Banke naplaćuju troškove za obradu kredita i u regionu

U Hrvatskoj zakonom zabranjene naknade za stambene pozajmice

BankeNovac

13.7.2021 12:59 Autor: Ljiljana Begović 1

U Hrvatskoj zakonom zabranjene naknade za stambene pozajmice U Hrvatskoj zakonom zabranjene naknade za stambene pozajmice
Banke koje posluju u Srbiji su, umesto da naplaćuju samo kamatu, klijentima prilikom odobravanja kredita naplaćivale i troškove obrade kredita, a za stambene kredite... U Hrvatskoj zakonom zabranjene naknade za stambene pozajmice

Banke koje posluju u Srbiji su, umesto da naplaćuju samo kamatu, klijentima prilikom odobravanja kredita naplaćivale i troškove obrade kredita, a za stambene kredite i osiguranje.

Trošak obrade kredita je stavka koja građane, u zavisnosti od visine kredita, može da košta i nekoliko stotina evra. Banke naknadu za obradu kredita naplaćuju od 0,5 do jedan odsto.

Od kada je apelacioni sud u Beogradu 2018. godine doneo prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nema pravo da od klijenata naplaćuje trošak obrade kredita, više od 100.000 građana podnelo je tužbe protiv banaka jer je presudom alepacionog suda utvrđeno da je odredba ugovora kojom je ugovorena naknada za obradu kredita suprotna Zakonu o obligacionim odnosima.

Udruženje banaka Srbije navodi da su naknade za troškove obrade kredita obračunate po zakonu i u skladu su odlukom Narodne banke Srbije (NBS) i Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Kada je reč o regionu, banke koje posluju u Hrvatskoj uglavnom naplaćuju naknade za svoje finansijske usluge u skladu sa internim aktima banaka, što uključuje i naknadu za obradu kreditnog zahteva.

“Važećom regulativom u Republici Hrvatskoj nije ujednačen način obračuna, niti naziv naknade vezane uz trošak obrade kredita. Međutim, kreditne institucije u Hrvatskoj koriste vrlo slične nazive za tarifne stavke koji se odnose na obradu kreditnih zahteva, pa se te naknade u pravilu zovu naknada za odobrenje kredita ili naknada za obradu zahteva za kredit”, kažu za Biznis.rs iz Hrvatske narodne banke.

Naši sagovornici objašnjavaju da samo nekoliko banaka ne naplaćuje nikakve naknade za obradu kreditnih zahteva, dok ostale uglavnom takvu naknadu naplaćuju.

“Napominjemo da banke ne naplaćuju naknade za obradu stambenih potrošačkih kredita s obzirom na to da je to zabranjeno Zakonom o stambenom potrošačkom kreditiranju”, navode iz Hrvatske narodne banke.

Kada je reč o situaciji u Republici Srpskoj banke takođe imaju interne akte po kojima su regulisale naplatu obrade kredita.

“Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za bankarstvo Republike Srpske, banke u Republici Srpskoj naplaćuju naknade za svoje finansijske usluge u skladu sa internim aktima banaka a što uključuje i naknadu za obradu kreditnog zahteva. Svaka banka, pojedinačno, utvrđuje iznos naknada za svoje finansijske usluge. Na zvaničnoj stranici Agencije za bankarstvo RS, nalaze se sve informacije o naknadama koje banke naplaćuju”, kažu za naš sajt iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo, u Srbiji se situacija oko naplate troškova obrade kredita i tužbi građana još nije razrešila.

Udruženje banaka Srbije kao i Privredna komora Srbije smatraju da će veću štetu od tužbi pretrpeti celokupna privreda, nego što će klijenti pojedinačno imati koristi od povraćaja isplaćenih troškova.

„Ako kojim slučajem advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra. To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta“, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Međutim, nakon povlačenja predloga o autentičnom tumačenju zakona o zaštiti potrošača, obligacionim odnosima i zaštiti korisnika finansijskih usluga, još uvek nije poznato da li se definitivno od toga odustalo.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potvrdio je u parlamentu da predlozi autentičnog tumačenja više nisu u proceduri.

Sa druge strane Udruženje za zaštitu potrošača “Efektiva”, donelo je odluku da organizuje veliki protest potrošača.

“Tema protesta koji će biti organizovan na jesen su zgažena prava potrošača, zbog svih onih stvari koje nam se dešavaju, a nadležni nemaju sluha za njih. Protest organizujemo zbog velikih poskupljenja, kako hrane, komunalija, raznih taksi, tako i zbog nezakonitog ponašanja banaka, nameta i još mnogo toga što ugrožava prava potrošača”, navode iz Efektive.

  • Gaga

    14.7.2021 #1 Author

    Zašto sada potežete pitanje naplate troškova obrade kredita, kad je ustanovljeno da je protiv zakona. Ova naša Srbija baš je mizerna

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...