Prilika koja menja život

Program razmene za studiranje u SAD

BiznisBolji posaoKulturaLifestyleSrbijaVesti

5.2.2021 08:20 Autor: Julijana Vincan 0

Program razmene za studiranje u SAD Program razmene za studiranje u SAD
Na sajtu Ambasade SAD u Srbiji pojavila se jedinstvena prilika namenjena studentima osnovnih studija – Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD Program), stipendija koju... Program razmene za studiranje u SAD

Na sajtu Ambasade SAD u Srbiji pojavila se jedinstvena prilika namenjena studentima osnovnih studija – Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAD Program), stipendija koju dodeljuje Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt Departmenta.

Program je koncipiran tako da učesnici programa borave jedan semestar na akreditovanom četvorogodinjem fakultetu u SAD gde pohađaju predavanja i vežbe, polažu ispite za izabrane kurseve, ali ne dobijaju diplome ovih fakulteta (dobijaju transkript ocena).

„Od učesnika se, takođe, očekuje da učestvuju u volonterskim aktivnostima i kulturnim dešavanjima putem kojih će predstaviti svoju zemlju i naučiti o Americi i domovinama ostalih studenata na razmeni“, objašnjava za Biznis.rs asistentkinja za kulturu Američke ambasade u Srbiji, Dragana Obradović.

Studiranje u inostranstvu
Foto: Pexels.com

Studenti koji u Srbiji apliciraju za Global UGRAD program moraju biti državljani Srbije i studenti univerziteta u Srbiji, a stipendije se dodeljuju isključivo studentima osnovnih studija, koji su završili minimum prvi semestar.

„Učesnici programa moraju da zadrže status studenta na svojim matičnim fakultetima, te da im po završetku Global UGRAD programa ostaje minimum jedan semestar do kraja studija. Kandidati treba da pokažu liderski potencijal kroz akademski uspeh, uključenost u društvene i vannastavne aktivnosti. Od kandidata se očekuje dobro znanje engleskog jezika. Prednost imaju kandidati koji prethodno nisu boravili (uopšte ili na duže vreme) u SAD ili van svoje zemlje“, naglasila je naša sagovornica.

Dodaje da je posebno važno napomenuti da program pruža uslove za potpuno jednako iskustvo studentima sa invaliditetom. 

„Amerika je 2020. godine obeležila postojanje akta kojim se osobama sa invaliditetom obezbeđuju jednaka prava i mogućnosti, i omogućava neometan pristup svim javnim ustanovama. Pored toga, univerziteti sarađuju sa orgnizacijom MIUSA koja pruža neophodnu savetodavnu podršku institucijama i pojedincima u procesu akademske razmene“, ističe Obradović.

Sastanak zaposlenih u kancelariji
Foto: Pexels.com

Učešće u programu razmene je, kako kaže, iskustvo koje obogaćuje samog učesnika, a posredno i zemlju, odnosno instituciju (školu, univrerzitet) koja je ugostila strane studente, kao i domovinu u koju se učesnik razmene vraća donoseći nova iskustva.

„Za mlade ljude, ovo predstavlja izlazak iz zone komfora, otvara novi svet, nova znanja, pomaže im da iskristališu planove za dalje obrazovanje i karijeru. Kulturološki, svaki ovakav program je prilika da se privhate različitosti i poruše predrasude, kroz učenje o drugima i kroz predstavljanje svoje zemlje u internacionalnoj sredini, kakvi uistinu jesu univerziteti u SAD. Zajedničko novoj generaciji lidera u najrazličitijim oblastima, širom sveta, jeste upravo iskustvo na programu razmene“, ističe asistentkinja za kulturu.

Alumni Global UGRAD programa, kako navodi Obradović, saglasni su da je semestar na univerzitetu u SAD veliko životno iskustvo, prilika za pohađanje nastave kod dobitnika Nobelove nagrade, slušanje predavanja bivših predsednika, da se upozna Baz Oldrin, i još mnogo toga.

