Sve veća nestabilnost, dok dogovor izostaje

Štrajkovi se zahuktavaju u Nemačkoj pred pregovore o visini zarada

AnalizaEUVesti

9.2.2023 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Štrajkovi se zahuktavaju u Nemačkoj pred pregovore o visini zarada Štrajkovi se zahuktavaju u Nemačkoj pred pregovore o visini zarada
Zaposleni u javnom sektoru u četvrtak su u nekoliko nemačkih pokrajina stupili u štrajk upozorenja i okupili se na demonstracijama kojim podvlače zahtev za... Štrajkovi se zahuktavaju u Nemačkoj pred pregovore o visini zarada

Zaposleni u javnom sektoru u četvrtak su u nekoliko nemačkih pokrajina stupili u štrajk upozorenja i okupili se na demonstracijama kojim podvlače zahtev za bolje plate. Štrajkovi se umnožavaju pred novi krug pregovora o platama ovog meseca.

Autobusi, tramvaji i železnički prevoz su ostali parkirani u Diseldorfu, Dortmundu i Kelnu i drugim gradovima Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije pokrajine u federaciji. Obustava će u nekim mestima trajati dan, a u drugim dva, prenosi DPA.

U Berlinu štrajkuju radnici gradske čistoće i vodovoda, kao i osoblje u nekoliko bolnica. U Fuldi u pokrajini Hesen, većina vrtića je ostala zatvorena, kao i dva gradska bazena i bolnica.

Sindikat zaposlenih u javnim službama Verdi je članove u pokrajini Baden-Virtemberg pozvao da obustave rad u petak – učešće su, između ostalih, potvrdili radnici gradske uprave Švebiš Hala i pogrebnici u Štutgartu.

Sindikati štrajkovima pokazuju snagu u pregovorima sa poslodavcima u kojima zahtevaju dvocifren procenat povećanja plata.

Verdi ukazuje da plate zbog inflacije realno erodiraju duže od dve godine i traže korekciju od 10,5 odsto ili najmanje 500 evra za svojih 2,5 miliona članova.

Uz to, žele da kolektivni ugovor bude ograničen na godinu dana i tako ostave vrata otvorenim za blagovremenu reakciju ako nestabilnost potraje.

Sledeća runda pregovora se održava 22-23. februara u Postdamu.

  • MAJA

    10.2.2023 #1 Author

    Naravno da ljzdi traze svoja prava

    Odgovori

  • TATJANA

    10.2.2023 #2 Author

    Kad bolnica stupi u štrajk nije dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.2.2023 #3 Author

    Kad su svi odlucili da strajkuju onda je jasno kakva je situacija kod njih…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    11.2.2023 #4 Author

    Dok prosecan srpski domacin ispija treci kapucino i cedjenu…

    Odgovori

  • LEKI

    11.2.2023 #5 Author

    Navikli su uvek da imaju ,ne trpe kao mi u Srbiji

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #6 Author

    Nisu nemci navikli na inflaciju I teze zivljenje. Tek ce biti strajkova.

    Odgovori

  • COKA

    18.2.2023 #7 Author

    Nemce posaljite kod nas da vide kako se zivi u bedi, pa ce biti zadovoljni onim sta imaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...