Skandinavski radnici u borbi za kolektivni ugovor

Danski sindikat se pridružio akciji protiv Tesle

EUVesti

5.12.2023 13:29 Autor: Vladimir Jokanović 2

Danski sindikat se pridružio akciji protiv Tesle Danski sindikat se pridružio akciji protiv Tesle
Spor kompanije Tesla sa sindikatima u Skandinaviji eskalirao nakon što je sindikat 3F najavio da više neće prevoziti vozila američkog proizvođača u Švedsku, gde... Danski sindikat se pridružio akciji protiv Tesle

Spor kompanije Tesla sa sindikatima u Skandinaviji eskalirao nakon što je sindikat 3F najavio da više neće prevoziti vozila američkog proizvođača u Švedsku, gde je u sporu oko prava radnika.

Najveći danski sindikat 3F naveo je da njegovi lučki radnici i vozači neće više pomagati u prevozu vozila koja idu za Švedsku. Sindikat IF Metall iz Švedske u sve je žešćoj borbi sa Teslom zbog odbijanja proizvođača automobila da potpiše kolektivni ugovor u kojem uslove rada određuju poslodavci i sindikati, prenosi Financial Times.

Švedski čistači, pristanišni i poštanski radnici već su pokušali da podrže mehaničare Tesle koji su štrajkovali. Norveški pristanišni radnici takođe su saopštili da će odbiti istovare modele Tesle namenjene Švedskoj. Spor uključuje oko 130 mehaničara u radionicama Tesle u Švedskoj, dok drugi rade uobičajeno.

Danski sindikat 3F saopštio je da IF Metall i švedski radnici trenutno vode izuzetno važnu borbu, kao i da se oni priključuju pozivu na podršku. IF Metall je saopštio da bi čuveni švedski ekonomski model mogao da bude dugoročno ugrožen ukoliko bi Tesli bilo dozvoljeno da odustane od kolektivnog ugovora.

Norveški sindikati takođe razmatraju svoj odgovor na sukob u Švedskoj, procenjujući da li da organizuju Tesline radnike u Norveškoj, gde američki proizvođač automobila prodaje dvostruko više vozila nego u Švedskoj.

Prema nordijskom modelu rada, plate i uslovi u većini kompanija određuju se na nacionalnom nivou sindikata i organizacija poslodavaca. Zahvaljujući tom modelu, u tim zemljama je značajno niži nivo štrajkova nego u drugim zemljama Evrope, kao što su Nemačka i Francuska.

  • Jj992

    5.12.2023 #1 Author

    I treba, nordijski model zvuci mnogo bolje i efikasnije

    Odgovori

  • Maky

    6.12.2023 #2 Author

    Veliki poraz bi bio za Teslu ako se ne smiri situacija, mada verujem zivece i sa tim…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...