bez izmirenja obaveza prema poreznicima u roku nastaju problemi sa kamatama i sudovima

Koje sve obaveze prema državi moramo da izvršimo do 17. maja?

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

16.5.2021 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Koje sve obaveze prema državi moramo da izvršimo do 17. maja? Koje sve obaveze prema državi moramo da izvršimo do 17. maja?
Ponedeljak, 17. maj je dan kada će mnogi u Srbiji morati da izdvoje sredstva i uplate ih državi. Veliki broj obaveza po osnovu vlasništva... Koje sve obaveze prema državi moramo da izvršimo do 17. maja?

Ponedeljak, 17. maj je dan kada će mnogi u Srbiji morati da izdvoje sredstva i uplate ih državi. Veliki broj obaveza po osnovu vlasništva na nepokretnostima, prihoda, kao i redovnog poslovanja moraju se platiti zaključno baš sa ovim danom.

Pre svega, tu je porez na imovinu, koju plaća najveći broj građana u Srbiji. Vreme je, zapravo, za plaćanje druge, od ukupno četiri rate ovog nameta. Sledeća rata na naplatu dospeva 15. avgusta, a poslednja ovogodišnja – 15. novembra 2021. godine.

Zakon kaže da je obveznik poreza na imovinu pravno lice ili građanin, koji na teritoriji Republike Srbije poseduje nepokretnost ili je korisnik iste. Porez se plaća samo za imovinu vredniju od 400.000 dinara. Ukoliko nekretnina ima više vlasnika, a udeli nisu određeni, za svrhu oporezivanja porezom na imovinu smatraju se jednakim, odnosno svi su obveznici.

Obaveza po osnovu poreza na imovinu nastaje danom sticanja prava na koje se porez na imovinu plaća, danom uspostavljanja državine kad se porez plaća na državinu, danom početka korišćenja, danom osposobljavanja, danom izdavanja upotrebne dozvole, odnosno danom omogućavanja korišćenja imovine na drugi način.

Kad je pravo stečeno na objektu u izgradnji koji nije osposobljen za korišćenje, ne koristi se i za koji nije izdata upotrebna dozvola, obaveza po osnovu poreza na imovinu za taj objekat nastaje danom početka korišćenja ili danom osposobljavanja, danom izdavanja upotrebne dozvole, odnosno danom omogućavanja korišćenja objekta na drugi način.

Ovaj porez plaća se na račun uprave za javne prihode lokalne samouprave gde se nekretnina nalazi. Za svaki dan kašnjenja u plaćanju bilo koje rate, uprave za javne prihode zaračunavaju zatezne kamate.

Ponedeljak 17. maj je krajnji rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za prethodnu godinu. Poreska prijava se podnosi na Obrascu PPDG-2R (poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana).

Obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana imaju fizička lica rezidenti, kao i nerezidenti za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije, ukoliko njihov godišnji neto prihod, ostvaren u 2020. godini prelazi iznos od 2.987.424 dinara.

Oporezivanje dohotka vrši se progresivnim stopama i to tako što se stopom poreza od:

  • 10 odsto oporezuje se godišnji iznos neto prihoda od 2.987.424 dinara, a do iznosa od 5.974.848 dinara;
  • 15 odsto oporezuje se godišnji iznos neto prihoda preko 5.974.848 dinara.

Lični odbici iskazani procentualno u odnosu na prosečnu godišnju zaradu zaposlenom isplaćenu u Republici za 2020. godinu iznose:

  • 40 odsto za poreskog obveznika – 398.323 dinara
  • 15 odsto za izdržavanog člana porodice – 149.371 dinara.

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto od dohotka za oporezivanje.

Poreska prijava se podnosi u elektronskoj formi ili pisanom obliku – neposredno ili putem pošte. Za podnošenje elektronske godišnje poreske prijave (obrazac PPDG-2R) neophodno je posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata za pristup portalu Poreske uprave ePorezi ili davanje ovlašćenja drugom licu preko PEP obrasca. Poreska prijava u papirnoj formi podnosi se u filijali Poreske uprave sa sedištem na opštini na kojoj je registrovana adresa stanovanja fizičkog lica – poreskog obveznika.

Porez se plaća najkasnije 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana od strane poreskog organa. Bez obzira na način podnošenja poreske prijave, Poreska uprava izdaje rešenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana u papirnoj formi.

Plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti i akontacije doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec mora se izmiriti zaključno sa 17. majem. Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2021. godinu uplaćuju se sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP), dodeljen za 2021. godinu.

Novoosnovani preduzetnici – paušalci u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre, dobijaju rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskoj formi posredstvom portala Poreske uprave.

Od prošle godine rešenja o utvrđenim obavezama preduzetnici dobijaju isključivo elektronskim putem i to dostavljanjem u poresko sanduče na portalu Poreske uprave (ePorezi). Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, rešenje u elektronskom obliku se smatra dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave.

Za plaćanje akontacije doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere, ponedeljak, 17. maj je krajnji rok za izmirenje obaveze za prethodni mesec, odnosno za april.

Ističe rok i za plaćanje doprinosa za samostalne umetnike i poljoprivrednike, za drugi kvartal 2021. godine.

Vreme je i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O (poreska prijava o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva).

Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec mora se izvršiti zaključno sa 17. majem 2021. godine. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV (poreska prijava za porez na dodatu vrednost). U istom roku, poreznici očekuju i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za april 2021. godine, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 30. aprila 2021. godine.

Tagovi
POREZI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...