spremni planovi ukoliko zapad uvede sankcije

Kineske privatne firme čvrsto će se pozicionirati u Avganistanu

BiznisBolji posaoInovacijePreduzetnikSvetVesti

24.8.2021 20:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineske privatne firme čvrsto će se pozicionirati u Avganistanu Kineske privatne firme čvrsto će se pozicionirati u Avganistanu
Dok talibani preduzimaju korake za stabilizaciju situacije i traže međunarodno priznanje, kineska državna preduzeća i privatne firme koriste različite investicione strategije u ratom razorenoj... Kineske privatne firme čvrsto će se pozicionirati u Avganistanu

Dok talibani preduzimaju korake za stabilizaciju situacije i traže međunarodno priznanje, kineska državna preduzeća i privatne firme koriste različite investicione strategije u ratom razorenoj zemlji.

Dok je pristup čekanja rezultat društvenih preduzeća koja odmeravaju i političke bezbednosne rizike i kinesku nacionalnu strategiju, smelost preuzimanja rizika privatnih kompanija naglašava uspešnu kinesku diplomatiju sa talibanima, koja postavlja temelje za bezbedno i glatko poslovanje kineskih preduzeća u Avganistanu, prenosi Global Times.

Kineske privatne firme će se čvrsto pozicionirati u Avganistanu, uprkos potencijalnim sankcijama zapadnih vlada protiv talibana, koji ima za cilj da unapredi geopolitičke interese Zapada i uguši kineske ekonomske interese, istakli su stručnajci u ovoj oblasti.

Portparol državnog preduzeća, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, izjavio je da će njihovi potezi u Avganistanu „biti u skladu sa kineskom nacionalnom strategijom“, u vezi sa uticajem sankcija koje predvodi Zapad na talibane.

Kompanija je izgradila autoput za Avganistan, a izgradnja je završena pre dve godine

U nedelju je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) napomenuo da će odluka o sankcijama talibanima „zavisiti od njihovog ponašanja“. Velika Britanija navodno će traži sankcije protiv talibana na sastanku G7.

Kineski biznismeni i posmatrači objasnili su da moguće sankcije mogu uključivati ograničenja putovanja, ograničavanje prikupljanja, upotrebe i protoka sredstava, međunarodno priznanje i poslovanje sa preduzećima s drugim zemljama. U najgorem slučaju, to bi moglo isključiti kompanije koje posluju u Avganistanu od globalnog bankarskog sistema.

Dok se velika kineska državna ulaganja u Afganistan postepeno obustavljaju usred dugotrajne političke nestabilnosti, kineski preduzetnici pokazuju umereniji stav.

Smešten u glavnom gradu Kabulu, „Kineski grad“ (Chine Town) osnovan je 2019. godine i dom je desetinama fabrika za proizvodnju obuće, odeće, tekstila i kablova, od kojih su neke stavljene u probni rad. Iju (Yu) je bio jedan od osnivača „Kineskog grada“ i bio je uključen u većinu projekata uloženih u Kini u Avganistanu.

Prema Iju, kineski biznismeni su obavešteni da se novo rukovodstvo zareklo da će štititi investitore, jer „ko god da je ostao u zemlji pomaže Avganistancima“.

Zamenik generalnog direktora kineskog grada Li Kising (Li Ksijing), izjavio je za Global Times da se njihov poslovni plan u zemlji neće promeniti, „jer se oni projekti u koje su Kinezi uključeni tiču života lokalnih ljudi“, a takva pitanja su fundamentalna za talibane. On je dodao, da će budući investicioni planovi u Avganistanu morati da sačekaju dok se situacija ne razjasni.

Kineska radnica Kejsi (Cassie), izjavila za Global Times da neće promijeniti trenutne poslovne odluke, te da će proširiti ulaganje kompanije u Afganistan kako je ranije planirano. „Imali smo mnogo koristi od naših poslovnih planova u Avganistanu u proteklih pet godina, i verujemo da će operacija biti efikasnija nakon stabilizacije situacije.“

Kineski privatni biznismeni istakli su da su relativno imuni na potencijalne zapadne sankcije i sastavili su rezervne planove kako bi se nosili sa svim mogućim posledicama.

Eksperti su primetili da je potez nekih zapadnih zemalja da uvedu ekonomske sankcije Avganistanu više odraz njihovog straha od predaje ekonomskih mogućnosti Kini, nego bilo koji drugi razlog.

SAD i njihovi zapadni saveznici samo su uplašeni i ljubomorni što će „ekonomski vakum“ u Avganistanu popuniti kineske firme, istakao je za Global Times direktor istraživačkog odeljenja Nacionalnog instituta za strategiju na Univerzitetu Tsinghua, Kijan Feng (Kian Feng) i dodao da u zemlji nema mnogo zapadnog poslovnog prisustva, pa im sankcije neće naštetiti.

Prostor za buduću saradnju

Direktor Centra za avganistanske studije na Univerzitetu Lanzhou, Zju Iongbio (Zhu Iongbiao), izjavio je da su buduća struktura režima talibana, njegova ekonomska politika i politika prema stranim ulaganjima još uvek daleko od jasnih, jer to nisu prioriteti talibana . „Trenutni prioritet talibana je stabilnost režima i bolja unutrašnja ravnoteža moći“, rekao je Zhu.

Iako je državnim kompanijama teško da se izbore sa nestabilnošću, kineske privatne firme u privrednoj obnovi „hiljadu stvari čekaju da se urade“, a one su prilagodljivije i smelije u „borbi za budućnost“, rekao je Kian .

Potezi preuzimanja rizika kineskih privatnih kompanija izgrađeni su na fleksibilnoj i uspešnoj kineskoj diplomatskoj politici, koja otvara put stabilnim odnosima sa talibanskim rukovodstvom i pruža čvrste temelje za nesmetano poslovanje kineskih preduzeća u Avganistanu.

Prema kineskom Ministarstvu trgovine, kineske kompanije su 2020. godine imale ugovore za projekte vredne 110 miliona dolara u Avganistanu, što je povećanje od 158,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, piše Global Times.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...