Uprkos rastućim političkim tenzijama

Kineske i američke kompanije potpisale velike gasne ugovore

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

21.12.2021 16:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineske i američke kompanije potpisale velike gasne ugovore Kineske i američke kompanije potpisale velike gasne ugovore
Američka kompanija Venture Global LNG potpisala je dva ugovora o snabdevanju tečnim prirodnim gasom (LNG) sa najvećim kineskim uvoznikom gasa, China National Offshore Oil... Kineske i američke kompanije potpisale velike gasne ugovore

Američka kompanija Venture Global LNG potpisala je dva ugovora o snabdevanju tečnim prirodnim gasom (LNG) sa najvećim kineskim uvoznikom gasa, China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). Ovaj ugovor potvrđuje sve veću potražnju kineskih kompanija za američkim LNG.

Prema prvom ugovoru, američki izvoznik će snabdevati CNOOC sa dva miliona tona gasa godišnje tokom narednih 20 godina. Venture Global trebalo bi da isporučuje LNG sa budućeg terminala u Luizijani. Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je kompaniji da započne rane radove na projektu terminala ranije ove godine, prenosi Energy Voice, koji se poziva na Bloomberg.

Pored toga CNOOC Gas&Power će kupovati dodatnih 1,5 miliona tona LNG godišnje na kraće vreme. Kina je pretekla Japan kao najveći svetski kupac LNG, a potrebno joj je više gasnih ugovora kako bi zadovoljila rastuću domaću potražnju za gasom. To nudi američkim izvoznicima značajnu priliku. Američki izvoznici zaključili su ove godine 17 ugovora sa kineskim kompanijama, od kojih je sedam potpisala kompanija Venture Global.

„Venture Global sa zadovoljstvom najavljuje proširenje našeg prisustva u Aziji kroz dva nova ugovora za snabdevanje kineskog tržišta čistim, jeftinim američkim LNG. Kina je ključna za globalne kineske napore, a naš LNG biće važan dodatak njihovom energetskom miksu sa niskim sadržajem ugljenika“, saopštila je američka kompanija.

CNOOC je saopštila da je kao najveći kineski uvoznik LNG duboko posvećena ne samo misiji snabdevanja kineskog tržišta gasom, već i klimatskim ciljevima izgradnje Kine koja je najavila ugljeničnu neutralnost do 2060. godine.

Tenzije između Kine i SAD eskalirale su zbog više pitanja, od kontroverznog tretmana manjinskih Ujgura u kineskoj pokrajini Sinđan i gušenja antikineskog pokreta u Hong Kongu, do njenih vojnih aktivnosti u blizini Tajvana. Kako prenosi FT, Kina je u međuvremenu optužila SAD da se ponašaju kao hegemon i da pokušavaju da stvore hladnoratovske odnose.

Nasuprot tome, prodaja gasa je još jedan znak veza između dve sile po pitanjima energetike i klime. Odnosi između Kine i SAD su u mnogim aspektima na veoma niskom nivou, ali energija i klima su potencijalne svetle tačke gde može da bude više saradnje bez obzira na tenzije i sukobe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...