PUT UVOĐENJA EVRA NIJE LAK Hrvatska ispunjava sve kriterijume za promenu valute osim članstva u Evropskom mehanizmu za devizni kurs

EURegionVesti

11.6.2020 10:49 Autor: Ljiljana Begović 0

PUT UVOĐENJA EVRA NIJE LAK Hrvatska ispunjava sve kriterijume za promenu valute osim članstva u Evropskom mehanizmu za devizni kurs PUT UVOĐENJA EVRA NIJE LAK Hrvatska ispunjava sve kriterijume za promenu valute osim članstva u Evropskom mehanizmu za devizni kurs
Hrvatska ispunjava sve kriterijume za ulazak u evrozonu, osim članstva u Evropskom  mehanizmu za devizni kurs (ERM II), objavila je Evropska komisija. Komisija je... PUT UVOĐENJA EVRA NIJE LAK Hrvatska ispunjava sve kriterijume za promenu valute osim članstva u Evropskom mehanizmu za devizni kurs

Hrvatska ispunjava sve kriterijume za ulazak u evrozonu, osim članstva u Evropskom  mehanizmu za devizni kurs (ERM II), objavila je Evropska komisija.

Komisija je objavila izveštaj o konvergenciji za 2020. u kojem iznosi svoju ocenu napretka koji su države članice izvan evropodručja ostvarile prema uvođenju evra. Izveštajem je obuhvaćeno sedam država članica van evrozone koje su se pravno obvezale da uvedu evro, a to su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Švedska. Sve zemlje članice imaju obvezu da uvedu evro, osim Danske koja ima trajno izuzeće iz te obaveze.

Uz ocenu formalnih uslova za pristupanje evrozoni u izveštaju se zaključuje da nacionalno zakonodavstvo svih predmetnih država članica, osim Hrvatske, nije u potpunosti u skladu s pravilima ekonomske i monetarne unije.

Foto: Shutterstock

Hrvatska je ispunila kriterijum konvergencije o cenovnoj stabilnosti, s 12-mesečnom prosečnom HICP inflacijom od 0,9% u martu 2020, znatno ispod referentne vrednosti od 1,8%, ali postoji visok nivo neizvesnosti u vezi s tim kako će se stopa razvijati sledećih meseci, usred pandemije Covid-19, navodi se u izveštaju Evropske centralne banke(ECB).

Za ulazak u evrozonu potrebno je ispuniti konvergencijske kriterijume, tzv. „kriterijume iz Mastrihta(Maastrichta). Oni uključuju stabilnost cena, uredne javne finansije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Proverava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU). Nijedna država članica ne ispunjava kriterijum deviznog tečaja jer nijedna od njih ne učestvuje u mehanizmu (ERM II). Pre uvođenja evra potrebne su najmanje dve godine  učestvovanja u tom mehanizmu, bez ozbiljnijih napetosti. Hrvatska i Švedska ispunjavaju sve kriterijume ekonomske konvergencije, a jedino Hrvatska ima u potpunosti usklađeno zakonodavstvo s pravilima ekonomske i monetarne unije.

Premijer Andrej Plenković uputio je pismo čelnicima država članica i Evropskoj komisiji u kojem je rekao da je Hrvatska i pre predviđenog roka ispunila sve mere i obaveze iz akcijskog plana i istakao kako je cilj ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u julu ove godine.

Hrvatska je početkom jula prošle godine dobila službenu potvrdu evrogrupe o prihvatanju pisma namere za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju kao pripadajućeg akcijskog plana s reformskim merama. Akcijski plan s preuzetim obvezama se mora u potpunosti ispuniti kako bi Hrvatska bila u mogućnosti da uđe u ERM II – mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju evra kao službene valute. Osim Hrvatske i Bugarska je izrazila nameru ulaska u ERM II.

Hrvatska mora poboljšati svoj pravni okvir i rešiti makroekonomske neravnoteže kako bi se pridružila evrozoni, saopštila je Evropska centralna banka (ECB), prenosi Indikator.ba.

Foto:ecb.europa.eu

Gledajući unapred, postoje zabrinutosti u pogledu održivosti konvergencije inflacije u Hrvatskoj na duži rok. Proces nadogradnje verovatno će rezultirati pozitivnim inflacijskim razlikama u odnosu na evrozonu, budući da su BDP po glavi stanovnika i nivoi cena još uvek značajno niži u Hrvatskoj nego u evrozoni , napomenula je banka.

„Iz izveštaja o konvergenciji vidljivo je da su neke zemlje postigle ohrabrujući napredak, ali im na putu prema EU još predstoji nekoliko ključnih etapa. Komisija je, kao i uvek, spremna da pruži podršku tim državama članicama. Jedan je od važnih koraka na tom putu pridruživanje mehanizmu ERM II, za koje se Hrvatska i Bugarska trenutno pripremaju. Pozdravljamo napore koje u tom kontekstu obe zemlje preduzimaju, izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...