Ekonomija SAD napredovala više od očekivanja

Američka privreda porasla 2,9 odsto

InvesticijePoslovanjeSvet

27.1.2023 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američka privreda porasla 2,9 odsto Američka privreda porasla 2,9 odsto
Američka ekonomija se razvijala zdravim tempom u četvrtom kvartalu prošle godine, iako se smatra da će uzastopna povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi ugroziti izglede za... Američka privreda porasla 2,9 odsto

Američka ekonomija se razvijala zdravim tempom u četvrtom kvartalu prošle godine, iako se smatra da će uzastopna povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi ugroziti izglede za rast ove godine.

Bruto domaći proizvod porastao je 2,9 odsto na godišnjem nivou u poslednja tri meseca 2022. nakon povećanja od 3,2 odsto u trećem kvartalu, pokazala je početna procena ministarstva trgovine SAD u četvrtak. Lična potrošnja, najveći deo privrede, porasla je tempom od 2,1 odsto, što je manje od očekivanja, piše Bloomberg.

Prema projekcijama u Bloombergovoj anketi sprovedenoj među ekonomistima, očekivalo se povećanje BDP-a od 2,6 odsto i povećanje potrošnje od 2,9 odsto. Otprilike polovina povećanja BDP-a odražava rast zaliha, dok je državna potrošnja bila uporediva sa najvećim rastom od početka 2021.

Izveštaj je takođe ukazao na neke znake stresa za američke potrošače čije plate nisu uspele da održe korak sa inflacijom i nastavio je da ih ohrabruje da povuku uštede akumulirane iz vladinih programa za ublažavanje pandemije. Teret povišenih cena i viših troškova zaduživanja raste, što ukazuje na slabe izglede za privredu.

Najnovije mesečno istraživanje Bloomberga pokazuje da ekonomisti očekuju da se ekonomska aktivnost smanji u drugom i trećem kvartalu, što daje 65 odsto šansi za recesiju u narednoj godini.

Dok Fed nastavlja da povećava kamatne stope kako bi osigurao borbu protiv inflacije, stanovanje i proizvodnja se brzo pogoršavaju, dok bankarstvo i tehnologija masovno otpuštaju zaposlene.

Izveštaj o BDP-u pokazao je da je indeks cena rashoda za ličnu potrošnju, ključna metrika inflacije za Fed, porastao po godišnjoj stopi od 3,2 odsto u četvrtom tromesečju, u poređenju sa 4,3 odsto u prethodna tri meseca.

Bazni indeks koji isključuje hranu i energiju porastao je za 3,9 odsto u poređenju sa 4,7 odsto u prethodna dva kvartala. Mesečni podaci za decembar biće objavljeni u petak, najavljuje Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...