Postalo jeftinije živeti u iznajmljenoj nekretnini

Skuplji krediti udvostručili troškove vlasnicima stanova u Nemačkoj

AnalizaEUU fokusu

16.6.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Skuplji krediti udvostručili troškove vlasnicima stanova u Nemačkoj Skuplji krediti udvostručili troškove vlasnicima stanova u Nemačkoj
Kupci nekretnina u Nemačkoj su do skora uglavnom finansijski bolje prolazili od zakupaca stanova, ali to od prošle godine u većini regiona u zemlji... Skuplji krediti udvostručili troškove vlasnicima stanova u Nemačkoj

Kupci nekretnina u Nemačkoj su do skora uglavnom finansijski bolje prolazili od zakupaca stanova, ali to od prošle godine u većini regiona u zemlji izgleda znatno drugačije, navodi Institut nemačke privrede (IW) u novoj studiji.

U analizi koju je naručio agent za nekretnine Accentro navodi se da je kupovina stana ili kuće sada, zbog dramatično narasle kamate na kredite, znatno manje povoljna nego ranije.

Institut je posebno poredio scenarija za kupovinu nekretnine sa iznajmljivanjem na osnovu novih ugovora. Prema tom scenariju, prošle godine vlasnici stanova koji su ih koristili su finansijski bolje prolazili od zakupaca u 328 od 401 opštine i gradova, uključujući četiri od sedam najvećih.

Vlasnike je stanovanje koštalo u proseku osam odsto manje od zakupaca, navodi se u izveštaju u koji je agencija DPA imala uvid.

„Najveća razlika u troškovima bila je u okolini metropola i velikih gradova, kao i u ruralnim područjima,“ rekao je Mihael Fojgtlender (Michael Voigtländer) iz IW.

U nekoliko oblasti iz berlinskog okruženja razlika u troškovima dostizala je 20 odsto u korist vlasnika.

Studija, međutim, ukazuje na uticaj povećanja kamatnih stopa u drugoj polovini 2022. Prethodne godine, vlasnici su za oko 60 odsto povoljnije stanovali i u svim oblastima bili u osetnoj prednosti.

Skuplje finansiranje kredita je, naime, trošak vlasnika više nego udvostručilo, sa 4,23 evra po kvadratnom metru stana, na 10,04 evra. Sa druge strane, troškovi zakupaca su porasli mnogo manje, sa 10,30 na 10,90 evra.

Autori studije su za obračunski osnov uzeli nove kredite sa kamatom fiksiranom na 10 godina, koji su poskupeli sa 2,65 na sadašnjih 3,7 odsto u proseku. Sa takvom računicom, slika se u prvoj polovini ove godine preokrenula u korist zakupaca – u tri četvrtine, odnosno 300 od 401 okruga, troškovi vlasnika premašuju troškove zakupaca. Kupovina je ostala povoljnija samo u pojedinim ruralnim područjima.

Autori analize su u obzir uzeli mnogo raznih faktora. Kupcima su uzračunali kupovnu cenu i troškove povezane sa sticanjem nekretnine, poput poreza na prenos apsolutnih prava i cenu notiranja, kamatu i izgubljen prinos, jer umesto u nekretninu, kupci su mogli da investiraju u nešto drugo.

Kao reper za alternativnu investiciju, IW je obračunao povraćaj ulaganja u visokokvalitetne obveznice. Uračunati su i troškovi održavanja i deprecijacija, kao i rast vrednosti od maksimalno tri odsto godišnje.

  • LAV

    17.6.2023 #1 Author

    Troskovi zivota su svuda previsoki.

    Odgovori

  • MARA

    17.6.2023 #3 Author

    Svuda za dobar kvalitet zivota treba dosta prihoda

    Odgovori

  • ŽIZI

    18.6.2023 #4 Author

    Def nigde nije sjajno

    Odgovori

  • PIKSI

    18.6.2023 #5 Author

    Nema zime za njih pregurace i ovo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.6.2023 #6 Author

    Kad mi guramo,njima je sto puta lakse…

    Odgovori

  • Maky

    19.6.2023 #7 Author

    Banke su najvece zlo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...