kompanije ponovo smanjile broj zaposlenih

Blaži pad aktivnosti u industriji evrozone u novembru

Vesti

2.12.2023 11:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Blaži pad aktivnosti u industriji evrozone u novembru Blaži pad aktivnosti u industriji evrozone u novembru
Pad aktivnosti u industriji evrozone ublažen je u novembru, ali kompanije su šesti mesec zaredom ponovo smanjile broj zaposlenih, pokazao je mesečni izveštaj S&P... Blaži pad aktivnosti u industriji evrozone u novembru

Pad aktivnosti u industriji evrozone ublažen je u novembru, ali kompanije su šesti mesec zaredom ponovo smanjile broj zaposlenih, pokazao je mesečni izveštaj S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone porastao je u novembru 1,1 poen u odnosu na oktobar, na 44,2 poena, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izveštaj za S&P Global.

Vrednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast, prenosi Mina.

„Novembar nije bio najlepši i to ne vredi samo za vremenske prilike, već i za stanje u proizvodnom sektoru evrozone“, naveo je glavni ekonomista HBOC-a, Sajrus de la Rubija (Cyrus de la Rubia).

Prema njegovim rečima, čini se da je sektor potrošačke robe u nešto boljoj poziciji nego sektori intermedijarnih dobara.

„Takva je situacija uobičajena u recesijama kada značajan deo lične potrošnje obično ostaje stabilan“, dodao je De la Rubija.

Poboljšanje je uglavnom skromno i nema dinamiku koja je nužna da bi se objavio uzlazni trend. Potražnja je oslabila 19. mesec zaredom, ali rast indeksa ipak signalizira blaži pad.

Istraživanje je takođe pokazalo da kompanije ne očekuju značajan oporavak, jer su ponovo smanjile broj zaposlenih, šesti mesec zaredom.

Indeks zaposlenosti pao je najniže od avgusta 2020. godine, kada su u celom svetu na snazi bila pandemijska ograničenja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...