Delta Holding uložio više od 118 miliona evra

Završena prva faza rekonstrukcije – Sava Centar ponovo spreman za kongrese

IzdvajamoManifestacijeNekretninePoslovanjeSrbija

9.11.2023 15:29 Autor: Milica Rilak 26

Završena prva faza rekonstrukcije – Sava Centar ponovo spreman za kongrese Završena prva faza rekonstrukcije – Sava Centar ponovo spreman za kongrese
Izgrađen 1977. godine kako bi bio domaćin godišnjeg sastanka MMF, Samita nesvrstanih i skupština EBRD i Svetske banke u Beogradu, Sava Centar za koji... Završena prva faza rekonstrukcije – Sava Centar ponovo spreman za kongrese

Izgrađen 1977. godine kako bi bio domaćin godišnjeg sastanka MMF, Samita nesvrstanih i skupština EBRD i Svetske banke u Beogradu, Sava Centar za koji dan i zvanično počinje svoj „drugi život“, pošto je okončana prva faza rekonstrukcije, dok su kapaciteti najpoznatijeg kongresno-poslovnog centra u regionu značajno povećani.

Predstavnici medija imali su priliku da prođu modernizovanim, ali i dalje prepoznatljivim holovima i salama, jer je Delta Holding u okviru rekonstrukcije vredne više od 118 miliona evra insistirao na tome da u potpunosti bude očuvana arhitektura, kao i zaštićeni delovi enterijera „starog“ Sava Centra.

Ističući upravo to da je Sava Centar zadržao najbolje od starog i dobio najbolje od novog, potpredsednica Delta Holdinga Angelina Nekić rekla je da je i ta kompanija ovaj objekat posmatrala kao ono što jeste – svojevrsni simbol Beograda i Srbije.

„Ono što smo mi radili u proteklih 20 meseci je opsežna rekonstrukcija. Zamenili smo fasadu koja je sada energetski efikasna, promenili smo celokupne instalacije, prekomponovali prostor kako bismo dobili dodatne korisne površine i dobili smo moderan, tehnološki napredan i energetski efikasan objekat„, naglasila je Nekić, koja je i generalna direktorka Delta Real Estate.

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra najavljeno je za 14. novembar, a prvi će njegovim hodnicima proći učesnici Međunarodnog konkresa nutricionista – njih 1.500. Impresivna brojka govori o kapacitetima objekta koji sada, prema rečima generalne direktorke Kristine Milinčić, broje 46 umesto 16 sala.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Kapaciteti su uvećani tri puta, odnosno mogu da prime više od 5.000 posetilaca. Beograd ponovo može da bude domaćin velikih međunarodnih kongresa, važnih političkih skupova, korporativnih i događaja iz kulture, a za Beograd i Srbiju to znači okupiranost destinacije i više posla za hotelijere, restoratere, prevoznike i brojne druge biznise“, istakla je Milinčić.

Među salama koje su spremne da prime posetioce ističe se Immersive sala – prva u ovom delu Evrope i jedna od najvećih na svetu, kako su istakli domaćini medijskog obilaska obnovljenog centra.

Specifičnost te sale je da je, korišćenjem najsavremenijih tehnologija, omogućeno projektovanje digitalnih sadržaja na enterijer sale, što stvara „uranjajuće“ (immersive) iskustvo, a što je i prikazano prisutnim novinarima.

Foto: Milica RIlak, Biznis.rs

„Tokom rekonstrukcije primenili smo niz inovacija, a vodilo se računa i o ozelenjavanju objekta i okruženja, pa će ovaj objekat postati zelena oaza, a kada se na sve to dodaju savremeni sistemi grejanja i hlađenja, kao i štedljiva rasveta i automatsko upravljanje, rezultat svega toga je da će Sava Centar posedovati BREEAM sertifikat, kakav ne poseduje nijedan objekat u Srbiji niti objekat ovakvih karakteristika„, rekla je Katarina Gajić, direktorka za projektovanje i izgradnju u Delta Real Estate.

Sala čija rekonstrukcija tek treba da bude završena je čuvena Plava dvorana, čije otvaranje se očekuje sredinom 2024. godine. Kapacitet dvorane povećan je, inače, na 4.000 posetilaca.

Sava Centar podeljen je na tri funkcionalna dela – kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona), kao i kulturna zona u koju spada Plava dvorana.

Shopping zona / Izvor: Delta Real Estate, render

„Kada je reč o kancelarijskom prostoru, na raspolaganju je 45 kancelarija premijum A klase, a skoro sve imaju i prepoznatljive terase. Jedan od razloga zbog koga su određene vodeće domaće i svetske kompanije odlučile da zakupe poslovni prostor u Sava Centru je i to što je objekat energetski efikasan i ekonomičan za održavanje“, rekao je tokom obilaska Miloš Grdinić, direktor sektora za razvoj i upravljanje imovinom u Delta Real Estate.

Šoping zona takođe raspolaže sa više od 30 lokala u prizemlju i niskom prizemlju, a Grdinić je najavio da će taj prostor popuniti neki od najpoznatijih naših i globalnih brendova.

„U retail zoni nalaziće se i prodavnice tehnike, odeće i parfimerije, kao i maloprodajni lanac Lidl. U okviru poslovne zone nalaziće se i ekskluzivni restoran“, najavio je Grdinić.

Rekonstrukcija kongresnog i poslovnog dela Sava Centra trajala je 22 meseca, a Delta Holding je objekat kupio pre tačno tri godine – u novembru 2020. odnosno u jeku pandemije. Uslov za preuzimanje bio je da investicija u obnovu objekta ne sme da bude niža od 50 miliona evra, ali je ona na kraju premašila 118 miliona evra.

U Delta Holdingu procenjuju da će im se ulaganje u ovaj kongresno-poslovni i kulturni centar isplatiti za 15 do 18 godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...