RIBOLOVNI SPOR BLOKIRA BRITANSKI PRISTUP FINANSIJSKOM TRŽIŠTU EU

Francuska uslovila evropsko poslovanje banaka iz londonskog Sitija

BankeEUNovacSvetVesti

13.5.2021 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

Francuska uslovila evropsko poslovanje banaka iz londonskog Sitija Francuska uslovila evropsko poslovanje banaka iz londonskog Sitija
Pariz je odlučio da će odložiti promenu ugovora o finansijskim uslugama Evropske unije i Velike Britanije sve dok britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson)... Francuska uslovila evropsko poslovanje banaka iz londonskog Sitija

Pariz je odlučio da će odložiti promenu ugovora o finansijskim uslugama Evropske unije i Velike Britanije sve dok britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ne odobri evropskim ribarima pošten pristup ostrvskim vodama, naveo je izvor upoznat sa tokom razgovora.

“Napravili smo vezu između to dvoje“, naveo je isti izvor, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters. Pitanja Brexita bila su povezana i na njih se nije gledalo izolovano, potvrdio je portparol francuske vlade Gabriel Atal u odgovoru na pitanje da li Pariz koristi ugovor o finansijskim uslugama kao polugu u ribolovnom sporu.

Drugi izvor, diplomata Evropske unije, naveo je da se Velika Britanija nije pridržavala uslova sporazuma kojim se uređuju njene trgovinske veze sa EU nakon Brexita. Prema rečima ovog izvora ne može biti napretka u drugim oblastima ako se ne reši pitanje ribarstva, ali i druga pitanja. “Nije samo Francuska i nije samo ribolov. Velika Britanija mora u potpunosti da primeni sporazume koje je potpisala, što trenutno nije slučaj“, naveo je evropski diplomata.

Foto: Youtube screenshot

Ogromni britanski sektor finansijskih usluga uglavnom je bio odsečen od EU, najvećeg izvoznog kupca, 31. decembra prošle godine kada je završen tranzicioni period izlaska Velike Britanije iz EU. Novi trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU ne pokriva finansijske usluge i Brisel tek treba da odluči o direktnom pristupu jedinstvenom evropskom tržištu za finansijske kompanije u londonskom Sitiju, u okviru procesa poznatog kao ekvivalencija.

Velika Britanija i EU načelno su se dogovorile o memorandumu o razumevanju i saradnji između finansijskih regulatora, ali memorandum još nije formalan, jer ga nije ratifikovalo 27 država članica EU, uključujući Francusku. “Nastavićemo sa procesom ekvivalencije čim bude uspostavljen regulatorni okvir za saradnju i to od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir regulatornu nameru Velike Britanije“, saopštila je finansijska služba EU. Banke u Velikoj Britaniji navode da ne očekuju da će EU uskoro odobriti značajan direktan pristup i da je vreme bolje potrošiti na to da Siti učine globalno atraktivnijim.  

Foto: Youtube screenshot

Francuski ribari nedavno su protestvovali u priobalju ostrva Džerzi u kanalu Lamanš, nakon što im je ovo ostrvo, koje je pod direktnom upravom britanske krune, u aprilu uvelo jednostrana ograničenja na pristup vodama koje su bogate ribom. Nakon protesta, zbog kojeg su London i Pariz poslali patrolne brodove u Džerzi, predloženo je odlaganje primene ograničenja za francuske ribare do jula.

Pravo evropskih posada na ribolov u britanskim vodama bilo je jedna od ključnih tačaka sporenja u pregovorima Londona i Brisela o Brexitu. EU je tražila desetogodišnju garanciju pristupa za evropske ribare, dok su Britanci insistirali da se to pitanje iznova razmatra svake godine. Britanci su prihvatili da ribari iz EU vraćaju 25 odsto ulova u britanskim vodama tokom narednih 5,5 godina tranzicionog perioda.

Više od 400 finansijskih firmi u Velikoj Britaniji prebacilo je nakon Brexita svoje aktivnosti, osoblje i oko 1.000 milijardi funti u Evropsku uniju, navedeno je prošlog meseca u studiji istraživačkog centra New Financial. U studiji je ocenjeno da će se brojevi vremenom povećavati, jer je ovo “tek kraj početka Brexita“. EU je Velikoj Britaniji ostavila malo načina za direktan pristup tržištu finansijskih usluga, koje nisu uključene u trgovinski sporazum između Londona i Brisela od januara ove godine, preneo je Irish Examiner.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...