Zbog pesimističnih ekonomskih očekivanja u Nemačkoj

Evro oslabio u odnosu na američku i britansku valutu

EUNovacSvetVesti

11.8.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evro oslabio u odnosu na američku i britansku valutu Evro oslabio u odnosu na američku i britansku valutu
Britanska funta dostigla je vrednost 1,1833 što je najviši nivo od februara 2020. godine. Funta je porasla na maksimalnu vrednost u poslednjih 18 meseci,... Evro oslabio u odnosu na američku i britansku valutu

Britanska funta dostigla je vrednost 1,1833 što je najviši nivo od februara 2020. godine. Funta je porasla na maksimalnu vrednost u poslednjih 18 meseci, jer su strahovanja od širenja zaraze virusom Covid-19 izazvala nagli pad poverenja nemačkih investitora.

ZEW (Lajbnic centar za evropska ekonomska istraživanja) pokazatelj ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj, pao je u avgustu treći mesec zaredom, sa 22,9 na 40,4 poena. To pokazuje najslabija ekonomska očekivanja od novembra prošle godine, kada je Evropu zahvatio drugi talas pandemije korona virusa, prenosi Guardian.

„Očekivanja su opala treći put zaredom. To ukazuje na sve veće rizike za nemačku ekonomiju, poput mogućeg četvrtog talasa širenja zaraze Covid-19 koji počinje na jesen ili usporavanja rasta u Kini“, naveo je predsednik ZEW, profesor Ahim Vambah (Achim Wambach).

U odnosu na dolar, evro je dostigao najniži nivo u četiri meseca, ispod 1,172 dolara. Funta je ojačala otkako je Engleska sredinom juna ukinula restrikcije u nadi da će njen oporavak ostati na dobrom putu.

Izvor: Guardian

Prošle nedelje Engleska banka naznačila je da će kamatne stope verovatno porasti pre nego što se predviđalo, jer veruje da je nezaposlenost dostigla vrhunac i da će inflacija dostići oko četiri odsto do kraja godine. U evrozoni se očekuje da će stope ostati nulte još neko vreme.

Anketa stručnjaka za finansijsko tržište ZEW, vodećih nemačkih kompanija takođe je pokazala da su njihova inflatorna očekivanja oslabila, iako je njihov pogled na trenutne ekonomske uslove poboljšan. Nemačke kompanije takođe su pogođene problemima globalnog lanca snabdevanja, a postoji i neizvesnost uoči nacionalnih izbora u septembru, što bi moglo dovesti do složenih koalicionih pregovora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...