„Mogućnost da projekte radite u laboratorijama koje ne zaostaju za onima u naučnim institutima, da imate neograničen pristup virtuelnim bibliotekama, da izaberete predmete koje ćete polagati. Kroz konsultacije sa profesorima i savetnicima za studente, mnogi su prvi put čuli o oblastima u nauci koju studiraju i izabrali sebi smer nakon osnovnih studija“, priča Obradović i dodaje da je najvažnije što su stekli prijateljstva za ceo život, sa kolegama iz SAD i brojnih drugih zemalja.

„Zahvaljujući njima kao svojevrsnim ambasadorima Srbije, mnogi su posetili našu zemlju, naučili poneku reč srpskog i u svojim sredinama menjaju stereotipe o Srbiji“, naglasila je naša sagovornica.

Studenti
Foto: Pexels.com

O značaju studentskih razmena poput ove razgovarali smo sa Sarom Canković, koja je u Ameriku otišla preko agencije AYUSA koja se nalazi u Beogradu.

„Sistem je takav da vašu aplikaciju treba da izabere američka porodica u kojoj biste živeli tih godinu dana, i to besplatno. Međutim, školarinu koja je bila 7.500 dolara su platili moji roditelji“, kaže Sara i dodaje da joj je školovanje u Americi pre svega značilo da dobro nauči jezik i njihovu kulturu.

„Ljudi uglavnom misle da ako zavrse kurs stranog jezika u svojoj zemlji i tečno ga govore, to znači da su dobro savladali jezik. Međutim, kada ste u zemlji gde je engleski maternji jezik, shvatite da pojedine reči i fraze koje se koriste u svakodnevnom životu mogu da se nauče samo u bliskoj komunikaciji sa Amerikancima“, priseća se nekadašnja studentkinja.

Foto: Privatna arhiva Sare Canković

Dodaje da je način školovanja u SAD potpuno drugačiji od našeg. Neki bi, kako kaže, rekli da je lakši, a ona smatra da je pametniji.

„Umesto da se uči široko i naširoko, stvari koje vam nisu potrebne i koje ćete sutra zaboraviti su zanemarene, odnosno, njihov sistem pruža priliku da se osoba potpuno usredsredi na ono čime želi da se bavi“, objasnila je ona.

Prema njenom iskustvu, ovakva vrsta razmene studenata nema mana. „Sve što sam tamo doživela sa svojih 18 godina je bilo novo, uzbudljivo i poučno. Ni godinu dana niste daleko od svoje porodice, a svaki dan tamo je novo iskustvo – od hrane, načina razmišljanja, oblačenja, do sistema školovanja“, istakla je Canković.

Studiranje u inostranstvu
Foto: Pixabay.com

Cilj joj je bio i da deo vremena provodi tamo, a deo u Srbiji, jer je, kako kaže, želela najbolje od oba sveta: opušteni način života koji se vodi u Americi, sa pregršt prilika za bavljenje čime se želi s jedne, a sa druge strane uživanje u plodovima rada u Srbiji sa porodicom i prijateljima. Međutim, kada je došlo do toga da mora da bira, izabrala je mesto gde joj je porodica, a to je Beograd, zbog okolnosti koje su se promenile. Ipak, naša sagovornica toplo preporučuje svima koji žele, da iskoriste ovakve prilike.

„To iskustvo može samo da vas izgradi, nikako unazadi. Ja sam danas ono što jesam zbog tog iskustva. Upoznala sam ljude iz svih krajeva sveta i njihovu kulturu. Shvatila da ne postoji samo jedan ispravan način razmišljanja, već da se do rešenja nekog problema može doći različitim  putevima“, poručuje Canković.

Konkurs za Global UGRAD Program za akademsku 2021-2022. godinu objavljen je na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, gde se mogu pronaći detaljnije informacije o uslovima koje zainteresovani kandidati treba da ispune, kao i link ka aplikacionom portalu, gde se popunjava prijava i prilaže potrebna dokumentacija. Konkurs za narednu akademsku godinu otvoren je do 28. februara 2021.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...