Zarada u IT sektoru i do 2.900 američkih dolara

Raste broj poslodavaca iz inostranstva koji zapošljavaju frilensere iz Srbije

AnalizaBolji posaoIzdvajamoPoslovanje

30.3.2023 13:05 Autor: Ljiljana Begović 8

Raste broj poslodavaca iz inostranstva koji zapošljavaju frilensere iz Srbije Raste broj poslodavaca iz inostranstva koji zapošljavaju frilensere iz Srbije
Potražnja stranih poslodavaca za online radnicima iz Srbije raste, pokazuju podaci Centra za istraživanje javnih politika za period od 1. maja 2021. do 31.... Raste broj poslodavaca iz inostranstva koji zapošljavaju frilensere iz Srbije

Potražnja stranih poslodavaca za online radnicima iz Srbije raste, pokazuju podaci Centra za istraživanje javnih politika za period od 1. maja 2021. do 31. avgusta 2022. godine.

Prema analizi Virtuelne migracije radnika iz Srbije u postkovid periodu, ponuda i tražnja online radne snage na primeru oglasa Infostud pokazala je da raste tražnja stranih poslodavaca koji nisu registrovani u Srbiji za virtuelnim radnicima ili telemigrantima iz naše zemlje. Takođe, raste i ponuđena zarada za ove radnike. U oblasti razvoja softvera kandidat, u proseku, može računati da će mesečno zarađivati gotovo 2.900 američkih dolara bruto.

Tražnja stranih poslodavaca za online radom kroz bilateralne ugovore višestruko je porasla. U poslednjem analiziranom mesecu (avgust 2022) broj oglasa za online poslove bio je oko 4,2 puta veći od broja oglasa koji je publikovan tokom prvog meseca u analiziranom periodu (maj 2020).

Ono što najviše upućuje na rast oglasa jeste poređenje njihovog broja tokom dva vremenska ciklusa. Podaci pokazuju da je u prvih 14 meseci („kovid period“) putem platforme Infostud bilo ponuđeno ukupno 890 oglasa, odnosno u proseku 63,6 oglasa mesečno, dok je u „post-kovid periodu“ od 1. jula 2021. do 31. avgusta 2022. godine tražnja stranih poslodavaca – udvostručena! Na to ukazuje broj ponuđenih poslova – u ovom periodu objavljeno je ukupno 1.749 oglasa, što znači da je radnicima iz Srbije u proseku nuđeno oko 125 online poslova na mesečnom nivou.

Cena online rada kod stranih poslodavaca raste

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživanje javnih politika, ubedljivo najviša prosečna mesečna zarada nudi se radnicima koji konkurišu na poslovima u oblasti razvoja softvera.

Radnici u drugoj najplaćenijoj oblasti, ali po broju oglasa ne toliko zastupljenim poslovima kreativnih usluga i multimedije, na mesečnom nivou mogu ostvariti zaradu od oko 1.450 dolara ili upola manje u odnosu na IT sektor.

Najmanje su plaćeni radnici na online poslovima pisanja i prevođenja – u proseku je mesečna bruto zarada ovih radnika oko 820 dolara.

Foto: Pxhere.com

Najčešće u ponudi posao sa punim radnim vremenom

Poslodavci dominantno nude poslove koji se obavljaju u punom radnom vremenu – čak 95,6 odsto oglasa podrazumeva ovakav tip zaposlenja. Nekolicina ponuđenih poslova odnosi se na part-time modele, odnosno angažmane po ugovoru o dopunskom radu, dok je učešće sezonskih poslova i praksi kod stranih poslodavaca praktično zanemarljivo.

„S obzirom na činjenicu da se u najvećem broju publikovanih oglasa radnicima iz Srbije nudi mogućnost rada pod punim radnim vremenom, ovi poslovi za njih predstavljaju glavni izvor prihoda. S druge strane, zapošljavanje online radnika pod punim radnim vremenom upućuje na zaključak da strani poslodavci zapravo autsorsuju celokupne poslovne operacije i procese“, kaže istraživač Ljubivoje Radonjić, autor analize Centra.

