KINA POTVRDILA SVOJU EKONOMSKU DOMINACIJU U AZIJSKO-PACIFIČKOM REGIONU Čeka se odgovor SAD koja nije uključena u najveći trgovinski sporazum u istoriji

AnalizaIntervjuSvetU fokusuVesti

19.11.2020 12:09 Autor: Ljiljana Begović 0

KINA POTVRDILA SVOJU EKONOMSKU DOMINACIJU U AZIJSKO-PACIFIČKOM REGIONU Čeka se odgovor SAD koja nije uključena u najveći trgovinski sporazum u istoriji KINA POTVRDILA SVOJU EKONOMSKU DOMINACIJU U AZIJSKO-PACIFIČKOM REGIONU Čeka se odgovor SAD koja nije uključena u najveći trgovinski sporazum u istoriji
Druga ekonomija sveta potvrdila je svoju dominantnu poziciju i povećala uticaj moći u azijsko –pacifičkom regionu.  Potpisivanjem trgovinskog sporazuma o slobodnoj trgovini – regionalnog... KINA POTVRDILA SVOJU EKONOMSKU DOMINACIJU U AZIJSKO-PACIFIČKOM REGIONU Čeka se odgovor SAD koja nije uključena u najveći trgovinski sporazum u istoriji

Druga ekonomija sveta potvrdila je svoju dominantnu poziciju i povećala uticaj moći u azijsko –pacifičkom regionu.  Potpisivanjem trgovinskog sporazuma o slobodnoj trgovini – regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP), između zemalja azijsko-pacifičkog regiona stvoren je najveći sporazuma o slobodnoj trgovini ikada.

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) uključuje 10 zemalja jugoistočne Azije, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i Australiju, ove zemlje zajedno obuhvataju oko trećinu svetske populacije i sa 29 odsto doprinose globalnom BDP.

Foto: Tanjug/AP

Dogovor za snižavanje carina i otvaranje trgovine uslugama unutar bloka ne uključuje SAD i smatra se alternativom u kojoj  Kina ima dominantnu ulogu. Dok je Donald Tramp bio predsednik SAD,  ova država se povukla iz svoje inicijative Transpacifičko partnerstvo (TPP).

RCEP će pokrivati 30 odsto globalne ekonomije, 30 odsto globalne populacije i obuhvatiti 2,2 milijarde potrošača. Novi trgovinski sporazum mogao bi još više utvrditi vodeću ulogu Kine kao ekonomskog partnera jugoistočne Azije, Japana i Severne Koreje, procenjuju analitičari.

Za sada se još uvek ne zna kakav će stav prema ovom sporazumu zauzeti novi američki predsednik.

“Umesto, kako je bilo planirano pod Obaminom palicom, da SAD budu vođa najvećeg trgovinskog bloka u Aziji i na Pacifiku, SAD će sada morati kroz saradnju i pregovore sa svim njenim članicama, a posebno sa Kinom, tražiti kartu za ulazak u isti blok, jer je to nesumnjivo i ekonomski i politički interes Amerike”, smatra mr. Saša Đogović autor publikacije Makroekonomska kretanja u Srbiji.

Foto:Printscreen/youtube

Čeka se odgovor SAD na novi trgovinski sporazum

Tramp je pre četiri godine povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva(TPP) jer je smatrao da Vašington treba da da sanažan odgovor na jačanju uticaja Kine u tom regionu.

“Ovog puta, usled Trampove kvazipatriotske politike, SAD će morati težim putem, a to znači uglavnom kroz pregovore o svim pitanjima koja muče odnose Kine i SAD, a što je kuliminiralo pod Trampom, da traže ulaznicu u taj klub. Svakako, i interes Kine ja da vide SAD u tom klubu, pa nema sumnje da će se to i desiti  u nekom periodu, posebno jer će taj klub zaživeti u roku od dve godine po ratifikaciji sporazuma u parlamentima svih zemalja članica”, zaključuje Saša Đogović za Biznis.rs.

Kako se Amerika povukla iz TPP, Peking je iskoristio priliku da popuni prazan prostor, piše New York Times, ostavljajući mogućnost da SAD odgovore na novi trgovinski sporazum, budući da se novoizabrani predsednik Džo Bajden (Joe Biden) još nije konačno izjasnio da li će se SAD priključiti novom trgovinskom bloku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...