Rekordno slab prinos durum pšenice

Najveće poskupljenje testenine za poslednjih 13 godina

AgrobiznisBiznisSvetVesti

22.11.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveće poskupljenje testenine za poslednjih 13 godina Najveće poskupljenje testenine za poslednjih 13 godina
Ljubitelji italijanske testenine možda će morati da posegnu za dodatnim novcem pri kupovini omiljene namirnice, s obzirom na to da je žetva u Italiji... Najveće poskupljenje testenine za poslednjih 13 godina

Ljubitelji italijanske testenine možda će morati da posegnu za dodatnim novcem pri kupovini omiljene namirnice, s obzirom na to da je žetva u Italiji bila slaba, a proizvođači ne mogu da računaju na kanadsku durum pšenicu.

U Kanadi se proizvodi dve trećine svetske potrošnje durum pšenice, a očekuje se da će ovogodišnja žetva biti upola slabija od one iz 2020. godine zbog ekstremnih vrućina i suše koja je pogodila tu zemlju. Zbog slabe kanadske žetve cene durum pšenice dostigle su najviši nivo u poslednjih 13 godina.

Italijanski proizvođači testenine obično podmiruju većinu potreba za durum pšenicom na domaćem tržištu, ali prognoza žetve nedavno je snižena, pa će biti prisiljeni da izađu na međunarodna tržišta. Prepolovljena kanadska proizvodnja vremenski se preklopila s padom svetskih zaliha durum pšenice na najniži nivo za šest godina,delom i zbog gomilanja zaliha testenine za vreme lockdown-a, piše Poslovni hr.

Prethodno se očekivalo da će žetva durum pšenice u Italiji ove godine premašiti nivo iz 2020. godine, međutim Evropska komisija snizila je u procenu proizvodnje sa 4,3 na 3,7 miliona tona zbog čega su proizviđači u strahu da li će je biti dovoljno za proizvodnju testenine u prvoj polovini 2022. godine.

Delu kompanija preti nestašica ključne sirovine nakon što se iscrpe domaće zalihe pšenice i mogle bi biti prisiljene da obustave proizvodnju u narednim mesecima, upozorila je analitičarka Strategie Grains-a Severin Omnemezon (Severine Omnes-Maisons).

Foto: Pixabay.com

Potrošači su, u međuvremenu, pronašli zamenu za kanadsku pšenicu. Australija se probila na drugo mesto liste dobavljača duruma u EU, a Meksiko je veliku potražnju za uvozom podmirio pošiljkama iz Alžira. Turska je, kao veliki izvoznik testenine, odgovorila na krizu propisavši da najveći udeo obične pšenice u testenini za izvoz bude podignut sa 30 na 100 odsto.

Smanjena potražnja iz Turske i severne Afrike biće glavni razlog pada globalne potrošnje od šest procenata duruma u proizvodnji hrane u sezoni 2021/2022, prognoziraju u Strategie Grains.

Iako su neki proizvođači značajno podigli cene, prebacujući deo troškova na krajnje potrošače, to verojatno neće u većoj meri uticati na potražnju u bogatim evropskim zemljama, gde je durum pšenica propisana sirovina za taj prehrambeni proizvod.

Potrošači će osetiti poskupljenje, jer analize pokazuju da su cene jeftinih testenina u Francuskoj porasle za skoro 20 odsto, što je možda najava velikih poskupljenja u narednom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...