Postoji osnovana sumnja da su određivali cene u daljoj prodaji u Srbiji

Pokrenut postupak protiv dobavljača Apple proizvoda

Srbija

19.10.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pokrenut postupak protiv dobavljača Apple proizvoda Pokrenut postupak protiv dobavljača Apple proizvoda
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv povezanih privrednih društava Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution... Pokrenut postupak protiv dobavljača Apple proizvoda

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv povezanih privrednih društava Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda zbog postojanja osnovane sumnje da određuju cene Apple proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji. Na četiri lokacije komisija je izvršila nenajavljenje uviđaje.

Komisija za zaštitu konkurencije je analizirala uslove konkurencije na tržištu mobilnih telefona i tableta, “smart” satova, dodatne opreme (slušalice i bežične slušalice), “smart” TV boksova i periferne računarske opreme (tastature i miševi), a između ostalog i za proizvode brenda Apple.

“Tom prilikom je, uvidom u javno dostupne podatke, konstatovala da su cene pojedinih proizvoda brenda Apple u Republici Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status Apple ovlašćenog prodavca ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili putem takozvane online prodaje”, navodi KZK.

Takođe je uočeno da, osim što su ujednačene, cene proizvoda brenda Apple na tržištu Republike Srbije su i više u odnosu na cene u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji u smislu člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, odnosno da društva Apcom Distribution i Apcom iz Mađarske određuju cene Apple proizvoda u daljoj prodaji.

Komisija za zaštitu konkurencije pozvala je lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, a koje mogu da doprinesu utvrđivanju činjeničkog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...