Planira se povezivanje ukupno 120.000 domaćinstava i 720 škola

Pretkvalifikacije za 500 miliona evra vredan projekat uvođenja brzog interneta u ruralna područja

Srbija

28.8.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pretkvalifikacije za 500 miliona evra vredan projekat uvođenja brzog interneta u ruralna područja Pretkvalifikacije za 500 miliona evra vredan projekat uvođenja brzog interneta u ruralna područja
Evropska banka za obnovu i razvoj oglasila je u ime Ministarstva informisanja i telekomunikacija međunarodni poziv za pretkvalifikacioni postupak za izgradnju širokopojasnog interneta do... Pretkvalifikacije za 500 miliona evra vredan projekat uvođenja brzog interneta u ruralna područja

Evropska banka za obnovu i razvoj oglasila je u ime Ministarstva informisanja i telekomunikacija međunarodni poziv za pretkvalifikacioni postupak za izgradnju širokopojasnog interneta do ruralnih naselja u Srbiji (faza 2A), objavila je eKapija.

Posao će biti podeljen u dve partije, a podrazumeva projektovanje i građevinske radove na ukupno 3.280 kilometara podzemne optičke mreže (midmile) u ruralnim područjima u 85 opština Srbije.

Poziv je raspisan 24. avgusta i otvoren je do 25. septembra u 15 sati.

Posao će se finansirati iz kredita EBRD. Kako je ranije najavljeno, reč je o investiciji vrednoj 500 miliona evra.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović u junu je izjavio da je ministarstvo napravilo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, čime će praktično cela Srbija biti pokrivena širokopojasnim internetom. Trenutna pokrivenost iznosi 75 odsto teritorije zemlje.

Projekat je započet u decembru prošle godine i predviđa se izgradnja više od 4.700 kilometara trasa optičkih kablova i povezivanje više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...