Dok pojedini gradovi na sve načine pokušavaju da pomognu, drugi kao da ne čuju predstavnike najugroženije privredne grane

Ugostitelji kucaju na sva vrata tražeći pomoć za opstanak

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

15.4.2021 16:01 Autor: Marija Jovanović 3

Ugostitelji kucaju na sva vrata tražeći pomoć za opstanak Ugostitelji kucaju na sva vrata tražeći pomoć za opstanak
Ugostiteljstvo je jedna od najugroženijih privrednih grana, kako u svetu, tako i Srbiji. I dok su brojni predstavnici ovog sektora u mnogim gradovima nezadovoljni... Ugostitelji kucaju na sva vrata tražeći pomoć za opstanak

Ugostiteljstvo je jedna od najugroženijih privrednih grana, kako u svetu, tako i Srbiji. I dok su brojni predstavnici ovog sektora u mnogim gradovima nezadovoljni podrškom lokalnih samouprava, situacija u Novom Sadu potpuno je drugačija.  

Novosadskim ugostiteljima grad je izašao u susret, pa su u narednom peridou dogovorene znatne olakšice, poput umanjenja cena zakupa i oslobađanje plaćanja za letnje i zimske bašte. Takođe, u planu je i prioritetno rešavanje reprograma dospelih obaveza, kao i dogovor oko načina kreditiranja preko gradskih institucija po povoljnim uslovima.

Foto: Tanjug

„Oduvek imamo dobru saradnju sa gradom kom smo i sada uputili zahtev i tražili olakšice za plaćanje bašti, umanjenje cena zakupa koji su u državnom vlasništvu, kao i reprogram i odlaganje plaćanja gradskih obaveza. Danas nas očekuje sastanak u Gradskoj kući, gde će nas primiti predstavnici grada, kako bismo sa čelnicima JKP Informatika i Poreske uprave utvrdili detalje kada je reč o porezima i samom reprogramu“, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Milenko Mijić.

Lokali na platou Spensa 100 odsto oslobođeni plaćanja za bašte

Kada je reč o umanjenju zakupa poslovnih prostora kojima upravlja Uprava za imovinu i imovinsko pravne odnose, Spens i JP Tržnica, na sastanku Udruženja ugostitelja Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića dogovoreno je smanjenje cena od 50 odsto za period od 1. januara do 1. jula ove godine, dok će od jula do decembra taj iznos biti manji za 30 odsto.

Foto: Pixabay.com

Takođe, ugostitelji će do kraja godine biti potpuno oslobođeni plaćanja za letnje i zimske bašte i to svi oni koji imaju lokale na platou Spensa, dok će za zauzimanje javnih površina Uprave za imovinu i imovinsko pravne odnose biti oslobođeni plaćanja u visini od 99 odsto i to u periodu od 1. januara do 1. septembra.

Kako kaže predsednik UGONS, Novi Sad ima oko 2.000 različitih ugostiteljskih objekata, predstavnici svoja iskustva razmenjuju i sa kolegama iz ostalih delova Srbije i kada vide kakve uslove oni imaju, ne mogu a da ne budu zadovoljni.

Nišlije na izdisaju

Predstavnici ugostitelja u Nišu za naš portal navode da još uvek nisu dobili nikakve olakšice, da je situacija kritična i da očekuju sastanak sa gradskim vlastima kako bi se počelo sa rešavanjem nagomilanih problema.

“U Nišu je registrovano oko 550 ugostiteljskih objekata koji zapošljavaju oko 6.000 ljudi. Ako računamo i one koji su direktno oslonjeni na ovaj sektor, poput muzičara, poslastičara, ljudi iz ivent industrije može se reči da je to oko 50.000 onih čiji je rad ugrožen već 13 meseci. Upoznati smo sa situacijom u Novom Sadu i smatramo da je to pravac u kom treba da delujemo i mi kao udruženje na lokalu, a i svi zajedno na republičkom nivou”, kaže Bojan Mitić, predsednik Udruženja ugostitelja Niša “Konstantin”.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, postoji inicijativa za hitan sastanak sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i većnikom za privredu, a sve kako bi se ukazalo na probleme i došlo do rešenja.

“Za sada nismo dobili nikakve olakšice. Značilo bi da nam se ukine plaćanje zakupa javnih površina za letnje bašte ili da to makar bude u visini od 20 odsto. Takođe, pomoglo bi nam i da budemo oslobođeni plaćanja gradskih troškova za period u kom nismo radili, poput odvoženja smeća i slično”, navodi Mitić i dodaje da su sve lične i bankarske rezerve iscrpljene, tako da su mnoge njihove kolege pred zatvaranjem.

„Zalažemo se da se rad do 22 časa omogući i ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru uz poštovanje svih epidemioloških i dodatnih mera, ukoliko je to potrebno. Spremni smo i na sastanak sa čelnicima Instituta javnog zdravlja u Nišu, kako bi zajednički precizirali sve uslove pod kojima bismo mogli da obavljamo svoju delatnost“, zaklučuje Mitić.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Da podsetimo, na zajedničkom protestu u Beogradu 12. aprila okupila su se brojna objedinjena udruženja ugostitelja i Ivent industrije Srbije, kako bi ukazali na težak položaj u kom se nalaze mesecima i izneli zahteve koje su već predali vladi, ali bezuspešno jer, kako kažu, nisu dobili nikakav odgovor.

Gradsko veće Beograda donelo je odluku da noćne klubove, koji su zatvoreni od marta prošle godine, oslobodi plaćanja zakupa u periodu od 1. aprila ove godine do 31. marta naredne godine. Takođe, grad je doneo odluku kojom se omogućava da bašte ugostiteljskih objekata budu postavljene na parking mestima i u skladu sa uslovima koje predviđa zakon budu produžene do 31. decembra ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...