon (Hakeem Olajuwon), koji su otvorili vrata internacionalcima.

Nekada rezervisan maltene isključivo za generacijske nade sa koledža i srednjih škola u SAD, draft je sada ispunjen košarkašima iz čitavog sveta, pa su oni neretko birani i sa top tri pozicije (Darko Miličić, Luka Dončić, na primer).

Zahvaljujući ovim činiocima, tri igrača sa naših prostora izuzetno su dobro prošla na najnovijem draftu.

Foto: Deni Avdija, Commons.wikimedia.org

“Zvezdino dete” otišlo put Vašingtona

Deni Avdija, sin nekadašnjeg krila Crvene Zvezde i jugoslovenskog reprezentativca Zufera, ocenjen je kao jedan od najperspektivnijih igrača koji su ponikli sa evropskog tla. Deni je rođen u Beogradu ali ima izraelsko državljanstvo. Poput svog oca, igra na poziciji niskog ili visokog krila, a poseduje i izrazite plejmejkerske sposobnosti.

Denija Avdiju je sa devete pozicije na draftu odabrao Washington Wizards. Prestonički klub nekoliko godina unazad beleži loše rezultate i mladi Avdija bi trebalo da dobije lepu šansu za igranje u restaurisanom timu.

Vest koju su srpski pratioci košarke verovatno najviše iščekivali je plasman devetnaestogodišnjeg Novosađanina Alekseja Pokuševskog. Sa visinom koja inače krasi igrače na centarskim pozicijama, Pokuševski može podjednako da igra kao krilo, pa čak i bek, jer ga krasi dobar šut i preglednost igre, pomalo poput Jokića, mada ga skauti najčešće porede sa Lamarom Odomom i Detlefom Šrempfom (Detlef Schrempf). Njegova najveća mana je krhka fizička konstitucija, pa ga verovatno očekuje temeljna kondiciona priprema po dolasku u SAD.

Pokuševskog je, posle razmene pikova sa klubom Minnesota Timberwolves, sa 17. pozicije odabrao klub Oklahoma City Thunder, koji se potpuno preorijentisao ka izgradnji mladog tima i ima ofanzivno orijentisanog trenera na čelu, što bi samo moglo da pogoduje mladom reprezentativcu Srbije.

Chicago Bulls, koji od penzionisanja legendarnog Majkla Džordana (Michael Jordan) maltene ne može da se pohvali dobrim rezultatima, odabrao je sa 44. pozicije na draftu crnogorskog mladog centra Marka Simonovića, koji je do sada nastupao za srpski klub Mega Soccerbet.

Foto: Tanjug/AP

Da li će se realizovati poverenje u prvoplasirane pikove?

Ove godine nije bilo ogromnih očekivanja, pa samim tim ni velikih iznenađenja. Sa prve tri pozicije na draftu odabrani su bek Entoni Edvards (Anthony Edwards, u Minnesota Timberwolves), centar Džejms Vajzman (James Wiseman, u Golden State Warriors) i bek Lamelo Bol (LaMello Ball, u Charlotte Hornets).

Najviše prašine diglo se oko Lamelo Bola, mada ne toliko zbog njegovih igračkih kvaliteta, koliko zbog činjenice da pripada “zloglasnoj” porodici Bol, koja je medijski preeksponirana. Njegov stariji brat Lonzo odabran je drugim pikom na draftu 2017. godine, i posle razočaravjuće dve sezone u timu LA Lakers prešao u Luizijanu, gde nastupa za New Orleans Pelicans.

Čemu mogu da se nadaju svi ovi mladi košarkaši?

Iako baš nije stopostotni pokazatelj kvaliteta, pozicioniranje na draftu svakako utiče na određivanje godišnje plate igrača, a nekoliko godina kasnije i eventualno potpisivanje takozvanih maksimalnih i supermaksimalnih ugovora.

Primera radi, prvoplasirani pikovi ove godine mogu da očekuju godišnje zarade u visini od oko četiri do pet miliona dolara, a oni pri dnu rangiranja teško da će dosegnuti jedan million u bruto iznosima.

Inače, najveći početnički (rookie) ugovor u NBA potpisao je pre tri godine naš Bogdan Bogdanović, osiguravši 27 miliona dolara za tri sezone. Ipak, njegova situacija bila je specifična, obzirom da je dolazio iz Evrope kao već iskusan i dokazan igrač. Njemu se sad najverovatnije smeši povišica u klubu Milwaukee Bucks, sa platom između 15 i 18 miliona dolara po sezoni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...