Žitarice iz Ukrajine preplavile EU i oborile cene robe

Nezadovoljstvo evropskih farmera zbog nelojalne konkurencije

AnalizaEUU fokusuVesti

19.9.2022 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nezadovoljstvo evropskih farmera zbog nelojalne konkurencije Nezadovoljstvo evropskih farmera zbog nelojalne konkurencije
Evropska unija ukinula je Ukrajini carine i kvote za izvoz žita, što je rezultiralo protokom jeftinijeg ukrajinskog žita i živine, a to je dovelo... Nezadovoljstvo evropskih farmera zbog nelojalne konkurencije

Evropska unija ukinula je Ukrajini carine i kvote za izvoz žita, što je rezultiralo protokom jeftinijeg ukrajinskog žita i živine, a to je dovelo do ukupnog pada cena i nezadovoljstva evropskih farmera.

Prema podacima renomirane londonske trgovačke kuće Argus, ukrajinska pšenica i kukuruz prodavali su se ovog meseca za oko 272 i 251 dolar po metričkoj toni, dok se u EU pšenica prodaje za 234 dolara, a kukuruz za 307 dolara po toni, prenosi GlobalEuroNews, pozivajući se na Wall Street Journal.

Njujorški dnevnik citira predstavnike poljskih poljoprivrednika koji ističu da su za svaku pomoć Ukrajini, ali da je EU otvorila „pandorinu kutiju“ ukidajući ograničenja na uvoz žitarica iz te zemlje. Poljaci predlažu da Brisel reguliše distribuciju ukrajinskog žita kako bi se sprečila njegova slobodna prodaja u Evropi.

U međuvremenu, na ukrajinsko-poljskoj granici ulazak ukrajinskog žita kasni više od nedelju dana. Poljski zvaničnici se pravdaju, tvrdeći da deluju najbrže što mogu, ali ukrajinski zvaničnici ocenjuju da je reč o namernom ometanju pristupa ukrajinske hrane Evropi. Navodi se da poslednjih nedelja u Poljsku ulazi 12 do 25 kamiona sa žitaricama, umesto uobičajenih oko 80.

Rumunski farmeri takođe se žale da ukrajinski izvoz donosi ne samo jeftinije proizvode, već istiskuje lokalno žito u luci Konstanca. Bugarski poljoprivrednici održali su prošle nedelje proteste u nekoliko gradova, protiv uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Beta/AP

Ukrajinski proizvođači promovišu se uz obaranje cena, zbog rata, a ne prilagođavaju se identičnim zakonima o zaštiti životne sredine kao evropski, tvrdi bugarska Nacionalna asocijacija uzgajivača žitarica. Bugari dodaju da se silosi u njihovoj zemlji pune žitaricama i semenkama suncokreta iz Ukrajine, kao i da „bugarski i evropski proizvođači ne bi trebalo da trpe“.

Francuska grupa za trgovinu živinom Anvol saopštila je ranije ovog meseca da EU ne bi trebalo da produži suspenziju carina i kvota na uvoz pilećeg mesa iz Ukrajine, koji je porastao za 54 odsto u ovoj godini, što šteti francuskim proizvođačima piletine. EU je u junu suspendovala mehanizam carina i kvota za Ukrajinu na godinu dana.

Nakon što je prošlog meseca krenuo izvoz žita iz ukrajinskih luka u Crnom moru, na bazi sporazuma Ukrajine, Rusije, Turske i UN, ispostavilo se da manji deo tereta odlazi u siromašne zemlje kojima preti glad, iako je to bila osnovna ideja sporazuma. Razlog za usmeravanje brodova prema evropskim lukama, umesto prema afričkim i azijskim zemljama na ivici gladi, kao što su Jemen, Somalija i Etiopija su komercijalne prirode, preneo je Komersant.

Žito je na prodaju, a kupci su zapadne zemlje. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se dovodi u pitanje sama teza da je žito iz ukrajinskih luka neophodno za siromašne zemlje.

Moskva je takođe nagovestila mogućnost da neće da produži sporazum, koji ističe u novembru, jer izvoz ruskih žitarica i đubriva ne funkcioniše zbog sankcija, iako je predviđen sporazumom.

  • MIŠKOVIĆ

    19.9.2022 #1 Author

    Šta da kažu naši nezaštićen poljoprivrednici

    Odgovori

  • Anna

    19.9.2022 #2 Author

    Uvek je neko na gubitku.

    Odgovori

  • MAJALG

    19.9.2022 #3 Author

    Ispalo je ta je ovo po principu ko da najbolju ponudu taj dobije zitarice a ne siromasne zelje kako prvobitno trebalo da bude.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.9.2022 #4 Author

    Oni se bore za cenu a gladni gladuju i dalje

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.9.2022 #5 Author

    Svako bi da bude konkurentan…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...