rastuće tržište traži sve više kadrova

Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji

Hi-techInovacijeLifestyleSrbija

28.3.2023 11:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji
Prema informacijama Playstudios Europe i Asocijacije industrija video igara Srbije, rastuća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona... Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji

Prema informacijama Playstudios Europe i Asocijacije industrija video igara Srbije, rastuća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje.

Istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju konstantnu potrebu za novim zapošljavanjima. Evropski prosek žena u gejming industriji je 22 odsto, dok procenat od 30 odsto našu zemlju po ovom kriterijumu svrstava na prvo mesto.

“Dok se većina naših koleginica u Playstudios Europe bavi dizajnom, konceptualnom umetnošću, QA testiranjem i upravljanjem projektima i proizvodima, verujemo da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje. Želimo da stvorimo takav radni ambijent gde će žene inženjeri i matematičari moći da napreduju i tako utiču na budućnost igara. Na kraju krajeva, 63 odsto korisnika mobilnih igara širom sveta su žene, a mi bismo voleli da se ova statistika reflektuje na našu radnu sredinu”, rekao je Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.

Mitić dodaje da kompanija pronalazi i načine da medijski podrži i propagira učešće žena u gejmingu, poput gostovanja na Empowers SGA događaju, gde su predstavnice Playstudios Europe govorile koliko je važno da se ženama obezbede svi mogući alati i ljudska podrška kako bi ostvarile svoje profesionalne snove.

Iz Asocijacije industrija video igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene preko 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19 odsto. Takođe, navode da industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih “kežual” igara (18 odsto) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

“Gejming industrije nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije’’, objašnjava Mitić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...