Niža cena naftnih derivata rasteretila bi privredu

Naftaši pripremaju predlog državi za izmenu akcizne politike

SrbijaVesti

16.9.2021 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naftaši pripremaju predlog državi za izmenu akcizne politike Naftaši pripremaju predlog državi za izmenu akcizne politike
Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) pripremilo je nekoliko opcija za menjanje akcizne politike. Kako navode, izmena u ovoj oblasti bi mogla doprineti rasterećenju privrede,... Naftaši pripremaju predlog državi za izmenu akcizne politike

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) pripremilo je nekoliko opcija za menjanje akcizne politike. Kako navode, izmena u ovoj oblasti bi mogla doprineti rasterećenju privrede, ali boljem korišćenju raspoloživih potencijala za veći promet goriva.

UNKS, koji je nedavno ove predloge predstavio Ministarstvu finansija, smatra da je Srbija već odavno zrela za preispitivanje politike akciznog oporezivanja energenata. Generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović izjavio je da oni na ovu stvar ne gledaju jednostrano, već da će izmene koje će predložiti srednjoročno i dugoročno uticati na rast budžetskih prihoda, prenosi Tanjug.

Poskupljenje nafte i naftnih derivata dovodi do većeg troška za gorivo, kako za građane tako i za privredu.

Činjenica je da državna zahvatanja, poput poreza, akciza i različitih taksi, čine 50 procenata i više ukupne cene naftnih derivata.

Poskupljenje goriva donosi i državi kroz cenu derivata veći prihod. Ipak, skuplje gorivo navodi neke kupce da smanje potrošnju i odvraća ih od kupovine, zbog čega su i država i naftne kompanije na gubitku.

Ono što bode oči među svim ovim dažbinama jesu akcize na naftne derivate. U određenim državama, među kojima je i Crna Gora, najavljuje se izmena akcizne politike. Neobično je što smanjenje akciza ne traže potrošači, već političari.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kako kaže Mićović, udeo prihoda od akciza u finansijskim prihodima razlikuje se od zemlje do zemlje.

One svima predstavljaju lako naplativ i relativno siguran prihod. Ipak, ako bi se fiskalna opterećenja suviše povećala, mogla bi da dovedu do pada prihoda u državnoj kasi po nekom drugom osnovu. Posmatrano iz tog aspekta, Srbija je odavno zrela za preispitivanje politike akciznog oporezivanja energenata, objašnjava generalni sekretar UNKS-a.

On kaže da je UNKS predstavio Ministarstvu finansija nekoliko mogućnosti za izmenu akcizne politike. Takođe, objašnjava da sada dopunjavaju prvobitni predlog izmene politike akciznog oporezivanja energenata u skladu sa zaključcima donetim na tom sastanku.

„Od konkretnih predloga u ovom trenutku su važniji principi. Politiku akciznog oporezivanja bi trebalo, što pre, uskladiti sa zahtevima direktiva EU u ovoj oblasti. Naravno, uz uvažavanje specifičnosti domaćeg tržišta. Akciznom politikom bi trebalo podstaći potrošnju ekološki prihvatljivih goriva. Ali, i voditi računa o očuvanju međusobne konkurentnosti različitih energenata, kako bi se na tržištu očuvalo što više različitih izvora energije“, izjavio je Mićović.

On ističe i da bi trebalo da prestanemo da politiku akciznog oporezivanja energenata posmatramo isključivo kao instrument za povećanje budžetskih prihoda.

Dodaje da bi zbog toga u eventualnu reviziju akcizne politike morali da se uključe i drugi resori, pre svih Ministarstvo energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo saobraćaja.

Na pitanje gde je Srbija sada po pitanju naplate akciza za naftne derivate u odnosu na druge, Mićović kaže:

„Ako se poredimo sa drugima, ima smisla porediti se sa zemljama koje imaju i uporediv BDP po glavi stanovnika sa Srbijom, a to su upravo zemlje u našem neposrednom okruženju. Kada je u pitanju dizel, gorivo koje pokreće ekonomiju, imamo najveće ukupne dažbine od svih zemalja u regionu. Po visini dažbina na tečni naftni gas smo prvi u Evropi. Jedino su dažbine na benzin nešto ispod evropskog proseka i na trećem su mestu u odnosu na zemlje u okruženju“.

Mićić napominje da namerno koristi reč dažbine jer, za razliku od većine zemalja, u kojima su akciza i PDV jedine dve fiskalne stavke, pored njih proizvođači i uvoznici u Srbiji moraju pre stavljanja goriva na tržište da plate i naknade za formiranje obaveznih rezervi, za unapređenje energetske efikasnosti, za markiranje derivata nafte i za monitoring kvaliteta.

Ukoliko bismo, na primer, uveli različita akcizna opterećenja za različite namene istog goriva, što je slučaj u mnogim zemljama, država bi morala da izgradi i mehanizam za sprečavanje zloupotreba. Ipak, to je najmanje što može da uradi uzimajući u obzir korist koju takva akcizna politika može da donese, naveo je Mićović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...