Bankrot fizičkih lica trebalo bi da bude propisan posebnim zakonom

Srbija još ne reguliše stečaj preduzetnika

PoslovanjePreduzetnikSrbija

17.7.2023 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija još ne reguliše stečaj preduzetnika Srbija još ne reguliše stečaj preduzetnika
Prema podacima Narodne banke Srbije, u toku prethodne godine blokiran je rad 58.690 preduzetnika, a najviše njih blokirano je u poslednjem tromesečju – 16.008,... Srbija još ne reguliše stečaj preduzetnika

Prema podacima Narodne banke Srbije, u toku prethodne godine blokiran je rad 58.690 preduzetnika, a najviše njih blokirano je u poslednjem tromesečju – 16.008, objavila je Politika, uz napomenu da u Srbiji trenutno nije regulisan stečaj preduzetnika.

Tom listu je iz Ministarstva privrede rečeno da je o tom pitanju sprovedena javna rasprava u okviru rasprave o Strategiji za razvoj malih i srednjih preduzeća do 2027. godine, u kojoj je početkom godine prihvaćen predlog da se proglašenje bankrota ove privredne kategorije uredi posebnim zakonom.

Donošenje posebnog zakona koji će urediti stečaj preduzetnika predložio je NALED, koji je predložio i da se, u cilju povećanja likvidnosti i smanjenja unutrašnjeg duga, propiše obavezna multilateralna kompenzacija, kao i mogućnost sprovođenja bilateralnih i multilateralnih sesija i prodaje potraživanja.

Đorđe Jokić, stečajni upravnik, ukazao je da je stečaj preduzetnika, odnosno fizičkog lica, moguć u SAD, a smatra da je potrebno da se i kod nas uvede takva mogućnost.

„U suprotnom, preduzetnik ne može lično da proglasi bankrot. Kod takve vrste bankrotstva morala bi da se uzme u obzir i socijalna dimenzija, jer preduzetnik ne može da ostane bez sredstava za život, potreban mu je bar neki minimalac za njega i porodicu. Ostalo ide na prodaju kako bi se došlo do sredstava za namirenje poverilaca. U stečaju se inače namiruje više poverilaca, ali ako je u pitanju samo jedan, stečaj se zaključuje“, rekao je Jokić za Politiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...