Novi raspored bolji i za kompaniju i za radnike

Francuski restoran u Dubaiju uvodi četvorodnevnu radnu nedelju

Bolji posaoLifestylePoslovanjeSvet

4.1.2023 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Francuski restoran u Dubaiju uvodi četvorodnevnu radnu nedelju Francuski restoran u Dubaiju uvodi četvorodnevnu radnu nedelju
Jedan od najpopularnijih restorana u Dubaiju prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju. Iz restorana LPM Restaurant & Bar, ranije poznatog pod nazivom La Petite Maison,... Francuski restoran u Dubaiju uvodi četvorodnevnu radnu nedelju

Jedan od najpopularnijih restorana u Dubaiju prelazi na četvorodnevnu radnu nedelju. Iz restorana LPM Restaurant & Bar, ranije poznatog pod nazivom La Petite Maison, saopšteno je da će serveri, kuvari i drugi članovi osoblja u obe grane poslovanja restorana imati dva dana u nedelji duže radno vreme, kao i tri slobodna dana. Generalno gledano, radno vreme osoblja restorana će biti kraće za nekoliko sati, dok će njihova plata ostati ista.

U francuskom restoranu su odlučili da naprave promenu kako bi privukli i zadržali zaposlene, uzimajući u obzir da posluju u industriji u kojoj su radnici izloženi visokim nivoima stresa.

“Zaista je bilo neophodno da se preduzmu određeni koraci. U vremenu kada svi govore o uspostavljanju balansa između privatnog i profesionalnog, uveravam vas da ugostiteljska industrija nikada nije bila poznata po tome da ispunjava sve neophodne uslove”, kaže Aleksandra Odon (Alexandra Audon), direktor poslovanja LPM na Bliskom istoku.

Ova odluka dolazi nakon što su kompanije i vlade širom sveta, podstaknute prekidima izazvanim pandemijom počele da eksperimentišu s primenom četvorodnevne radne nedelje.

Neka istraživanja u okviru pilot-programa obavljena prošle godine dovela su do zaključka da je smanjenje radnih sati dobro i za kompanije i za zaposlene. Oko 88 odsto kompanija u Velikoj Britaniji koje su odlučile da skrate radno vreme potvrdilo je da novi raspored dobro funkcioniše.

Idealna postavka bila bi da se smanji broj radnih sati u toku nedelje a da plata ostane ista. U restoranu LPM zaposleni će raditi tri sata manje nego do sada.

Ujedinjeni Arapski Emirati već su uveli skraćenu radnu nedelju za javne službenike. Pre godinu dana, zemlja je pomerila svoj zvanični vikend na subotu i nedelju, u skladu sa globalnim poslovnim rasporedom, dok većina državnih službenika petkom, koji je važan verski dan, radi polovinu radnog vremena.

  • GOCA BG

    4.1.2023 #1 Author

    Da bi se zadrzali radnici,sve vise ce prelaziti na cetvoronedeljni rad..

    Odgovori

  • TATJANA

    6.1.2023 #2 Author

    Pa bravo za njih, da posluže kao primer drugima

    Odgovori

  • Tina

    15.1.2023 #3 Author

    Treba probati, pa videti koje radno vreme daje bolje rezultate

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...