PREDLOZI ZA ČITANJE U PRAZNIČNOJ DOKOLICI Domaći izdavači pripremili su kvalitetne naslove za uživanje u novoj godini

KulturaLifestyleSvetVesti

2.1.2021 10:18 Autor: Marko Miladinović 2

PREDLOZI ZA ČITANJE U PRAZNIČNOJ DOKOLICI Domaći izdavači pripremili su kvalitetne naslove za uživanje u novoj godini PREDLOZI ZA ČITANJE U PRAZNIČNOJ DOKOLICI Domaći izdavači pripremili su kvalitetne naslove za uživanje u novoj godini
Praznično vreme je idealan trenutak da se – u trenucima poslovnog zatišja, sa kuvanim vinom i tanjirićem prepunim mirišljavih spekulasa pored sebe – zavalite... PREDLOZI ZA ČITANJE U PRAZNIČNOJ DOKOLICI Domaći izdavači pripremili su kvalitetne naslove za uživanje u novoj godini

Praznično vreme je idealan trenutak da se – u trenucima poslovnog zatišja, sa kuvanim vinom i tanjirićem prepunim mirišljavih spekulasa pored sebe – zavalite u fotelju i uživate u lepim knjigama koje su pripremili domaći izdavači. Pogledajte bogati izbor iz njihove najnovije ponude.

Hakovanje Darvina (Džejmi Mecl, Laguna)

Iz pera Džejmija Mecla, geopolitičkog eksperta i futurologa, stiže nam pionirsko istraživanje brojnih potresa koje genetički inženjering izaziva u temeljima na kojima počiva naš život. Čovečanstvo se sprema za evoluciju po novim pravilima, a odluke koje donosimo danas kada započinjemo reorganizaciju sopstvenog genetskog koda mogu da donesu čudesna unapređenja zdravlja i dobrobiti ljudi, ali i dovedu do sunovrata u opasnu i potencijalno smrtonosnu genetičku „trku u naoružanju“.

Foto: Laguna

Dva su jahača prilazila (Miki Vol, Laguna)

Putujući kroz ljubičastu izmaglicu idealizma i paranoje šezdesetih, Džimi Hendriks je bio muzičar zbog koga je Erik Klepton pomišljao da odustane, koji je nezaboravno obradio pesmu “All Along the Watchtower” Boba Dilana, i čije je izvođenje pesme “Star Spangled Banner” definisalo festival u Vudstoku. A kad se njegova sjajna zvezda prerano ugasila, legenda je nastavila da živi u muzici i u intrigama koje su pratile njegovu smrt. Mik Vol, autor knjige “Kada su divovi hodali Zemljom”, oslanjao se na vlastite intervjue i iscrpna istraživanja kako bi ispričao ovu priču o Bogu gitare.

Foto: Laguna

Biti čovek (Marti Džobson, Laguna)

Biti čovek preispituje najnovija naučna otkrića pružajući jedinstven uvid u neobične aspekte ljudskog ponašanja i objašnjavajući šta se dešava kada ljudi stupe u uzajamno dejstvo sa svetom i jedni s drugima. Marti Džobson na duhovit, razumljiv i neposredan način otkriva zbog čega ljudska vrsta nema bliskih bioloških rođaka, kako bakterije mogu da utiču na naše raspoloženje, zašto činjenica da nam je hitno potreban toalet pomaže da se usredsredimo na ozbiljne probleme, kako da prepoznamo lažova, i još mnogo fascinantnih i neobičnih zanimljivosti o ljudima.

Foto: Laguna

Lažne bajke (Mirjana Ognjanović, David Albahari i Slavko Krunić, Booka)

Izdavačka kuća Booka objavila je “Lažne bajke”, neobičnu zbirku priča, zajedničko delo Davida Albaharija i Mirjane Ognjanović, obogaćeno ilustracijama Slavka Krunića. Držeći se objašnjenja da se ne zna kada su bajke nastale, te da je njihova priroda skitalačka i transformativna – ne samo da bajke putuju kroz vreme i prevaljuju kontinente, prožimajući sve društvene slojeve, one takođe neprestano preobražavaju slušaoce u naratore i obratno – autori u “Lažnim bajkama” predstavljaju bajke drugačije od onih na koje smo navikli, priče neočekivanih obrta i poetski duhovite.

Foto: Booka

Mliječni zubi (Lana Bastašić, Booka)

Bez romantizovanja detinjstva iz perspektive odraslih, “Mliječni zubi” govore o tome šta znači biti mali čovek u tuđem svetu i učiti njegova pravila iz pogrešno postavljenih obrazaca. Traume se u ovim pričama prenose na decu kako pesnicama i kaiševima, tako i rečima ili njihovim odsustvom, od školskog dvorišta do porodičnog stola, kao genetski kod kojeg je gotovo nemoguće istrebiti. Dečak koji teleportuje oca na Mesec, devojčica koja otvara prozor da bi isterala Boga iz sobe, braća koja čekaju smrt bogate baba-tetke, tinejdžerka kojoj otac ne dozvoljava da odraste u ženu – samo su neki od junaka ove knjige. Ova potresno iskrena knjiga jedne od najtalentovanijih spisateljica mlađe generacije u regionu, na kraju ipak nudi nadu da je moguće napraviti odmak od roditeljske greške i izgraditi svoj identitet bez stalnog gledanja unazad.

