Direktor direkcije za nacionalne referentne laboratorije govori o kvalitetu namirnica u Srbiji

Za bezbednost hrane odgovornost snose i farmeri

AgrobiznisBiznisVesti

7.6.2021 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Za bezbednost hrane odgovornost snose i farmeri Za bezbednost hrane odgovornost snose i farmeri
U svetu se danas obeležava Dan bezbednosti hrane, a iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije kažu da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu... Za bezbednost hrane odgovornost snose i farmeri

U svetu se danas obeležava Dan bezbednosti hrane, a iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije kažu da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetnu hranu, kao i da je ono što piše na deklaraciji apsolutno u skladu da sa tom grupom proizvoda.

Direktor Direkcije Nenad Dolovac navodi da su standardi o proizvodnji, bezbednosti i kontroli hrane u skladu sa evropskim, pre svega, ističe, zbog zdravlja ljudi, ali i zbog činjenice da Srbija najviše hrane izvozi na tržište EU.

Dolovac kaže da je pre nekoliko godina bila krucijalna izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane, a u toku je, navodi, nova izmena tog zakona koja će, objašnjava, doneti lakše i brže kontrole domaćih proizvođača i robe koja se uvozi.

„Takođe, izmene zakona se usmeravaju i na tome da će pravilnici, koji određuju parametre sisteme bezbednosti hrane, moći na lakši i brži način da se uskladuju sa evropskim i svetskim trendovima“, navodi Dolovac i dodaje da je to jako važno i zbog zdravlja građana, ali i zbog mogućnosti da naši proizvođači nesmetano izvoze proizvode na strana tržišta.

Pored usklađivanja naših propisa sa evropskim, Dolovac ističe i veliku ulogu inspekcije. Navodi da inspekcije kontrolišu čitav proces domaće proizvodnje hrane – od kontrole sirovina, preko kontrole u procesu proizvodnje, do nasumične kontrole na rafovima. Dolovac ističe da se vrše i kontrole uvozne robe na granicama. Objašnjava i da postoje planski dokumenti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, koji tačno određuju koliko se, kako, na koliko uzoraka i u kojim objektima određeni proizvodi kontrolišu.

„Za onu hranu za koju postoji veći rizik da je nebezbedna su brojnije kontrole, dok s druge strane, ako neka grupa proizvoda duži vremenski period nije bila sporna, ona se ređe kontroliše“, navodi Dolovac.

Kada je reč o kontroli na pijacama, Dolovac kaže da tu kontrole vrše inspekcije i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, i da je najvažniji segment kontrola voća i povrća, odnosno upotreba pesticida.

„Sve aktivne materije pesticida koje se koriste u Srbiji, kao i njihova primena i način primene su usklađene sa EU“, kaže Dolovac.

Naglašava i da veliku odgovornost, pored države, za bezbednost hrane nose farmeri.

„Od pojedinca, odnosno građana, bezbednost hrane najmanje zavisi, na njemu je da odluči šta će da konzumira. Na ministarstvima, inspekcijskim službama i onima koji posluju sa hranom je da sve što je na rafovima bude apsolutno bezbedno“, kaže Dolovac.

Ističe da je sve što je legalno u lancu prodaje, istovremeno i bezbedno, i apeluje da građani nikako ne kupuju hranu na neregistrovanim mestima. Kaže i da je takvih mesta u Beogradu i Srbiji sve manje, jer inspekcijske službe brzo reaguju kada se pojave nelegalna mesta za prodaju hrane.

Procene su, dodaje on, da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti.

Juče je, povodom Svetskog dana bezbednosti hrane održana i promocija Nacionalnih mera fleksibilnosti – grupe podzakonskih akata koji omogućavaju malim proizvođačima mesa, mlečnih proizvoda, proizvoda od voća, povrća i svežeg bilja, da ispune standarde kvaliteta i bezbednosti hrane, koji su u skladu sa legislativom Evropske unije.

Cilj ovog projekta, koji su FAO i EBRD započeli sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još 2014. godine, je očuvanje bogatstva i raznolikosti proizvodnje tradicionalne domaće hrane, koja usled ograničenja koja imaju mala gazdinstva nije u mogućnosti da ispuni sve zahteve namenjene velikim sistemima i kompanijama za proizvodnju i preradu hrane. Pravilnici o fleksibilnim merama propisuju dozvoljena odstupanja za male proizvođače, vodeći računa da se ni u jednom segmentu ne ugrozi higijena i bezbednost hrane.

Na taj način će lokalni gastronomski proizvodi poput ajvara, džemova, sokova i drugih proizvođa po kojima je naše podneblje poznato, moći da se plasiraju na domaće i inostrano tržište i budu prepoznati od potrošača kao kvalitetni i bezbedni.

U okviru Nacionalnih mera za izuzeća od posebnih uslova higijene hrane, do sada su objavljeni: Vodiči za proizvodnju i preradu mesa malog kapaciteta i proizvodnju tradicionalnih proizvoda od mesa, Vodič za proizvodnju i preradu mleka i Vodič za klanje malih količina živine i lagomorfa na gazdinstvu.

  • Zorica S.

    7.6.2021 #1 Author

    Ne mogu proizvodjaci da snose odgovornost,kada sve pesticide,fito zastitu proizvode monopolisti u svetskoj proizvodnji hrane….pa da je do mnogih gmo,ne bi bio pusten u 90%namirnica u svetu!!!!

    Odgovori

  • Ljilja

    7.6.2021 #2 Author

    Za bezbednost namirnica je zaduzena inspekcija, a i pravilnici se nekada prilagođavaju monopolistima u prehrambenoj industriji. Proizvođači prate pravilnike, a potrošači deklaraciju i navike u kupovini ili često i reklame. Koliko puta se desilo da se pokvari namirnica u roku trajanja…. Da li je kriv farmer ili fabrika koja nije prilagodila rok trajanja i uslove skadištenja i distribucije proizvoda?

    Odgovori

  • Lolek

    6.10.2022 #3 Author

    Bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...