AUSTRIJA ZOVE SEZONSKE RADNIKE DA SE VRATE Obavezan test na korona virus ili karantin

EUVesti

12.5.2020 12:14 Autor: Ljiljana Begović 1

AUSTRIJA ZOVE SEZONSKE RADNIKE DA SE VRATE Obavezan test na korona virus ili karantin AUSTRIJA ZOVE SEZONSKE RADNIKE DA SE VRATE Obavezan test na korona virus ili karantin
Austriji su potrebni strani radnici, posebno u sektorima koji zavise od radne snage iz inostranstva, a koja je na početku pandemije virusa korona napustila... AUSTRIJA ZOVE SEZONSKE RADNIKE DA SE VRATE Obavezan test na korona virus ili karantin

Austriji su potrebni strani radnici, posebno u sektorima koji zavise od radne snage iz inostranstva, a koja je na početku pandemije virusa korona napustila zemlju. Među njima je i veliki broj radnika iz Srbije koji su bili angažovani na poslovima za koje postoji nedostatak na tržištu rada Austrije.

Upravo ti sezonski radnici vratili su se, na početku krize, u Srbiju, pošto su u Austriji ostali bez posla. Kako kaže predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) u Austriji Nada Knežević, oni koji imaju dugoročno rešen sezonski boravak sada mogu da se vrate u ovu zemlju.

„Taj sezonski boravak može da traje do 10 meseci, ukoliko poslodavci nisu raskinuli radni odnos, a ti radnici su na osnovu svoje sezonske radne dozvole mogli i da ostanu u Austriji“, navodi ona i dodaje da je najveći broj srpskih radnika angažovan na sezonskim poslovima u turizmu, ali i poljoprivredi, prenosi Tanjug.

Oni koji su napustili Austriju radili su pre svega u turizmu, jer su hoteli bili zatvoreni, i to u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, dok su sezonci u poljoprivredi u najvećem broju ostali u toj zemlji, dodala je ona.

Sada, u slučaju da poslodavac traži da se neki sezonski radnik vrati, on to može učiniti tako što će, po ulasku u Austriju, morati da provede dve nedelje u samoizolaciji ili da se testira u Srbiji, odnosno u Austriji.

Knežević je ukazala da su srpske firme, koje rade u Austriji, odnosno koje su svoju radnu snagu uputile na rad u ovu zemlju nesmetano radile, a u pitanju su kompanije se bave pre svega bave projektovanjem i visokom tehnologijom, te su angažovane i u modernizaciji mreža telekomunikacije, gde nije bilo pauze.

Inače, Austrija je proteklih dana uložila velike napore da iz inostranstva dovede negovatelje, jer postoji oko 33.000 osoba kojima je potrebna celodnevna nega. Tu radnu snagu Austrija „uvozi“ iz Rumunije, Slovačke, Hrvatske.

  • SANJA

    18.5.2022 #1 Author

    Ne zna se sta se ima dok se ne izgubi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...