„Ipak, uz značajne razlike u regulisanju radnih odnosa, oporezivanja i socijalne sigurnosti u nacionalnim sistemima država poslodavaca i radnika, virtuelna migracija nije „omeđena“ jedinstvenim međunarodnim pravilima i mehanizmima za regulisanje, što razvoj ovog oblika rada čini spontanim, ograničava njegovu kontrolu i čini ga nesigurnim“, ističe Radonjić.

Najtraženiji radnici sa fakultetskom diplomom i znanjem engleskog jezika

U oko 87,7 odsto ponuđenih oglasa poznavanje engleskog jezika smatrano je jednim od preduslova za rad, dok je za obavljanje skoro 11 odsto online poslova bilo dovoljno poznavanje samo maternjeg srpskog jezika.

Za najveći broj poslova, odnosno 68,8 procenata ukupne ponude, jedan od uslova bio je da kandidati poseduju minimum diplomu višeg ili visokog obrazovanja, što jasno ukazuje na potrebe stranih poslodavaca da za obavljanje aktivnosti koje autsorsuju na tržište Srbije angažuju visokoobrazovanu radnu snagu.

Za 23,2 odsto ukupnog broja ponuđenih oglasa ostavljena je mogućnost da na njih konkurišu i studenti.

„Analiza oglasa pruža širu sliku trendova i karakteristika autsorsinga stranih poslodavaca, jer pored toga što obuhvata ponudu poslova u oblastima u kojima je online rad odavno prepoznat kao način angažovanja radnika sadrži i poslove iz drugih tradicionalnih sektora ekonomije. Rast u ponudi poslova uočljiv je za širok spektar zanimanja koja – barem u određenoj meri – imaju tehničke preduslove za online rad, uključujući profesionalne usluge, administrativno-tehničke poslove, pa čak i poslove prodaje i marketinga“, kaže Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

Najviše stranih poslodavaca dolazi iz SAD i Evrope

Tokom analiziranog perioda na platformi su oglašavani poslovi poslodavaca iz čak 49 zemalja. Međutim, i pored „geografske razuđenosti“ dominiraju oni koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država. Gotovo 40 odsto svih ponuđenih online poslova dolazilo je od strane poslodavaca iz ove zemlje, što znači da se od svakih 10 publikovanih oglasa četiri odnose na ponudu iz SAD.

Iako poslodavci iz ostalih zemalja nisu u ovolikoj meri prisutni izdvajaju se još i kompanije iz Švedske, sa učešćem od 10,5 odsto i Ujedinjenog Kraljevstva sa učešćem od 8,3 odsto u ukupnoj ponudi online poslova radnicima iz Srbije. Svakako interesantan podatak ukazuje na relativno primetnu tražnju poslodavaca iz Bugarske, koji su u proteklom periodu nudili oko sedam odsto online poslova.

 • MARKO7

  30.3.2023 #1 Author

  To je dobar posao

  Odgovori

 • Dunja5

  30.3.2023 #2 Author

  Najisplativiji posao.

  Odgovori

 • Anna

  30.3.2023 #3 Author

  Srbija ima jeftinu i veoma obrazovanu radnu snagu. Tako da ne čudi što strani poslodavci traže radnike u Srbiji.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  30.3.2023 #4 Author

  Mladi treba da se trude da steknu što bolje obrazovanje zajedno sa znanjem jezika i da koriste sve prednosti online poslova

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.3.2023 #5 Author

  Nase naravno,manje ih placaju nego svoje ljude…

  Odgovori

 • BRANA19

  31.3.2023 #6 Author

  Danas se takav posao najvise radi.

  Odgovori

 • CUPKA

  1.4.2023 #7 Author

  Jedino sto se u Srbiji isplati raditi.

  Odgovori

 • DASHA

  24.10.2023 #8 Author

  Sjajno, bas me raduje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.