Pad cena u martu brži od očekivanog

Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine

BankeEUVesti

29.3.2024 10:53 Autor: Vladimir Jokanović 5

Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine
Prema preliminarnim podacima, inflacija u Francuskoj opala je više od očekivanja na najniži nivo od jula 2021. godine, što doprinosi nadanjima da će ukupna... Inflacija u Francuskoj najniža od jula 2021. godine

Prema preliminarnim podacima, inflacija u Francuskoj opala je više od očekivanja na najniži nivo od jula 2021. godine, što doprinosi nadanjima da će ukupna inflacija u evrozoni nastaviti da opada, pred objavljivanje zvaničnog izveštaja iduće nedelje.

Rast potrošačkih cena u drugoj po veličini ekonomiji evrozone usporio je na 2,3 odsto u martu, u odnosu na 3,2 procenta u februaru, prema podacima koje je u petak objavila nacionalna agencija za statistiku Insee, prenosi Financial Times. Ekonomisti koje su anketirali Reuters i Bloomberg prognozirali su 2,8 odsto.

Pad je odrazio sporiji godišnji rast cena u svim oblastima, uključujući pad inflacije usluga na tri odsto, pad inflacije energenata na 3,4 odsto i oštar pad inflacije hrane na 1,7 procenata. Cene sveže hrane su za 3,9 odsto više nego u martu prošle godine.

Na mesečnom nivou, francuska inflacija usporila je sa 0,9 na 0,3 odsto. Nešto kasnije u petak očekuju se podaci o inflaciji u Italiji, od kojih će dosta zavisiti da li će ECB početi da smanjuje kamatne stope u junu. Podaci o inflaciji u Španiji, koji su objavljeni u sredu, pokazali su da je ona porasla nešto manje od predviđanja, sa 2,9 odsto u februaru na 3,2 odsto u martu.

Godišnji rast potrošačkih cena u 20 država evrozone usporio je u februaru na 2,6 odsto, približavajući se cilji ECB od dva procenta. Visoki zvaničnici ECB nagovestili su da će verovatno sačekati do juna pre nego što budu počeli da snižavaju kamatne stope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...