Saradnja dve zemlje odlična, ocenili Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić u Ankari

Trgovinska razmena između Srbije i Turske nastavlja da obara rekorde

SrbijaSvetVesti

19.1.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Trgovinska razmena između Srbije i Turske nastavlja da obara rekorde Trgovinska razmena između Srbije i Turske nastavlja da obara rekorde
Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, ocenili su u Ankari da je saradnja dve zemlje odlična. Erdogan je naveo da... Trgovinska razmena između Srbije i Turske nastavlja da obara rekorde

Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, ocenili su u Ankari da je saradnja dve zemlje odlična.

Erdogan je naveo da obim trgovine između dve zemlje „nastavlja da obara rekorde“, uprkos negativnim efektima pandemije korona virusa.

“Prošle godine smo, uz rast od 34 odsto, povećali obim trgovine na dve milijarde dolara. Cilj nam je nivo od pet milijardi, razgovarali smo o zajedničkim koracima u tom pravcu”, kazao je turski predsednik.

Erdogan je rekao da je sa Vučićem razmenio ideje o zajedničkim projektima koje bi dve zemlje mogle da realizuju, prenosi Ekapija.

“Danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 8.000 ljudi. Ukupna vrednost naših investicija u poslednjih deset godina povećana je sa milion na 250 miliona dolara. Naši preduzetnici u Srbiji do sada su realizovali i potpisali 45 projekata, u vrednosti 823 miliona dolara”, naveo je.

Turski predsednik je zahvalio Vučiću na podršci koju pruža turskim preduzetnicima u Srbiji i najavio da će njegova zemlja nastaviti da pruža svu podršku srpskim investitorima koji žele da ulažu u Tursku.

On je ukazao i da je u porastu i broj putovanja i turista i dodao da će od ove godine početi direktni letovi za Tursku sa sva tri aerodroma u Srbiji, uvođenjem linija iz Niša i Kraljeva za Istanbul.

Vučić je kazao da je u 2021. godini ostvarena najveća trgovinska razmena dve zemlje, da je od januara do novembra iznosila 1,55 milijardi evra, navodeći da je dugoročni cilj da ona dostigne pet milijardi evra.

novac
Foto: Pexels.com

Predsednik Srbije istakao je da Turska raste kao spoljnotrgovinski partner Srbije i da je sada na desetom mestu, a da je pre neku godinu bila na 18. mestu.

“Razgovarali smo o turskim investitorima u Srbiji, našli smo najbolju cenu struje za njih. Oni pokrivaju manja mesta, Lebane, Krupanj, Žitorađu, ali i veće gradove kao što su Niš i Leskovac”, kazao je Vučić.

Vučić je ukazao i na značaj povezivanja i izgradnje infrastrukture i autoputeva, navodeći da je na mostu na Savi, koji gradi turska kompanija, završeno oko 80 odsto radova.

U Srbiji posluje oko 110 turskih preduzeća

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, trgovinska razmena između Srbije i Turske porasla je 37,9 odsto u prva tri kvartala 2021. godine i iznosila je 1,4 milijarde dolare. Prošle godine je obim razmene između dve države iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara.

U Srbiji posluje oko 110 turskih preduzeća u tekstilnom, automobilskom, građevinskom i mašinskom sektoru, u bankarstvu i turizmu. Iz Turske se najviše uvozi tekstil, proizvodi za automobilsku i mašinsku industriju, belu tehniku, gvožđe i čelika, kao i voće i povrće, a iz Srbije se izvoze gume, duvan, bakar, plastika i proizvodi mašinske industrije.

Pre deset godina, investicije Turske u Srbiju iznosile su oko milion dolara, dok su 2021. godine ulaganja bila 250 miliona dolara.

Od 2010. godine, Srbija i Turska imaju i Sporazum o slobodnoj trgovini, što je najviše uticalo na povećanje robne razmene. Zahvaljujući potpisivanju novog sporazuma, od 1. juna 2019. su povećane izvozne kvote i odobren je bescarinski godišnji izvoz u Tursku. Srbiji je odobren izvoz 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...