Očekuje se još jedna slaba godina

Potrošnja u Nemačkoj raste, ali sporo

AnalizaEUU fokusu

26.4.2023 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potrošnja u Nemačkoj raste, ali sporo Potrošnja u Nemačkoj raste, ali sporo
Sa dolaskom proleća, u Nemačkoj raste i raspoloženje potrošača i njihova spremnost za kupovinu. Potrošačka klima se u aprilu osetno poboljšala, saopštila je kompanija... Potrošnja u Nemačkoj raste, ali sporo

Sa dolaskom proleća, u Nemačkoj raste i raspoloženje potrošača i njihova spremnost za kupovinu. Potrošačka klima se u aprilu osetno poboljšala, saopštila je kompanija za istraživanje potrošačkih navika GfK rezultate svoje analize.

Prognoza za maj je, sa vrednošću od minus 25,7 poena, bolja od aprilske za 3,6 poena. Pre izbijanja pandemije, vrednost indeksa potrošačke klime bila je uglavnom konstantna, na oko plus 10 poena.

GfK ukazuje, na osnovu ovih parametara, da se može očekivati još jedna slaba godina za privatnu potrošnju, bez pozitivnog uticaja na ukupan ekonomski razvoj Nemačke.

Istraživači objašnjavaju da potrošnja raste, iako je raspoloženje kupaca još daleko ispod nivoa pre pandemije. Osnovni pokretač bila su očekivanja u pogledu prihoda.

Očekivanja oko zarada rastu već sedmi mesec zaredom i dostigla su nivo od pre početka rata u Ukrajini, rekao je stručnjak GfK Rolf Birkl (Bürkl). Razlog je smirivanje cena energenata sa kojim automatski raste i spremnost na kupovinu, pa i na veće troškove.

U porastu su i očekivanja za privredu u celini, uprkos dosadašnjim skromnim prognozama za ovu godinu.

Uticaj su imali su i različiti politički programi. Ublažavanje cena energenata i očekivano povećanje prihoda na osnovu kolektivnih ugovora značilo je da se gubitak kupovne moći, od kojeg se prvobitno strahovalo zbog inflacije, pokazao blažim.

Svakog meseca GfK anketira 2.000 ljudi u Nemačkoj za potrebe svojih analiza i studija potrošnje. Poslednji rezultati su izvod iz studije Konsumklima Maxx, koja se sprovodi na zahtev Evropske komisije.

  • Vale

    27.4.2023 #1 Author

    I ja sam se zabrinula za Nemacku, jer se njihova kupovna moc znatno smanjila, ali ipak sve je dobro proslo

    Odgovori

  • MAJA

    27.4.2023 #2 Author

    I dalje će ići sporo, oni znaju da stede

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.4.2023 #3 Author

    Ne brinem ja Nemce,nego kako cemo mi…

    Odgovori

  • LJILJANA95

    4.5.2023 #4 Author

    Ne brinem ja za njih!

    Odgovori

  • CIGI

    14.5.2023 #5 Author

    Nadoknadice to nemci, izracunace sve u cent

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...