Smanjena očekivanja od EV vozila

Hertz izbacuje elektične automobile iz voznog parka

AutomobiliLifestyleSvet

12.1.2024 12:52 Autor: Vladimir Jokanović 5

Hertz izbacuje elektične automobile iz voznog parka Hertz izbacuje elektične automobile iz voznog parka
Rent-a-car firma Hertz Global Holdings rasprodaje oko 20.000 električnih vozila, uključujući Teslu, iz svog voznog parka u SAD nakon dve godine od uključivanja EV... Hertz izbacuje elektične automobile iz voznog parka

Rent-a-car firma Hertz Global Holdings rasprodaje oko 20.000 električnih vozila, uključujući Teslu, iz svog voznog parka u SAD nakon dve godine od uključivanja EV automobila u svoju ponudu. To je znak da opada potražnja za električnim vozilima.

Hertz će se umesto toga odlučiti za vozila na gas, saopštila je kompanija, navodeći kao razlog veće troškove u vezi sa sudarima i oštećenjima električnih vozila, iako je imala cilj da 25 odsto svog voznog parka čine električni automobili do kraja 2024. godine.

Hertz je ograničio obrtni momenat i brzinu na svojim električnim automobilima i nudio ih je iskusnim vozačima, kako bi se lakše prilagodili nakon što su određeni korisnici imali frontalne sudare, rekao je izvršni direktor kompanije Stiv Šer (Stephen Scherr).

Američka rent-a-car kompanija svojom odlukom potvrdila je da opada interesovanje za EV automobile, a proizvođači kao što su General Motors i Ford smanjili su planove proizvodnje. Analitičari kompanije Morgan Stanley ocenjuju da je potez Hertza još jedan znak da očekivanja od električnih vozila moraju da se „resetuju naniže“.

Iako vožnja električnog automobila podrazumeva uštedu troškova goriva, postoje skriveni troškovi za njihove vlasnike. To su pre svega troškovi za popravke. Hertz je planirao da naruči još 100.000 automobila Tesla i 65.000 vozila od švedske kompanije Polestar tokom narednih pet godina, ali sada se trudi da popravi profitabilnost postojećih električnih automobila u svom voznom parku.

Nemačka rent a car kompanija Sixt saopštila je u decembru da nije kupovala Tesla automobile od 2022. godine i da rasprodaje vozila te kompanije „kao deo redovnog procesa uklanjanja vozila“. Sixt planira da se drži svog plana elektrifikacije voznog parka na 70 do 90 odsto za iznajmljivanje u Evropi do 2030. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...