Situaciju dodatno otežava diskriminacija u institucionalnom okruženju, zajednici i porodici

Nakon povratka iz inostranstva žene u gorem položaju od muškaraca

AnalizaSrbijaU fokusu

17.10.2022 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nakon povratka iz inostranstva žene u gorem položaju od muškaraca Nakon povratka iz inostranstva žene u gorem položaju od muškaraca
Žene iz osetljivih grupa, koje se nakon odlaska u inostranstvo vraćaju u Srbiju, teže dolaze do zaposlenja od muškaraca, što je uz nešto niži... Nakon povratka iz inostranstva žene u gorem položaju od muškaraca

Žene iz osetljivih grupa, koje se nakon odlaska u inostranstvo vraćaju u Srbiju, teže dolaze do zaposlenja od muškaraca, što je uz nešto niži stepen obrazovanja prvenstveno posledica njihovog lošeg položaja u domaćinstvu – opterećenosti kućnim obavezama, čuvanjem dece i brigom o starim i bolesnim članovima.

Istraživanje „Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji u Srbiji u 2021.“ pokazuje da se žene povratnice suočavaju i sa brojnim porodičnim, socijalnim i institucionalnim vidovima diskriminacije, koji dodatno otežavaju njihov položaj, navodi se u saopštenju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

„Najveći broj srpskih državljana koji odluče da privremeno ili trajno napuste zemlju odlazi u Nemačku, gde prema podacima iz 2020. godine, boravi 242.620 naših državljana, od čega su gotovo polovina žene (49,4 odsto), naglašeno je u saopštenju.

Glavni razlozi zbog kojih žene napuštaju matičnu zemlju gotovo su isti kao kod muškaraca: potraga za većom platom i boljim uslovima rada, pristup kvalitetnijem zdravstvenom i socijalnom osiguranju, sticanje boljeg obrazovanja. Međutim, kod žena postoje i specifični razlozi za migracije, vezani za rodnu nejednakost, što je pokušaj pomeranja od tradicionalnih ženskih uloga, rodno određenog tržišta rada, neretko i od rodno zasnovanog nasilja.

Istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuje da srpske migrantikinje u zemljama koje su članice OECD-a poseduju viši nivo obrazovanja i kvalifikacija u poređenju sa muškarcima koji su emigrirali. One se najčešće bave poslovima čišćenja i ispomoći u domaćinstvima, negom dece i starijih lica, rade u prodajnom sektoru, zatim kao medicinske tehničarke.

Međutim, povratnice, pogotovo iz osetljivih grupa, imaju niži nivo obrazovanja nego povratnici, te se žene koje se vaćaju u matičnu zemlju suočavaju sa većim poteškoćama od muškaraca pri pronalaženju posla, prilagođavanju porodičnom životu, socijalnoj integraciji, pokazuje istraživanje „Društveno ekonomski položaj i reintegracija povratnika po Sporazumu o readmisiji u Srbiji u 2021″, sprovedeno u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj (PME)“.

Foto:Pixabay.com

Istraživanje pokazuje da, dok su procenti neaktivnih i nezaposlenih bili slični kod žena i muškaraca pre odlaska u inostranstvo (87 odsto kod žena i 81 procenat kod muškaraca), i isti tokom boravka u inostranstvu (88 odsto), nakon povratka su muškarci češće nalazili posao. Kod njih je učešće neaktivnih i nezaposlenih opalo na 70 procenata, a kod žena na 82 odsto.

“Značajan deo ovog jaza pripisujemo položaju žena u domaćinstvu, njihovoj opterećenosti kućnim obavezama i čuvanjem dece. Ovaj nalaz potkrepljen je podatkom da u anketi žene znatno ređe nego muškarci tvrde da je uzrok zbog kojeg deca uzrasta tri do 14 godina ne pohađaju vrtić i školu to što treba da pomažu u kući ili da zarađuju za kuću. Dakle, nije volja ovih žena da mala deca ostaju kod kuće, nego su to ili odluke muževa i patrijarhalni kulturni obrazac, ili pak nedostatak novca i nemogućnost da se upišu za vrtić”, navedeno je u zaključcima istraživanja.

Svedočanstva žena povratnica pokazuju da njihov položaj dodatno otežavaju brojne diskriminacije u institucionalnom okruženju, zajednici i porodici. Institucije ih, kako najčešće navode, diskriminišu prilikom ostvarivanja prava na socijalnu pomoć i dečiji dodatak. Pojedine žene su istakle da su im, kada su želele da se prijave za socijalnu pomoć, predstavnici lokalnih nadležnih institucija govorili da bi im u tom slučaju deca bila svrstana u ugroženu kategoriju i automatski oduzeta.

Kako ističe vođa globalnih programa Migracije i razvoj (PME) i Migracije i dijaspora (PMD), Marija Bogdanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), zbog svega navedenog se kroz ove programe Nemačke razvojne saradnje sprovodi niz mera kojima se doprinosi boljem položaju migrantkinja.

„Pored direktnog rada sa ugroženim kategorijama, u koje spadaju i žene, a koji im omogućava podršku pri zapošljavanju, pravno savetovanje, psiho-socijalnu podršku, prekvalifikaciju, GIZ u saradnji sa partnerima – Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje, i Komesarijatom za izbeglice i migracije – radi na jačanju lokalnih politika i donošenju mera za njihov održiv povratak u Srbiju”, zaključuje Bogdanović.

  • GAGA

    17.10.2022 #1 Author

    Daleko su zene u Srbiji od rodne ravnopravnosti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...