Proizvodnja domaćeg repromaterijala bila bi spas za poljoprivrednike

Cene mineralnog đubriva neće stati sve dok poskupljuju energenti

AgrobiznisBiznisSrbija

28.4.2022 16:46 Autor: Ljiljana Begović 8

Cene mineralnog đubriva neće stati sve dok poskupljuju energenti Cene mineralnog đubriva neće stati sve dok poskupljuju energenti
Ovogodišnja setva je, prema rečima poljoprivrednika, zbog cena mineralnog đubriva duplo skuplja. Zbog promena na svetskom tržištu ratari će posejati manje kukuruza, a više... Cene mineralnog đubriva neće stati sve dok poskupljuju energenti

Ovogodišnja setva je, prema rečima poljoprivrednika, zbog cena mineralnog đubriva duplo skuplja. Zbog promena na svetskom tržištu ratari će posejati manje kukuruza, a više uljarica nego prošle godine.

Na poskupljenje setve, najviše je uticala cena mineralnog đubriva, koje je poskupelo za skoro 300 odsto. Ono što daje nadu poljoprivrednicima u Srbiji je proizvodnja domaćeg minelarnog đubriva.

“Srbija ima tradiciju proizvodnje mineralnog đubriva. Nažalost, neke azotare su se ugasile, ali postoji mogućnost da se neka stara postrojenja ponovo pokrenu”, rekao je za RTV predstavnik Zadružnog saveza Vojvodine Petar Radić.

Iz jedne od kompanija koje se i dalje bave proizvodnjom mineralnog đubriva u Srbiji – Elixir Prahovo, direktor prodaje Kristian Vorkapić kaže za Biznis.rs da je važno imati u vidu da mineralna đubriva podrazumevaju dve velike grupe, a to su NPK i azotna dubriva.

U Srbiji se proizvode samo NPK đubriva, čak više od 30 različitih formulacija, u dovoljnim količinama koje su i veće od ukupne domaće potrošnje. Posebna grupa su azotna đubriva (Urea, AN, KAN) koja u potpunosti zavise od uvoza koji je oslonjen pretežno na ruske proizvođače. U domaćoj potrošnji su ove grupe zastupljene u odnosu 50-50”, objašnjava Vorkapić.

Na pitanje da li se mineralna đubriva koja prelaze domaće potrebe izvoze, naš sagovornik kaže da je Rusija jedan od tradicionalnih uvoznika našeg NPK đubriva.

“Srbija je i izvoznik i uvoznik NPK đubriva. Ova vrsta đubriva u Srbiji se proizvodi u dve fabrike članice Elixir Grupe, na lokacijama Šabac i Prahovo. Prioritet proizvodnje su uvek potrebe domaćeg tržišta, dok se viškovi plasiraju u izvoz. Pored domaće proizvodnje, NPK đubriva se već tradicionalno uvoze iz Rusije i zemalja EU”, navodi Vorkapić.

Foto:Pexels.com

On ističe da je na rast cena mineralnog đubriva, koje su ove godine dostigle neverovatne cifre, najviše uticalo poskupljenje sirovina i energenata.

Značajan skok cena energenata pokrenuo je trend rasta cena svih sirovina, a aktuelna geopolitička situacija je donela novi talas poskupljenja i svih poljoprivrednih proizvoda.

“Cena mineralnog đubriva direktno zavisi od kretanja cena sirovina i energenata, kao i od vrste i sadržaja aktivne materije, specifičnosti samog đubriva i njegove namene. Cene uvoznog i domaćeg NPK đubriva u Srbiji su izjednačene. U pitanju je globalni trend rasta cena svih inputa koji se neminovno dešava i na tržištu Srbije”, ocenjuje Kristian Vorkapić.

On naglašava da se cene mineralnog đubriva neće stabilizovati sve dok rastu cene energenata.

“Prema trenutno raspoloživim informacijama, još uvek se ne očekuje stabilizacija cena inputa. Dalji rast cena sirovina i energenata sigurno će imati srazmeran uticaj i na cene mineralnih đubriva, kako u svetu tako i kod nas”, zaključuje direktor prodaje kompanije Elixir Prahovo.

Kako je za naš portal prethodno rekao agroanalitičar Branislav Gulan ovogodišnja setva će biti setva nadanja, ali i strahovanja da li će se uloženi novac vratiti.

“Prvo pitanje je kakva će biti godina – rodna ili ne? Drugo, da li će se i po kojoj ceni prodati rod? I treće – da li će proizvođači dobiti novac za predate žitarice”, rekao je Gulan u razgovoru za Biznis.rs.

U Agrarnom savezu Srbije navode da će setva kukuruza po hektaru ovog proleća koštati od 140.000 do 155.000 dinara, što je za blizu 50 odsto više nego prošle godine, dok će setva soje i suncokreta biti skuplјa za 30 odsto.

  • SNEZANA

    28.4.2022 #1 Author

    To svakako nije dobro…

    Odgovori

  • TATJANA

    28.4.2022 #2 Author

    Ratari se snasli, seju manje kukuruza a vise uljarica

    Odgovori

  • IVAN

    28.4.2022 #3 Author

    Vise nista ne cudi

    Odgovori

  • BRANA19

    28.4.2022 #4 Author

    Sta je tu cudno…

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.4.2022 #5 Author

    Pa kada vec imamo potencijal, treba sami da proizvodimo repromaterijal za poljoprivredu.Svakako je jeftinije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.4.2022 #6 Author

    Sve je poskupelo,nema iznimke ni za koga..

    Odgovori

  • VERA

    28.4.2022 #7 Author

    Bilo bi dobro da proizvodimo djubrivo, svakako bi za nas bilo jeftinije.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.4.2022 #8 Author

    cene otišle u nebo jos je gore što se nemože nabaviti roba. nema mogučnosti kupovine po bilo kojoj ceni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...