đedović handanović sa direktorima instituta, dekanima, javnim preduzećima...

Saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama na razvoju nuklearnog programa

SrbijaU fokusu

18.4.2024 16:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama na razvoju nuklearnog programa Saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama na razvoju nuklearnog programa
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je s predstavnicima javnih preduzeća, regulatornih tela, direktorima instituta i dekanima fakulteta iz Beograda, Novog... Saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama na razvoju nuklearnog programa

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je s predstavnicima javnih preduzeća, regulatornih tela, direktorima instituta i dekanima fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca koji se bave nuklearnim tehnologijama i nuklearnom sigurnošću, o stvaranju uslova za pokretanje civilnog nuklearnog programa u Srbiji.

„Ideja sastanka bila je da razgovaramo o tome šta je potrebno da promenimo, pojačamo i poboljšamo kako bismo imali preduslove da razvijamo civilni nuklearni program u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Predloženo je da se potpiše memorandum o razumevanju relevantnih obrazovnih i naučnih institucija i predstavnika Vlade Srbije da bi se, uz učešće struke, definisali neophodni koraci i akcioni planovi.

„Na taj način, omogućićemo da svaka institucija u svom domenu uradi svoj deo posla i preduzme neophodne korake kako bismo došli do željenog cilja, a to je da imamo dobru osnovu – obrazovnu, tehničku i naučnu da možemo da razvijamo nuklearni program u našoj zemlji. To je važno i zbog povratka stručnjaka u ovoj oblasti iz inostranstva, koji treba da prepoznaju potencijal da se bave svojom strukom u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Naglasila je da je cilj te inicijative da se argumentima i dijalogom dođe do pravih informacija o tome šta znači razvoj nuklearnog programa, koje su koristi, koji su rizici i kako oni mogu da se minimiziraju i prevaziđu. Dodala je da očekuje da se u inicijativu uključe i drugi predstavnici vlade i drugih relevantnih institucija.

„Važeći zakon ne postavlja prepreke da se bavimo obrazovnim i naučnim radom, ali je potrebno da upodobimo naš regulatovni okvir da možemo da idemo korak dalje, a to je da u narednim decenijama imamo nuklearna postrojenja. Stvaranje preduslova za korišćenje nuklearne energije uključuje i tržišne analize o dostupnim tehnologijama na svetskom nivou, jer tek na osnovu tih analiza može se doneti odluka o tehnologijama i partnerima“, navela je ministarka.

Istakla je da je važno da se dođe do najboljih tehničkih rešenja i da postoji obrazovna baza koja će edukovati buduće generacije da upravljaju ovim programom na dobrobit svih građana jer je to pitanje energetske stabilnosti, privrednog razvoja i društva u celini. Dodala je da Ministarstvo rudarstva i energetike, pre nego što predloži izmene propisa, planira da sprovede javne konsultacije o nuklearnoj energiji.

„Ta debata treba da bude argumentovana, bazirana na činjenicama i da je vode stručni ljudi. Potreban je zajednički napor da bismo ovu temu približili javnosti, umesto da – na primer – imamo dezinformacije i širenje neistina o tome kako će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad iz drugih država, što naravno nije istina“, naglasila je ministarka.

Na sastanku su bili i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Vukašin Grozdić.

U razgovoru su učestvovali predstavnici JP Nuklearni objekti Srbije, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Elektrotehničkog fakulteta, Fizičkog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla, Instituta za fiziku, Elektroprivrede Srbije i Srpskog nuklearnog društva.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Važno je osigurati transparentnost i stručnost kroz javne konsultacije kako bi se donosile informisane odluke o budućnosti energetike i društva.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.4.2024 #3 Author

    Bez strucnosti ovo sve nema tezinu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...