Foto: Booka

Urugvajka (Pedro Mairal, Booka)

Najnoviji roman cenjenog argentinskog autora Pedra Mairala govori o Lukasu Perejri, sredovečnom piscu, koga će odlazak u Montevideo da podigne honorar, posledično navesti da se zapita šta je ono što zaista čini sreću u životu. Pošto je već duže vreme bez posla i prihoda, taj novac za njega predstavlja rešenje ekonomskih, ali i mnogih drugih problema. U tome Lukas vidi i mogućnost da zamisli život drugačiji od onog koji sada živi, opterećen dugovima i porodičnim obavezama, brigom oko malog deteta i sumnjom da ga žena vara. Već je isplanirao da se u Urugvaju, s druge strane velike reke, nađe s mladom i lepom devojkom koju je prethodne godine upoznao na književnom festivalu. Urugvajka o kojoj mašta za njega je otelotvorenje snova, bekstvo iz svakodnevice koja ga guši i braka koji se raspada, baš kao što je Montevideo grad koji u svom eskapizmu idealizuje – dovoljno blizu, a ipak daleko. Stvari se, međutim, ne odvijaju kao što je Lukas isplanirao, pa će se, našavši se u beznadežnoj situaciji, biti prinuđen da donese odluku koja će mu život promeniti iz korena.

Foto: Booka

Ikabog (Džoana K. Rouling, Čarobna knjiga)

Iz pera autorke serijala o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru, posle puno vremena stiže jedna nova bajka. Kraljevina Izobiljska beše nekad najsrećnija zemlja na svetu. Imala je mnogo zlata, kralja s brkovima kakve biste samo poželeli, i mesare, pekare i siradžije čija je izvrsna hrana mogla navesti čoveka da zaigra od sreće čim je proba. Sve je bilo savršeno – osim maglenog Močvarišta na severu gde je, prema legendama, obitavao užasni Ikabog.

Foto: Čarobna knjiga

Deveti integral Asteriksa (Gosini i Uderzo, Čarobna knjiga)

Deveta knjiga sabranih avantura Asteriksa i Obeliksa, glavnih junaka jednog od najpopularnijih i najvoljenijih serijala u istoriji stripa. Generacije čitalaca odrastale su uz hrabre Gale, a neponovljivi humor i zabavni zapleti čine ovo delo primamljivim i za nove čitaoce. Serijal Asteriks preveden je na više od 111 jezika i prodat u 380.000.000 primeraka. Ovim izdanjem zaokruženo je objavljivanje svih Asteriksovih avantura na srpskom jeziku i u luksuznom izdanju.

Foto: Čarobna knjiga

Grad od pare (Karlos Ruis Safon, Čarobna knjiga)

Nakon što je završio ciklus romana o Groblju zaboravljenih knjiga, velikan španske književnosti Karlos Ruis Safon odlučio je da u sledećem projektu sakupi sve pripovetke koje je napisao, a koje su smeštene u isti književni univerzum. Svojim temama, motivima i atmosferom, kao i stilom, neodoljivim opisima i majstorski izvedenim dijalozima, “Grad od pare” predstavlja prefinjeno proširenje književnog sveta Groblja zaboravljenih knjiga i dirljiv oproštaj od jednog od najznačajnijih španskih i svetskih autora s početka XXI veka, koji je preminuo sredinom 2020. godine.

Foto: Čarobna knjiga

Korto Malteze: Etiopljani (Hugo Prat, Darkwood)

Eto još jednog stripskog klasika, koji je postao i neizostavni deo opšte kulture. “Etiopljani” su poslednja u nizu od četiri knjige koje objedinjuju kratke pustolovine čuvenog mornara, donoseći četiri priče koje se dešavaju na rogu Afrike. U njima se govori o susretu Maltežanina i njegovog prijatelja Kuša, i o njihovim avanturama u zemlji tamjana, sandala, mimoze… i ljudi-leoparda. Korto se ovde obreo između 1916. i 1918. prolazeći kroz teritorije pod različitim okupacionim snagama. Kao i uvek u istoriji, na žalost onih koji je poznaju dovoljno dobro, dah evropskog romantizma morao je da ustukne pred duhom evropskog kolonijalizma.

Foto: Darkwood.co.rs

Sinovi, kćeri (Ivana Bodrožić, Orfelin)

Novosadski izdavač Orfelin prošle godine imao je dva naslova u najužem izboru, a na kraju i dobitnika Ninove nagrade za roman godine. Sada, u istoj ediciji Noć republike, predstavlja roman “Sinovi, kćeri”. Tačno deset godina nakon već čuvenog romana “Hotel Zagorje”, u kom je ispričala potresnu priču o transgeneracijskoj ratnoj traumi i četiri godine posle kriminalističkog romana “Rupa”, čija radnja je smeštena u neimenovani grad na Dunavu tokom divlje tranzicije, hrvatska spisateljica Ivana Bodrožić napisala je novi roman pod naslovom “Sinovi, kćeri”, kojim je uspela da prevaziđe svoje prethodne knjige po stilu, formi i snazi pripovedanja, a da opet ostane svoja – zagledana u pitanje slobode u postkonfliktnim društvima, kakva su nastala na tlu nekadašnje Jugoslavije.

Foto: Orfelin.info

Drakulin gost (Brem Stoker, Orfelin)

“Drakulin gost”  je zbirka priča strave Brema Stokera, koju je 1914. godine, nakon autorove smrti, priredila i izdala njegova udovica Florens. Edicija Poetika strave, u kojoj je objavljen i “Drakulin gost”, pisca kultnog romana “Drakula”, već godinama donosi izuzetno opremljena dela klasika i modernih autora horor književnosti.

Foto: Orfelin.info
  • Lolek

    5.5.2022 #1 Author

    Dokolica nepoznaf pojam

    Odgovori

  • MARE

    17.7.2022 #2 Author

    Period godisnjih odmora je vreme kada na miru mozemo da citamo .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...