Odluka se najčešće donosi u decembru ili početkom januara

Da li je za vlasnika d.o.o. povoljnija isplata bonusa ili dividendi?

PoreziPoslovanjeSrbija

12.1.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 2

Da li je za vlasnika d.o.o. povoljnija isplata bonusa ili dividendi? Da li je za vlasnika d.o.o. povoljnija isplata bonusa ili dividendi?
Kada društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) dobro posluje, osnivač je na kraju godine često u nedoumici šta je povoljnije isplatiti – bonus ili dividendu?... Da li je za vlasnika d.o.o. povoljnija isplata bonusa ili dividendi?

Kada društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) dobro posluje, osnivač je na kraju godine često u nedoumici šta je povoljnije isplatiti – bonus ili dividendu?

D.o.o. koje je ostvarilo određeni profit trebalo bi na prvom mestu da plati porez na dobit koji iznosi 15 odsto. Nakon toga, osnivač treba da isplati dividendu, pri čemu je potrebno da plati još 15 odsto poreza.

Poreznici ističu da se, ukoliko je isplata dividende odluka osnivača i ujedno zaposlenog, plaća ukupan porez od 30 odsto.

Sa druge strane, isplata bonusa je još jedan način povlačenja sredstava iz d.o.o, ali za razliku od dividende funkcioniše tako što se u osnovi umanji dobit koju je ostvarilo preduzeće. U tom slučaju, na zaradu kao i na bonus gleda se kao na trošak, pri čemu se rashodi preduzeća povećavaju, dok se njegova dobit umanjuje.

“Osnivač je u obavezi da prilikom isplate bonusa prvo donese odluku o isplati bonusa u tekućem mesecu. Kako se već u decembru može znati poslovni uspeh, odnosno ostvareni rezultat preduzeća, uglavnom je to mesec kada treba doneti odluku o isplati bonusa. Moguće je to uraditi i u januaru za decembar ukoliko se u toku januara isplaćuje zarada za decembar prethodne godine. Iznos bonusa se, prema odluci, sabira sa platom osnivača d.o.o. u datom mesecu”, objašnjava poreska savetnica Gordana Aritonović u razgovoru za Biznis.rs.

Na taj način dobija se iznos koji se evidentira kao plata za tekući mesec. Dalje je potrebno na bonus platiti iste poreze i doprinose kao na platu.

Foto: Pexels.com

“Odgovor na pitanje da li je povoljnija isplata dividende ili isplata bonusa zavisi od visine dobiti koju d.o.o. ima. Za sve iznose preko milion dinara isplata bonusa je bolja opcija, ukoliko ste ujedno i osnivač i zaposleni u svom društvu”, smatra Aritonović.

Za obračunavanje doprinosa se u trenutku isplate prihoda fizičkom licu uzima najviša osnovica – nezavisno od stvarne visine tog prihoda. Za 2024. godinu najviša mesečna osnovica doprinosa iznosi 573.470 dinara.

U slučaju prihoda od, na primer, pet miliona dinara procenat doprinosa koji iznosi 35,05 odsto primeniće se na iznos od 573.470 dinara. U slučaju da je iznos veći od ove maksimalne osnovice doprinosa, plaća se svega 10 odsto poreza, što znači da se ne obračunavaju i samim tim ne plaćaju doprinosi.

Poreske obaveze vlasnika d.o.o.

Vlasnik d.o.o. može, ali i ne mora da bude u radnom odnosu u preduzeću koje je osnovao.

Ukoliko zasnuje radni odnos ima sva prava koja iz toga proizilaze (zarada, naknada troškova dolaska na posao i odlaska s posla, dnevnice za službena putovanja – ovo su najčešći slučajevi). Sve ove isplate podležu pravilima oporezivanja za zaposlene u smislu korišćenja neoporezivog dela i obračuna poreza ukoliko je primanje iznad neoporezivog iznosa.

“Osnivač ne mora da bude u radnom odnosu, ali u tom slučaju je u obavezi da plaća doprinose za obavezno socijalno osiguranje na najnižu propisanu osnovicu prema poreskoj prijavi PP OD-O. Ukoliko je u radnom odnosu u drugoj firmi tada plaća samo doprinos za PIO, a ukoliko nije zaposlen pored doprinosa za PIO plaća i doprinos za zdravstvo i doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti”, kaže poreska savetnica.

Takođe, osnivač d.o.o. u svojstvu fizičkog lica treba da isplati još jednu vrstu poreza – godišnji porez na dohodak građana.

  • SUNCICA

    21.1.2024 #1 Author

    Super i vrlo poucan tekst

    Odgovori

  • Milos

    24.1.2024 #2 Author

    Treba imati u vidu i da iznos koji je isplaćen preko dividende ne ulazi u osnovicu za godišnji porez na dohodak građana, dok „bonus“ koji se isplaćuje kao zarada ulazi u osnovicu za godišnji porez na dohodak građana, tako da i to opet malo usložnjava računicu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...