Pandemija ugrozila agrar u Crnoj Gori

Rast cena stočne hrane ugrožava poljoprivredne proizvođače

AgrobiznisBiznisRegionVesti

30.6.2021 08:40 Autor: Ljiljana Begović 6

Rast cena stočne hrane ugrožava poljoprivredne proizvođače Rast cena stočne hrane ugrožava poljoprivredne proizvođače
Povećanja cena stočne hrane od 10 do 40 odsto direktno ugrožava poljoprivredne proizvođače, naročito mleka i mesa, ocenio je Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene... Rast cena stočne hrane ugrožava poljoprivredne proizvođače

Povećanja cena stočne hrane od 10 do 40 odsto direktno ugrožava poljoprivredne proizvođače, naročito mleka i mesa, ocenio je Odbor udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore.

Sekretarka Udruženja, Lidija Rmuš je istakla da je tokom prva četiri meseca 2021. godine poslovanje privrednih subjekata u oblasti agrara takođe bilo pod velikim uticajem pandemije. Ukupna prerađivačka industrija je u prvom kvartalu ove godine ostvarila pad od 13,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U industriji pića ostvaren je rast od 4,7 procenata, duvanskoj industriji sedam odsto, a u prehrambenoj industriji 3,3 procenta. Iako nije dolazilo do zastoja u proizvodnji tokom trajanja pandemije proizvođači su se susreli sa problemom plasmana proizvoda, kako zbog velikog uvoza i sporije naplate, tako i delom što su morali zbog nedovoljne tražnje na tržištu da smanje proizvodnju i svedu asortiman samo na osnovne proizvode“, kaže Rmuš.

Ona smatra da zbog kašnjenja u usvajanju Agrobudžeta situacija postaje dodatno otežana jer poljoprivredni proizvođači za sada još uvek ne znaju koje će subvencije biti dostupne i kada će biti raspisani javni pozivi po merama podrške. Rmuš je istakla da je istovremeno potrebno obezbediti pomoć mlekarama koje otkupljuju mleko i već imaju problem gde da ga prodaju, odnosno gde da skladište gotove proizvode.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija indeks cena hrane pokazuje da je hrana u maju 2021. skuplja za čak 39,7 odsto u odnosu na maj 2020. godine. Za 12 meseci, najviše je poskupilo ulje (čak 124 procenta), šećer (57 odsto), žitarice (37 procenata), mlečni proizvodi (28 odsto), dok je najmanje poskupilo meso (10 procenata).

Krave i mlekar
Foto: M & D AGRAR

Ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period januar-april 2021. godine iznosila je 168,5 miliona evra i manja je za 6,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period januar-april 2021. godine iznosio je 154,6 miliona evra i u odnosu na isti period prošle godine i manji je za 8,1 odsto, dok je izvoz iznosio 13,9 miliona evra i bio je veći za 16,5 procenata. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je devet odsto.

Rmuš je na kraju zaključila da je pad broja turista od 83 odsto u 2020. godini u značajnoj meri uticao na poslovanje preduzeća iz oblasti agrara, pa je ukupan prihod smanjen za 16,6 procenata u odnosu na 2019. godinu.

Potpredsednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić naglasila je da je neophodna diverzifikacija ekonomije, te informisala privrednike o tome da će ova asocijacija pomoći u izradi “Programa ekonomskog oporavka do 2026. godine”, koji priprema Vlada uz podršku EBRD. Pozvala je članove Odbora da doprinesu ovom dokumentu saopštavajući svoju viziju reformskog procesa u sektoru u kojem posluju, piše Dan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...