neiskorišćeni punjači čine oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje

Od jeseni 2024. godine univerzalni punjač za sve mobilne uređaje

Hi-techLifestyleSvetVesti

4.10.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Od jeseni 2024. godine univerzalni punjač za sve mobilne uređaje Od jeseni 2024. godine univerzalni punjač za sve mobilne uređaje
Potrošači u Evropskoj uniji (EU) će od jeseni 2024. godine moći da koriste univerzalni punjač za sve mobilne uređaje. Prema zakonskom rešenju usvojenom u... Od jeseni 2024. godine univerzalni punjač za sve mobilne uređaje

Potrošači u Evropskoj uniji (EU) će od jeseni 2024. godine moći da koriste univerzalni punjač za sve mobilne uređaje.

Prema zakonskom rešenju usvojenom u utorak u Evropskom parlamentu (EP), potrošačima u EU od jeseni 2024. godine više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi.

Moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje. To zakonsko rešenje usvojeno je nakon višegodišnjih pregovora između EP i zemalja članica Unije, prenosi Mina.

Iz EP su objasnili da je taj zakon deo šireg napora Unije da proizvodi budu održiviji, da se smanji e-otpad i olakša život potrošačima. Na primenu zakona potrošači će morati da čekaju još dve godine.

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, digitalne kamere, tastature, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici, koji se mogu puniti putem žičanog kabla, moraće da budu opremljeni USB-C portom, bez obzira ko ih proizvodi.

Laptopovi će takođe morati da budu prilagođeni ovim zahtevima, u roku od 40 meseci od stupanja propisa na snagu. Brzina punjenja je takođe usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje.

Zajednički priključak se ne odnosi na električne četkice za zube, niti za brijače, a razlog je tehnička nekompatibilnost. Ovo će dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona evra.

Procenjuje se da odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Izvestilac EP Aleks Agijus Saliba, socijalistički poslanik sa Malte, rekao je da će ova odluka pojednostaviti živote evropskih građana. On je podsetio da su pre 12 ili 13 godina postojala 33 vrste punjača, samo za pametne telefone.

„Danas univerzalni punjač postaje stvarnost u Evropi. Potrošači više neće morati da kupuju punjač sa svakim novim mobilnim uređajem“, rekao je Saliba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...