Nervoza i strah od recesije potresaju Wall Street

Nastavak slabljenja glavnih berzanskih indeksa

AnalizaBerzaNovacU fokusu

8.5.2022 10:12 Autor: Vladimir Jokanović 14

Nastavak slabljenja glavnih berzanskih indeksa Nastavak slabljenja glavnih berzanskih indeksa
Vrednosti akcija na Njujorškoj berzi nastavile su protekle nedelje da slabe. Berzanski indeksi Nasdaq i S&P 500, koji su u padu petu nedelju zaredom,... Nastavak slabljenja glavnih berzanskih indeksa

Vrednosti akcija na Njujorškoj berzi nastavile su protekle nedelje da slabe. Berzanski indeksi Nasdaq i S&P 500, koji su u padu petu nedelju zaredom, izgubili su od ponedeljka do petka 1,4, odnsono 0,6 odsto vrednosti. Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 0,3 odsto.

Investitori su i dalje izuzetno nervozni zbog usporavanja ekonomskog rasta. Podsetimo, američka privreda oslabila je za 1,4 odsto u prvom kvartalu 2022. godine. Uznemirenost investitora pojačana je nakon odluke američke centralne banke FED da u sredu povisi ključne kamatne stope za dodatnih 0,5 odsto.

Akcije su nakratko smanjile gubitke nakon što je u petak američko Ministarstvo rada objavilo da je u aprilu u SAD popunjeno 428.000 radnih mesta, čime su prevaziđena očekivanja ekonomista od 400.000 zaposlenih. Međutim, nastavljena je rasprodaja akcija koja je prethodnog dana bila posebno dramatična.

Kretanje vrednosti berzanskog indeksa Nasdaq Composite u poslednjih šest meseci/Google – TradingView

Dow Jones je izgubio u četvrtak više od 1.000 poena, dan nakon odluke FED, dok je S&P 500 izgubio 3,6 procenata vrednosti. Nasdaq je istoga dana oslabio za pet odsto. Četvrtak je bio najgori dan na berzi Wall Street od 2020. godine. Akcije tehnoloških kompanija, koje se rasprodaju poslednjih nedelja, opet su oslabile u petak.

Na tržištima preplavljenim strahom od usporavanja ekonomskog rasta, kako ocenjuje magazin Forbes, investitori su prodavali najrizičniju imovinu, uključujući kriptovalute, zbog čega je vrednost bitcoina pala za oko devet odsto za 24 sata, na ispod 36.000 dolara, prenosi Coin Metrics.

Kretanje vrednosti indeksa S&P 500 u poslednjih šest meseci/Google – TradingView

Analitičari ocenjuju da će rasprodaja i padova biti još, a da je investitorima potrebno uverenje da FED neće podizati kamatne stope suviše agresivno i gurnuti privredu u recesiju u svojoj borbi protiv rasta inflacije, koja je u martu dostigla 8,5 odsto, najviše u protekle četiri decenije.

Jedan od velikih investitora, milijarder Leon Kuperman rekao je da će akcije ići još niže. ocenjujući za CNBC da će „FED ili nafta“ odvesti američku ekonomiju u recesiju. Drugi stručnjaci na sličan način upozoravaju na još padova u budućnosti, ukazujući na nekoliko tehničkih indikatora koji pokazuju da je rasprodaja daleko od kraja.

Legendarni investitor Voren Bafet (Warren Buffett) ima plan za inflaciju, koji specijalizovani američki mediji opisuju kao „kupovati, kupovati i kupovati“. Za njegovu kompaniju Berkshire Hathaway navode da kupuje „kao da ne postoji sutra“. U prvom kvartalu ove godine kompanija je potrošila 41,5 milijardi dolara na akcije.

U međuvremenu, prosečne zarade u aprilu u SAD porasle su 5,5 odsto na godišnjem nivou. Podaci o platama pojačali su zabrinutost zbog uporne inflacije, što je doprinelo da se prinosi trezora povećaju do 3,1 odsto, a da dolar dostigne novu maksimalnu vrednost u poslednjih 20 godine.

 • MARKO7

  8.5.2022 #1 Author

  Pa jeste realno će slabiti sve više…

  Odgovori

 • STRAHINJA

  8.5.2022 #2 Author

  Globalni potresi, korona, kriza u Ukrajni…logican sled

  Odgovori

 • Milovan94

  8.5.2022 #4 Author

  Strah i neizvesnost u vreme krize dovodi do slabljenja berzanskih indeksa.

  Odgovori

 • SANJA

  8.5.2022 #5 Author

  Dosta se stvari menja

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.5.2022 #6 Author

  Recesija ne staje vec mesecima.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  8.5.2022 #7 Author

  Bafet je pametan i hrabar milijarder, sada De i kupuju akcije kada su pale, kada budu porasle imaće veliku zaradu.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  8.5.2022 #8 Author

  Mudri ljudi kupuju akcije kada su pale.

  Odgovori

 • TATJANA

  8.5.2022 #9 Author

  Prilika za kupovinu

  Odgovori

 • LUKA

  8.5.2022 #10 Author

  Bravo Bafet pametna ulaganja

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  8.5.2022 #11 Author

  Sigurna sam da su i na ovo veliki umovi računali tako da sigurno neka strategija postoji.

  Odgovori

 • VANJA

  8.5.2022 #12 Author

  Odlicna prilika!

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.5.2022 #13 Author

  Ko prepozna pravi trenutak taj i postaje bogat…

  Odgovori

 • Emilija

  9.5.2022 #14 Author

  Neko uvek iskoristi situaciju u svoju korist!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...